24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Potřebujeme lustrační zákon

17.1.2014

Lustrační zákon představuje jedinou pojistku, která, byť ne dokonale, chrání státní aparát před vlivem lidí spjatých s represivními orgány komunistického režimu. Není to zákon ideálně napsaný, obchází se všemožnými způsoby, ale přesto lepší zákon v současné podobě než zákon žádný.

Sociální demokraté, komunisté a spolu s nimi někteří exponenti hnutí ANO se snaží protlačit zrušení právě tohoto zákona. Pro jedny jde o otázku ideovou a pro jiné snaha protlačit do vedení země oligarchu, který za normalizace aktivně spolupracoval se Státní bezpečností.

"Jsem jedním z autorů tohoto zákona z Federálního shromáždění. Ač je to norma značně nedokonalá (na nic přísnějšího nebyla politická vůle a síla), je to patrně jediný dekomunizační zákon v českém právním prostředí. Jeho zrušení je prostě zločin." Jan Vidím

Pana poslance Vidíma bych lehce opravil. Lustrační zákon není patrně jediný dekomunizační zákon. Jde o jediný dekomunizační zákon, který se neignoruje a neporušuje v takové míře, jako jsou zákony o zločinech proti lidskosti a protiprávnosti komunistického režimu. Lustrační zákon v minulosti několikrát zabránil snahám bývalých spolupracovníků StB proniknout do vedení státní správy.

V den prvního zasedání poslanecké sněmovny jsme vybízeli nové i staronové poslance k podpisu petice proti zrušení lustračního zákona. Pocity z jejich reakce byly více než rozpačité. Někteří překvapili příjemně, jako Vítězslav Jandák, který si text petice pročetl, prohlásil, že s ní naprosto souhlasí, a podepsal.

Naprostá většina z oslovených poslanců podepsat odmítla a vykrucovala se - pokud nešlo o ty, kteří již vklouzli do funkce a volič se pro ně stal jen obtížným hmyzem hodným pozornosti až před příštími volbami, jako například pan poslanec Adámek. Novopečený poslanec Komárek neváhal dokonce svou poslaneckou kariéru zahájit lží, když prohlásil, že lustrační zákon přece nikdo rušit nechce a že trvat na jeho existenci je jako snaha chtít, aby přes den svítilo slunce.

Prý je lustrační zákon přežitý, antikomunismus je trapný a měli bychom upřednostnit odbornost před minulostí. Proto tady přede všemi slibuji, že bude-li lustrační zákon zrušený, půjčím si uniformu SS a postavím se před sněmovnu s cedulí "Antifašismus je trapný a přežitý, dejme přednost odbornosti před minulostí. Nobelovu cenu doktorovi Mengelemu". Proč se rýpat v něčem, co je sedm desítek let stará minulost. Pokud pánům poslancům nevadí obdobně zrůdný režim, který dovládl před čtyřiadvaceti lety a který je stále platným zákonem postavený na roveň režimu nacistického, pak jim jistě nebude vadit i mnohem starší hrůzovláda.

Snad mi moji židovští přátelé tuhle vážně míněnou provokaci odpustí. Ale už mě prostě nenapadá, jak jinak upozornit na absurdní toleranci komunistů.

Převzato z Makovsky.blog.idnes.cz se svolením autora