23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek 27.12.2007 23:28

Jestliže si to poslanci a senátoři odsouhlasí, tak bych se přiklonil k názoru, že se

dopustili vlastizrady, K tomuto kroku totiž nikdo z občanů těmto voleným zástupcům mandát nedal. Když byli voleni do zastupitelských sborů, tak se nemluvilo o tom, že se bude odsouhlasovat nová "eurosmlouva", ve které dojde k nyvýšení hlasů pro Německo a snížení hlasů pro ČR. Nikdo z občanů asi také nechce, abychom podléhali opět něčímu diktátu. Již teď stačí, že neustále slyšíme, že zdražovat se musí proto, že to chce a požaduje EU. Jenom zavedení ekologických daní - daň z elektřiny, daň z uhlí a daň z plynu jsou nápadem a diktátem EU. To nebyl hloupý nápad našich poslanců, ale diktát Bruselu a jejich poslanců, kde ti naši nedělali práci, kterou měli a odkývali to jako oslové. Možná u toho i ušima hýbali.

Vlastimil 23.12.2007 21:07

Procentuální poměr hlasů

zaváděný Lisabonskou smlouvou je spravedlivý. Nepříliš spravedlivý je současný stav, kdy jednoho německého europoslance volí více než 3x voličů než jednoho českého europoslance. Proč by měl mít hlas českého voliče 3x větší váhu než hlas německého voliče - přát si to samozřejmě můžeme, ale musí s tím také souhlasit i ostatní.

Ken 23.12.2007 21:26

Re: Procentuální poměr hlasů

No protože já pán ty pán, v tom jsme si rovni. Když jsme byli Československo, byly dvě sněmovny a u obou to muselo projít. Jinak, jak by mohli uplatnit Slováci jakýkoli názor, když byli v menšině? V tom je demokracie, ty velký, já malý, ale jsme si rovni. Nebo našeho premiéra vítá v Německu 3.místopředsedy vlády?

chytrý horák 24.12.2007 0:37

Re: Re: Procentuální poměr hlasů

Každý máte půlku pravdy. Na jednu stranu se zdá být logické, že jsou-li Němci oproti nám v několikanásobné většině, měl by mít jejich hlas adekvátně několikanásobnou sílu. Na druhou stranu každý demokratický systém omezuje sám sebe tím, že vlivu většiny nastavuje mantinely ve prospěch menšin. Sám je nastavuje a sám vybírá tyto výjimky z pravidla, tedy které menšiny nedopustí převálcovat většinovým zájmem (u nás např. cikáni, nikoli však třeba podnikatelé, jakkoli významnou menšinou jsou). O těchto výjimkách z demokracie se bude nyní rozhodovat v Bruselu a mám obavy, že o privilegiích cikánů v Čechách si Češi v EU mohou nechat jenom zdát. Zde zřejmě půjde o nefalšovanou demokracii bez mantinelů, takže ti početnější budou vládnout, ti méně početní držet hubu a krok.

AZOR 23.12.2007 20:21

mnichov2

    Diky nasim predkum legionarum a T.G.Masarykovi, který presvedcil Ameriku, aby uznala vznik Ceskoslovenska. Byla to sance, kterou cechoslovaci vyuzili. Bohuzel na vychode rostla stalinova riše, která mohla ohrozit celou evropu. Proto zapadni staty ustoupily Hitlerovi v Mnichove v domení, ze jeho expanze pujde jen na vychod. Však vojenské uspechy Italie a Japonska dodaly Hitlerovi chut na celou Evropu. Jak to vše nakonec dopadlo všichni vime. Po nasi sametove revoluci, kdy jsme ukoncili bezplatny export nasich vyrobku do Ruska se prave Rusko k nam a taky k ostatním statum byvaleho RVHP otocilo zady, nebot jsme jim nechtěli a ani nemohli dodavat na dluh na rozdil od Německa i Ameriky kde je nadprodukce vyroby. Cela Evropa je energeticky a surovinově zavislá na Rusku. Po surovinach a energii je enormni poptávka v Cine a Indii. Amerika si zajistuje ropu na Strednim vychode, protoze Ruske dodavky nejsou urceny Americkemu konkurentu. Nemecko vymyslelo EU, aby melo vyhodnějsi pozici ve světě. Středoevropske staty stoji v ceste mezi Nemeckem a Ruskem, proto Tyto staty musi splynout v tomto superstatu a postupne nebudou o cemkoliv rozhodovat na svem uzemi. Bez toho, ze by nam kryla zada USA, nemame sanci tlaku zapadni evropy a Ruska ustat. Jiz se buduji nahradni trasy ropovodu a plynovodu, ktere obejdou střední evropu a Ukrajinu. Nepripojit se k EU ale pripojit se k USA by nam a ostatnim statečkum stredni evropy jeste dalo sanci neco ve svete znamenat, ale toto patrne zustane v rovine teoreticke diskuse. Proto nase dny jsou sečteny. Nase samostatnost, kterou jsme meli jen od roku 1918-1939 zustane ve vzpominkach, protoze nase poválecna existence pod ruskym protektoratem, to nebyla samostatnost. Perestrojka byla jen započetím Nemecko-Ruskych planu v Evrope. Americe se načas ulevilo od studene války, ale vydela na EU hlavne Rusko, ktere si evropskou unii jiz pojistilo energetickými zdroji. Za energii a suroviny dostane z EU moderni technologie a investice. Drzme hubu a....

