19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Poslušně hlásím pokus o úplatek

9.6.2006

Jako dítě školou povinné jsem měl v otcově rozsáhlé knihovně několik oblíbených titulů – švabachem psanou bibli v kožené vazbě z 19. století, vyvázané ročníky předválečných časopisů a také - (nejen) kvůli barevné obálce v 60. letech minulého století u nás vydané Profily odvahy - knihu Johna Fitzgeralda Kennedyho z roku 1956 - portréty amerických státníků, kteří z důvodů svědomí prosazovali leckdy nepopulární a kontroverzní, leč, jak se později ukázalo, správná opatření (dnes v našich zeměpisných šířkách věc takřka nevídanou).

Vždy, když slyším nebo čtu o nějakém „odvážném“ politikovi vybaví se mi zcela automaticky a přesně podle I. P. Pavlova modrobílý obal Kennedyho knihy. Politik, který je vybaven touto vlastností, to je vzácnost, které je nutno věnovat maximální pozornost. Proto mne také zaujal titulek středečních Hospodářských novin. Jan Macháček v kratičkém textu pasoval do role takto vybaveného veřejného činitele nového poslance ČSSD Pavla Ploce:

„…Mluví-li Ploc pravdu - a on se hájí ctí sportovce - je třeba pochválit, že šel s celou věcí na policii. Soudě podle vyústění podobných případů, může si tím způsobit jen nepříjemnosti. Odvaha se u nás v podobných věcech nevyplácí. Ale od toho je to možná odvaha…“

Musím se přiznat, že mne jeho slova opravdu pobavila. Ploc a odvaha? To je opravdu originální autorova konstrukce. Kdyby si dal trochu práce a udělal si jen minimální rešerěi výroků bývalého světového sportovce, dočetl by se třeba v Lidových novinách nebo na webu deníku Právo novinky.cz, že sled událostí, jak je popisoval sám „údajný podplácený“, byl následující:

- telefonát dávného známého Pavlu Plocovi, nedovolal se, takže nechal vzkaz

- následující telefonát Pavla Ploce na zanechané telefonní číslo!!!

- schůzka se dvěma neznámými osobami, které mu nabídly přestup k zeleným za pět milionů v českých, Plocovo odmítnutí

- Ploc kontaktuje vedení ČSSD, kde sdělil co se mu stalo

- ČSSD kontaktuje policii

- policie následně kontaktuje Ploce. (Vše se odehrálo dle Ploce v pondělí 5. června 2006).

- V úterý ráno 6.6. podává Ploc trestní oznámení


(Nechápu, proč Bublanova policie už neprověřila dávného známého, proč neprověřila podle telefonního čísla kdo volal Plocovi a komu volal Ploc!!!)

Na rozdíl od redaktora Hospodářských novin bych Plocovo chování neoznačil jako odvážné, ale pokud chce Jan Macháček za něco chválit, tak spíše jako „stranicky disciplínované“ . Přesně podle knižního hrdiny románu Jak se kalila ocel, Pavky Korčagina, který s oblibou říkal:

„…Já nemyslím, za mě myslí strana…“

www.angle.cz