Neviditelný pes

POLITIKA: Postesknutí nad honem na Klause

23.3.2019

Kolem vyloučení Václava Klause ml. bylo řečeno za poslední dny mnohé. Je ale jasné, že jen těžko může jeho vynucený odchod nechat pravicového voliče chladného. Natož pak ty z nás, běžné členy ODS, kteří současný hon na rodinu Klausů vnímají za zásadní napadení symbolu pravicové konzervativní politiky v naší zemi a považují jej za definitivní odklon od ideálů, kvůli kterým do strany vstupovali.

Mnozí z nás totiž toužebně mysleli, že Petr Fiala bude pouze etapou ODS, krátkým a letmým flirtem s korektností a mezičlánkem před probuzením ODS z klinické smrti. Opak je bohužel pravdou. Jsme svědky momentu, kdy nyní současný předseda (zřejmě na základě hemžících se pochyb členů své strany o jeho testosteronu) začal okázale demonstrovat svou pofiderní sílu skrze vynucená agresivní gesta a prohlášení. Vše samozřejmě ze strachu před silnou konkurencí v podobě Klause ml. 

Není to ale jen ono vyloučení nepohodlného člena a zbavení se konkurence. Jeho další slova o nedemokratičnosti rodiny Klausů, jejich příklonu k extremismu apod. jsou těžce za hranou. Jím pronesené věty jsou utvrzující ukázkou slabosti současného předsedy ODS, který si zřejmě neuvědomuje, že pod jeho vedením strana narostla o pouhá tři procenta. Nálepkování, kterého se dopustil, je opět symbolické pro jeho zoufalou neosobitost, kdy pouze převzal slogany a prázdné fráze politicky korektní levice Evropy. To je něco, co pravicově smýšlející člověk logicky nemůže akceptovat. Na tyto výroky jsme zvyklí od pokrokářské levice, nikoli od šéfa pravicové strany.

Možná šlo od začátku o naši naivitu, neboť to, že se ODS pod Fialovým vedením definitivně obrací v nepravicovou stranu, je delší dobu zřejmé. Její transformace je obdobná jako u všech konzervativních a pravicových subjektů po celé Evropě, které podléhají vlivu novodobé marxistické internacionály. Symbolicky řečeno – i u nás se předseda nejvýraznější pravicové strany stává klonem Merkelové, tentokrát natřené na fialovo. Používá totiž obdobné argumenty o Rusku, extremistické pravici (AfD) apod. Předseda Fiala dal svému levicovému já vyloučením Klause ml. konečně průchod a chce se před evropskými volbami mainstreamu pořádně zalíbit. Je to pochopitelné, neboť slabí lidé vůči davu takováto gesta dělají – přizpůsobují se. Fiala raději dál toleruje levicově liberální členy a kandidáty ve svých řadách než autentického konzervativce. O způsobu jeho vedení není třeba dále diskutovat.

Objektivně ale musíme uznat, že Václav Klaus také neudělal vše dobře. Během svého členství nezískával podporu pro své křídlo. Neoslovoval své stoupence, ale spíše zápolil s „fialovcema“, kteří ze svých postojů nikdy nesleví, neboť fanaticky poslouchají svou prázdnou modlu. Klausovo působení bohužel zůstalo jen u nevyslyšené kritiky a „pouze“ u voličské podpory, nikoli však u snahy získat členy ODS na svou stranu. Je pak zřejmé, že podávat vyostřené výroky (jakkoli pravdivé) bylo jen nabíháním kritikům na smeč. Musím říci, že my, kteří jsme na výzvu o spolupráci od Klause ml. uvnitř ODS čekali, jsme nyní trpce zklamaní.

Pravicová politika vyloučením Václava Klause ml. v ČR pro tuto chvíli skončila. Přiznejme si, že i u nás se celoevropský trend vymýcení pravice zdařil. K dokonání efektu přispěchala i patřičná podpora mediokratů z veřejnoprávní televize a progresivismus vzývajících médií. Kýžený útok progresivistů na rodinu Klausů je očekávaný, neboť jsou neodmyslitelným symbolem pravicového uvažování v naší zemi od listopadové revoluce. Nevím sice, jaký bude další krok Klausů, počítám s jejich houževnatostí a odhodláním tuto zemi dále chránit. Moc jim v jejich odhodlání fandím a budu je podporovat.

Nicméně mluvím-li za sebe, za řadového člena ODS, já v této straně dále zůstávám a v březnu prodloužím své členství. Setrvávám nicméně hlavně proto, že jsem součástí mladé generace, která si na obnovu ODS a na Fialův pád ráda počká. Ten bude jistojistě neodvratně způsoben jeho politicky korektní politikou, strachem z odpovědnosti a opuštěním pravicového voliče. Zkrátka tím, že ODS definitivně splyne s TOP 09, Stan a dalšími podobně nelogickými subjekty vzniklými ze současné internacionální politiky.

Až se tak stane, bude opět ODS v situaci, kdy se bude muset vrátit ke svému programu a k potřebám svého voliče. Na to Václav Klaus mladší čekat nemůže, ten je ve své největší síle nyní a tu musí neodkladně zúročit i bez ODS.

Petr Hlávka


zpět na článek