Malý Aston 23.12.2007 10:31

Z pohledu našeho státu souhlasím!

Naše zemička s počtem obyvatel jako průměrné světové velkoměsto nemá na vybranou.Pokud se nějak udrží ekonomika v Německu,Francii a Anglii budem je kopírovat a možná se i něco zlepší.Pokud díky regulaci a direktivám z Bruselu půjde v těchto rozhodujících zemích ekonomika do prčic,první to odneseme my východní satelitní městečka.Ale jiná cesta není,můžeme nadávat,můžeme kritizovat,můžeme argumentovat že to jsme již všechno prožili a vyzkoušeli a direktiva a regulace nepomáhají,nepomohlo nám RVHP a máte s tím zkušenosti. Jsme součástí Evropy ale nejsme pupkem Evropy.:-D

AeroKarel 22.12.2007 22:56

A docela moudrý názor jednoho známého:

Většina lidí vychází z naprosto nedoložitelného předpokladu, že kdyby nebylo národní identity, šlo by uspořádat stát Evropu podobný USA. A současně se nechá unášet představou, že kdyby nebylo národní identity, byla by evropská administrativa efektnivní a výkonná a vedla by Evropu k prosperitě.

Ale to je základní a velmi mylný předpoklad, vycházející z toho, že lze zvyšovat efektivitu velkého státu národnostní homogenitou. Přitom efektivnosti EU brání naopak to, že chce jednotně a centrálně řídit hospodářství pomocí kvót, direktiv, závazných pokynů organizujících struktury hospodářství a pomocí obrovských dotací na neefektivní činnosti hospodářské povahy. V tom je zaklet klíč k zaostávání unie. Stejně tak v ochranářské politice vůči efektivnějším ekonomikám mimoevropským.

Tato zátěž příkaznického hospodaření by nebyla menší, ale větší, kdyby nebylo odporu, který vytvářejí k těmto snahám administrativy z Brusele velké s evropanstvím neidentifikované skupiny, které prostě hájí své zájmy vůči direktivám, nehodlají platit na evropské mrhání prostředky a nevídí pokrok v zavádění stále rigidnějších norem, kvót a ochran. Každý normálně a jen trochu liberálně uvažující člověk by si měl uvědomit, že hovoří-li někdo v EU o efektivnosti, má na mysli efektivnost prosazování direktiv a ne efektivnost výroby a obchodu. Těm svědčí pravý opak toho, co za efektivnost vydává hrstka nikým nevolených scénáristů z Brusele. Představa, že kdyby neexistovala identita občanů s členskými státy, tak by byly evropské normy zaváděny rychleji a byly by více respektovány, je přece opakem skutečné efektivity. Představa, že svobodná společnost s volným pohybem osob, zboží, služeb a myšlenek se dá vybudovat příkazy, zákazy, kvotami a sjednocením hodnot je přece protimluv.

AeroKarel 22.12.2007 22:57

Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Dotace jsou prostředkem proti efektivnosti, programy celoevropského rozvoje jsou brzdou rychlého vývoje, srovnávání a unifikace vedou ke srovnání na nejnižší úrovni. A pokud si autor toto neuvědomuje, tak vlastně svým tvrzením, že by to šlo, kdyby nebylo toho zastaralého vlastenectví, hraje na straně podpory těch, co chtějí svobodu v Evropě spoutat svými normami, dotacemi, nařízeními, kvotami, programy a agenturami a odposlechy co nejefektivněji.

