24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Potřebujeme lustrační zákon

Lustrační zákon představuje jedinou pojistku, která, byť ne dokonale, chrání státní aparát před vlivem lidí spjatých s represivními orgány komunistického režimu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 17.1.2014 16:08

Co se vlastně dstalo?

Po 17.listopadu 1989 bylo jasné (Gorbačov odmítl zasáhnout), že dny vlády a moci KSČ a komunistů jsou sečteny. Mnozí z komunistů a zejména jejich většina, kteří v této zločinecké straně byli jen z prospěchářských důvodů, zahodili rudé knížky a jali se vytvářet nové politické strany. Obsadili jejich vedení a dostali se do komisí pro vytvoření nové ústavy. V té době tito lidé, t.j. "bývalí" a tehdejší komunisté tvořili většinu v parlamentu, třebaže byli nejen v tehdejší komunistické straně, ale zejména ve všech parlamentních stranách ostatních. Komise pro tvorbu nové ústavy navrhla zrušit čl.4  minulé socialistické ústavy a nahradit jej čl. 5 . Prlament svou většinou komunistů toto schválil. Nestalo se nic jiného, než že vláda a moc jedné politické strany nad občany země (vedoucí úloha této) byla nahražena vládou a mocí politických stran obecně , opět nad občany země (opět vedoucí úlohou těchto). To vše pod rouškou a matoucím textem o volné soutěži politických stran. V té době pan Václav Havel požádal profesora Sorbony o radu, jaký volební systém v našem státě zavést. Byl mu doporučen volební systém většinový. V ten moment nastupují okamžitě "bývalí" komunisté, kteří měli na pana Havla velký vliv a prosazují systém podle poměrného zastoupení. Nejsou totiž hloupí a vědí, že většinový volební systém by je navždy odstavil od moci. Václav Havel jim jako obvykle podléhá. Toto bylo zásadní chybou polistopadového vývoje a toto je také jedinou příčinou současného stavu politiky v ČR. Vláda a moc politických stran nad občany země, přesněji vláda a moc "bývalých" a současných komunistů, kteří již dávno obsadili veškeré důležitější posty ve státní správě, v moci zákonodárné, výkonné i soudní. Ovládli tak pomocí volebního systému veškeré demokratické moci a zůstala jim tak vedoucí úloha, stejná jakou měli před listopadem 1989. Tak to je a jen z toho vyplývá všechno ostatní, nežádoucí a občany nechtěné.

B. Rybák 19.1.2014 14:00

Re: Co se vlastně dstalo?

Komunistický režim jako ostatně každý totalitní režim přinutil k určité kolaboraci téměř celou intelektuální elitu, kterou z velké části i svou nenávistí k demokracii infikoval (soudce, učitele, ekonomy, novináře...) národa.

Na tom by pochopitelně většinový ani žádný jiný volební systém nic nezměnil. Museli jsme se naučit rozlišovat mezi "komunisty" ochotnými a schopnými vytvářet "demokratický kapitalizmus", kteří byli mezi těmi několika výjimkami ve skutečně nových politických stranách (V. Dlouhý, Karel Dyba,Ivan Kočárník...) a těmi ostatními, nedemokratickým levičáctvím nenapravitelně nasáklými (mnohdy i disidenty).

Osudovou chybou V. Havla nebylo to, že neposlechl nějakého profesora ze Sorbony (ti radili i Pol-Potovi) ale to, že ponechal komunistické mafii její nakradený majetek a to, že chránil své kamarády z komunistické frakce "osmašedesátníků", kteří bránili vzniku a nárůstu nových politických stran (nepolitická-politika, jediné hnutí místo stran,..) i pomocí na jejich ochranu vytvořeného pseudosoudnictví, které pro jistotu aby na ně nedošlo, chránilo i vlastizrádné komunistické zrůdy!

Bez nezávislých politických stran dokázali fungovat jenom bolševici, nacisté, fašisté a očividně se na to teď chystají neolevicoví ekofašisté.