28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Pospíšil – až příliš kladný hrdina

30.6.2012

Odvolání ministra Jiřího Pospíšila z pozice ministra spravedlnosti vyvolalo na webových stránkách médií doslova "bouři hněvu" vůči premiérovi české vlády. Přitom se sice uvádějí argumenty předsedy vlády k odvolání Pospíšila, jedním dechem však média tvrdí, že to jsou důvody zástupné. Podle nich je hlavním důvodem odvolání ministra Pospíšila jeho postoj ke korupčním kauzám, který "ohrožuje mafiánské mocenské skupiny", které svým rozhodnutím Petr Nečas "chrání". Také v jistém emocionálním vzepětí dokonce údajně 50 studentů práv demonstrovalo proti Pospíšilovu odvolání.

Velmi frekventovaný "skutečný" důvod ministrova odvolání je údajně snaha Nečase "zabránit" jmenování nového vrchního státního žalobce na uvolněné místo po bývalém zástupci Rampulovi. Tím se měla stát podle návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana státní žalobkyně známá z dozoru nad zatčením a uvězněním Davida Ratha, a to Pavla Bradáčová. Tak se mediálně líbivě vytvořila zkratka mezi "zlým" Nečasem a "hodným" Pospíšilem. Nečas chce zabránit jmenování nové vrchní zástupkyně a krýt tím "kmotry" v ODS.

Mimochodem, právě termín "kmotr" byl formálně schválen Ústavním soudem jako vhodný název, který smějí užívat novináři při popisu rozkrývání kauz. Pokud nyní slyším ze všech stran kritiku Nečase, že kryje "mafiány" z řad napojených na ODS, pokud i kníže Schwarzenberg považuje za nutné si ohřát svou polívčičku a věštit, že další boj s korupcí pod novým ministrem spravedlnosti bude odsunut na vedlejší kolej, nezbývá mi než "významně" ve stylu Václava Klause pozvednout obočí.

Zdá se mi, že lze dokonce s tou samou nadsázkou hovořit o novinářské mafii spojené s některými politiky, kterým tato mafie zabezpečuje PR, tj. náklonnost veřejného mínění. Přitom další vývoj může být i takový, že Bradáčová bude jmenována do funkce vrchního státního zástupce v Praze, že tak posílí "mafie státních zástupců kolem současného nejvyššího státního zástupce Zemana", ale nikdo se již premiérovi neomluví za to, že dnes v médiích pranýřuje jeho údajnou "aroganci" a zlou vůli. Pro tento případ má mafie "spravedlivých" připraveno vysvětlení, že se Nečas "zalekne" podpory, které se dostalo Pospíšilovi, a "nedovolí si jmenování Bradáčové bránit". To vše už na webech proběhlo a probíhá.

Celá kauza tak má typický nádech překrucování faktů a skutečností zejména ze strany médií. Pokud mám vyslovit jakýsi "silný názor" k této záležitosti, jeví se mi zcela zřejmé, že ministr Pospíšil nezvládl komunikaci se svým stranickým šéfem a předsedou vlády. To se často vysvětluje tím, že zejména mezi čelnými politiky ODS je převaha "alfa samců", kteří neradi hledají kompromisy a líbí se jim víc "přímá a jasná řešení". To se bezpochyby týká i tohoto případu. Ministr Pospíšil zcela jistě důvěru premiéra ztratil a je jen na něm, aby si čestně, a hlavně sám sobě, přiznal prohru a nevtahoval do svého odvolání kauzy, které s odvoláním absolutně nesouvisejí. Velmi podivné mi připadají argumenty médií využívající "kmotry" ODS z Plzeňska bránící Jiřího Pospíšila a hovořící o tom, že nastává "masový" odchod členů ze strany. Takto se prostě dělá v Česku politika téměř od nepaměti. Bohužel.