Fleischer 23.12.2007 6:49

Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Být součástí velkého celku je vždy výhodné. Je to výhodné i v rámci EU. Občané v celé EU si volí své zástupce do Evropského parlamentu. Tito poslanci prosazují vůli svých voličů. Jestliže si většina občanů bude přát pravicový režim, bude EU pravicová. Jestliže si většina občanů bude přát něco jiného, bude EU vypadat podle jejich vůle. Tak jako v každém jiném státním uspořádání, to je totiž demokracie. Nic to však nemění na tom, že být součástí velkého celku je výhodné.

derik 23.12.2007 7:45

Re: Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Vzdy vyhodne? Snad jen kdyz je velky celek funkcni. A k tomu se dospeje jen postupnym vyvojem. Zhora urychlovana integrace a harmonizace muze vypadat dobre ale zadelava to na problemy do budoucna. A to je, podle meho nazoru, hlavni rozdil mezi eurorealisty a euronadsenci.

Balvan 23.12.2007 9:49

Re: Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Are you crazy!? Evropský parlament není parlamentem v pravém slova smyslu - nemá legislativní pravomoc, nemá téměř žádnou pravomoc. Vše se peče v redě evropy a evr. komisy, tedy v orgánech jejichž členové jsou DELEGOVÁNI nikoliv VOLENI. Papá demokracie. Myslíte si snad, že GB, Fra nebo Německo by se nechali omezovat nějakým českými křupany zvoleným poslancem!?

Fleischer 23.12.2007 10:15

Re: Re: Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Balvane, kdyby to byla pravda, proč ten křik okolo snižování síly českého hlasu? A také si nemyslím, že Češi jsou křupani.

jiří s 23.12.2007 11:05

Re: Re: Re: Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Jde o s snižování váhy hlasu v Radě EU, orgánu tvořeném zástupci vlád členských zemí (po jednom ministru za každou zemi/vládu), který je hlavním, původně výlučným, legislativním orgánem. To Rada EU vydává ty (nepopulární) nařízení a směrnice. Představa "eurofederalistů" je taková, že postupně Rada bude postupně ztrácet na svém výlučném postavení a legislativní moc bude stále více přenášena na Parlament, orgán bez přímé vazby na členské země. "Euroskeptici" chtějí nechat rozhodování na vládách členských zemí a pokud možno trvat na rozhodováních s povinnou jednomyslností.

Mirek 27.12.2007 23:46

Re: Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Výhodné a demokratické by to bylo pouze za předpokladu, že každý stát bude mít stejný počet poslanců v EUparlamentu bez ohledu na počet obyvatel a velikost území, která zabírá. Tak by nemělo ani Německo, ani Francie či Anglie možnost komukoliv diktovat. Pak by to bylo spravedlivé. Takto je to pouze posílení moci Německa, které si nedá pokoj, dokud nebude úplně vymazáno z mapy. Už zase vystrkují rohy a kdyby Merkelová hailovat, tak to bude dělat. Nakonec její slova a jednání o tom mluví dosti jasně.

Balvan 23.12.2007 9:45

Re: A docela moudrý názor jednoho známého:

Souhlas naprostý

AeroKarel 22.12.2007 22:47

Na tom procentuálním podílu bych se netočil,

Procento dané počtem populace je spravedlivé.

To ostaní už ne tak docela. Já prostě socialismus znovu nechci. Takže liberální EU (a klidně jako federaci) ano. Ale tenhle spolek nevolených rozhodujích byrokratů ne !!!!!!!

Wabi. 22.12.2007 21:16

Pane Mach, pamatujetze na vstup do EU ?

Jak jste strašili lidi, co všechno špatného nám to přinese ?Nebo se máme zase vyhýbat starým novinám jako za bolševika ? S Vámi, jakožto novou generací mladých modrých svazáků je to stále dokola. Děkuji, nechci, už jsem to jednou zažil po roce 48. Schválně si odpovězte, zda s tím mají podobně velké státy stejný problémy jako Vy. Asi těžko. Možná proto, že nemají CEP.;-(  Navíc tam píšete polopravdy. A nebo to píšete na zakázku z Hradu a to bych chápal, ale těžko mohl souhlasit. Tam je totiž vyhořeno.

Vám doporučuji tak dvacet let počkat, než dospějete a získáte nějaké zkušenosti.

AeroKarel 22.12.2007 22:41

Re: Pane Mach, pamatujetze na vstup do EU ?

Jak někdo začne blábolit o "modrých svazácích", je vidět že nemá argumenty.

A ani věk není kritérium. Nejsem už nejmladší a že se EU začíná ubírat set sakra socialistickým směrem mne vůbec netěší. Protože si pamatuji, kam to vedlo.

strejda 23.12.2007 1:31

Re: Re: Pane Mach, pamatujetze na vstup do EU ?

Před sto lety Evropa rozhodně nebyla socialistická a mnoho lidí (nežili tehdy) si ji velice pochvaluje pro její liberalismus. Jak to dopadlo se učíme ve škole.

Fleischer 22.12.2007 18:51

Poslancům a senátorům o Lisabonské smlouvě

Petře Machu, několik připomínek:

- v jakékoliv demokratické společnosti platí rovnost hlasů. Stejně tak i v EU pokládám za normální, že hlas jednoho voliče v každém členském státu by měl mít stejnou váhu (proč má mít hlas českého voliče větší váhu než např. hlas německého či francouzského voliče?). Je logické, že němečtí voliči budou mít větší váhu (Němci tvoří ca. 17% obyvatel, Češi 2%). Ale i  Němci jako největší národ v EU mohou být snadno přehlasováni většinou ostatních národů.

- proč by nemohl lidská práva vykládat soud v Lucembursku? Vadí to snad jiným evropským zemím, zejména původním zemím EU?

- o tom kolik budeme platit do EU my i ostatní členské země budou snad rozhodnovat i čeští poslanci evropského parlamentu, tedy ne jiní, ale my Evropané!

Balvan 23.12.2007 9:56

Re: Poslancům a senátorům o Lisabonské smlouvě

- v jakékoliv demokratické společnosti platí rovnost hlasů - tak dobrej vtip jsem už dlouho neslyšel. Co takhle federální státy? podobný názor jako vy měli například Srbové v soustátí zvaném Jugoslávie

to se Vám povedlo 24.12.2007 4:13

Re: Poslancům a senátorům o Lisabonské smlouvě

o tom, jestli budou Češi odrbávány jinými státy EU nebudou rozhodovat jiní, ale my Evropané...:-DR^

to se Vám povedlo 24.12.2007 4:17

Re: Re: Poslancům a senátorům o Lisabonské smlouvě

češi odrbáváni

janoryna 22.12.2007 12:08

Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

klidně se vzdám suverenity nad svýmúzemím prostřednictvím šengenu. když odmítnu smlouvu z lisabonu, musím odmítnout i šengen. jinak je jasné, že jsem obyčejný vyžírka. dotace samozřejmě chceme, ale vyúčtovat je v souladu s pravidly je omezení suverenity.

kacir 22.12.2007 12:18

Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

to mě připomíná africké diktátory, když se do jejich zemí nalilo mnoho miliard dolarů, z nichž většina skončila na jejich soukromých účtech (např. Bokassa miliardový účet ve SWI) a lidé dále trpěli, tak OSN navrhla reformu a kontrolu dodávek i financí... v tom okamžiku se afričtí  vůdci vzbouřili, že je to zásah do jejich suverenity země a omezování svobody, tedy radši nic, než kontrolu ;-P

derik 22.12.2007 15:39

Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

To je dost primitivni argumentace stylem oni o voze ja o koze. Schengen byl i pred Lisabonskou smlouvou a nemaji navzajem nic spolecneho. Podobne jako pravidla na cerpani dotaci. Dotace cerpali napr francouzsti zemedelci od samych zacatku Unie. Samozrejme podle pravidel. Ale to nema nic spolecneho s euroustavou resp. Lisabonskou smlouvou. Vzdy se musi dodrzovat pravidla. Ale ta smlouva je o necem uplne jinem. Velmi doporucuji precist si clanek jeste jednou.

AeroKarel 22.12.2007 22:59

Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

Boha jeho, jak souvisí Schengen (mírné zvětšení svobody) s Lisabonem (značné omezení svobody)?

strejda 23.12.2007 1:33

Re: Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

Jste v jednom spolku a musíte se přizpůsobit jeho většině, nebo vystoupit. Můžete usilovat i o svoji většinu. Nemáte-li ji, je to pak váš problém.

chytrý horák 24.12.2007 4:22

Re: Re: Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

O tom, do jaké míry chceme být součástí onoho spolku a do jaké míry se chceme přizpůsobovat je právě tato diskuze o Lisabonské smlouvě, strejdo.

Klička 22.12.2007 10:09

Demokracie - referendum

Všechny politické strany, zastoupené v parlamentu a většina stran ostatních se stále předhánějí v tvrzení o tom, že Česká republika je demokratickým státem. Není.Ono totiž nestačí mít jen zmínku o referendu v ústavě. Je zde nutný doplňovací zákon o referendu všeobecném, o nástroji, kterým se zjistí všeobecná vůle lidu, z níž podstata demokracie vychází. Pokud nebude v ČR zákon o všeobecném referendu, není možno o demokracii přemýšlet, natož mluvit. Politické strany by měly už konečně překonat vlastní malost a jednat v zájmu většiny občanů tohoto státu.