25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Portréty prezidentů do škol nepatří

Máš-li problém, najdi si nepřítele, říkával předseda Mao. Miloš Zeman jeho poučku zdokonalil: Hledej nepřátele, i když žádné problémy nemáš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Selinger 30.12.2014 23:04

Re: Takže jak by Žák přeložil

Zřejmě každý volí překlad podle své povahy - slušný člověk vybere slušnou variantu, sprosťák tu sprostou.

J. Kombercová 30.12.2014 21:47

Re: Tak český rozhlas

Nejde o žádný státnický projev, ale o "hovory z Lán"... přiznám, že jsem neslyšela ani jediný, ale ani ty Havlovy... a je na jednu stranu pravda, že rádio si nikdo pouštět nemusí, nebo si nemusí naladit zrovna stanici, která umožňuje se panu prezidentovi vypovídat, na druhou stranu,pokud má pan prezident nutkání se vypovídávat, měl by mít na paměti, že hovoří k posluchačům různým, ne jen těm své cenové skupiny.

Š. Hašek 30.12.2014 20:39

Re: Tak český rozhlas

Nemusíte. Vypnout.

Vám se nezdá divné, že nějaký (i Vámi) placený ouředníček rozhodne, že nebude pouštět presidentské projevy?

Napíšu to ještě jednou, pane Lepko. Šéfík rozhlasové státní společnosti, občany placený, se rozhodne, že ho nezajímají projevy presidenta? Fakt jste pro cenzuru presidentských/politických projevů z rozhodnutí nějaké zakomplexované nuly? Fakt? Potom smekám. Ale ctím Váš názor, neb jistě též platíte řádně daně a rozhlas/televizní daň.

J. Lepka 30.12.2014 20:32

Re: Takže jak by Žák přeložil

Já necítím potřebu sledovat každou blbost, kterou " jeho rádobyveličenstvo" vypustí, ale stále tak nějak nechápu, proč cítil potřebu celému národu sdělit svou verzi překladu jakéhosi protestního uskupení, které se ani v nejmenším netýká našeho státu a tím pádem ani naší politické reprezentace. Snad se jen chtěl revanšovat sponzorovi za podporu. ale co je nám, sakra, do toho ???

J. Lepka 30.12.2014 20:26

Re: Tak český rozhlas

Takže podle vás musíme povinně poslouchat i alkoholické bláboly z IV. cenové kategorie, jen proto, že " nějaký redaktor" nesmí rozhodnout ? Takže všichni redaktoři jsou nesvéprávní ? Nečetl jste příliš příběhy ze staré Číny : poslechněte milostivý císařův výrok ???

Š. Hašek 30.12.2014 20:02

Re: Kdo podoroval přímou volbu prezidenta byl

Máte holou pravdu, pane Janyško.

Stačily televizní bláboly, veřejná-kontrolovaná volba dle ČSSD a Zelených. A bylo vymalováno.

Š. Hašek 30.12.2014 19:54

Tak český rozhlas

mi naznačil, že nebude pouštět presidentské projevy. No vida, a někdo to i vítá.

Místo toho mi tam bude reportér sdělovat, že udeřila krutá zima! A dokola!

Pane autore, Vy ale máte z toho presidenta nahnáno, bojíte se i toho,  co by mohl říci.

Pan redaktor rozhodne, co lid z rozhodnutí mnou placeného šéfíka uslyší. Chlapci rozhlasoví a televizní, žijete z mého poplatku, laskavě si to uvědomte. Projev presidenta či ministerského předsedy chci slyšet! A nikoliv Vaše plky, že se Vám ráno nepodařilo nastartovat ráno vozítko, a že televizní hvězda má nového přítele. Zjednodušeně.

A přitom já bych Miloše Zeman nevolil, kdyby tu byl na krámě někdo jiný!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Š. Hašek 30.12.2014 19:36

A já se ptám.

Proč?

Proč?

Váš soukromý náhled jest, dle mého , nedostatečný. Má snad být ve školní třídě nad tabulí momentální vítěz "hledáme nové talenty"? Nebo nic? Jo, nic vyhovuje nicnenázorovým a nicnerespektujícím, všechnorádomajícím. Určitě uvítá Matěj Stropnický.

Článek by autorem nebyl napsán v případě opačné volby, vsadím se o dobrou lahev.  Kdo do toho jde?

J. Fleiszner 30.12.2014 18:36

Škola ani letiště

Po tom, co veřejno-právní média cenzurovala prezidentův projev, je naprosto v pořádku, že prezident nehodlá svoje výroky předtáčet! Kdo tohle nepochopí, nebo spíš v zaslepenosti nechce chápat, je minimálně málo prozíravý.

Souhlasím s tím, že do škol nepatří kříž, šátek na hlavě ani prezidentova fotka. Prezidentovo jméno by se, ale nemělo objevovat ani v názvu letiště.

V. Čermák 30.12.2014 18:18

Re: Jestlipak byste pane autore

No já si sám občas dám rád panáka, takže mi ti nevadilo ani u Havla a nevadí mi to ani u Zemana.

V. Čermák 30.12.2014 18:15

Re: Pane Skálo,

No vlastně by mi mohl odpovědět i sám pan autor, aktivista Žák.

V. Čermák 30.12.2014 18:11

Pane Skálo,

škoda, že jste to nenavrhnul už za Havla, teď už by to bylo možná zavedené. A co jste říkal tomu "divadelnímu" pohřbu prezidenta Havla. Na to, že to byl jen úředník to bylo dost nabubřelé, nemyslíte?

J. Skála 30.12.2014 16:08

Princip je správný.

Odhlédněme teď už konečně od Zemana, Klause i Havla. Uvědomme si, že president je jen úředník. Takže by nejen neměl viset ve školách a na úřadech, ale neměl by sídlit na Hradě. Asi přece jen v Praze, aby to měl blízko. A někde s dobrou dopravní dostupností, třeba u Florence. Starý činžák v Křižíkově by byl skoro ideální. Mohl by tam mít najatý byt 3+1 i dvě místnosti kanceláře s jednou sekretářkou.

V. Mlich 30.12.2014 15:43

Titulek sedí, ale proč do toho motáte Zemana?

Do lidí se odjakživa už od malého dítěte vštěpovala podřízenost k autoritám, aby je bylo možné lépe ovládat. Nejdřív to byl křížek, pak mocnář, po něm president.. Bruseli by teď taky vyhovovali poslušní občané. Proto do moderní školy obraz autority nepatří.

Prosím vás, dejte s tím Zemanem pokoj aspoň o svátcích.

P. Vacek 30.12.2014 15:15

Re: Jestlipak byste pane autore

Pokud by byl tak trapný a ulhaný lihouš, tak asi jo.

M. Marek 30.12.2014 14:47

Re: Takže jak by Žák přeložil

Gooood!

P. Vacek 30.12.2014 14:15

Re: Kdo podoroval přímou volbu prezidenta byl

Po dvou posledních exotech už snad hůř být nemůže. Aspoň doufám.

R. Langer 30.12.2014 13:56

Jestlipak byste pane autore

napsal stejný článek, kdyby byl za prezidenta zvolen někdo jiný? To by mě opravdu zajímalo... ;-)

J. David 30.12.2014 13:42

Re: Prodám prezidenta. Zn.Nevyužitý

Nu, lejna jsou politici, obvykle vždy řeší singularitu, která původně byla marginálně regulární, ve smyslu "páchání dobra", byť je to kontraproduktivní. Uvedu příklad: Kouření škodí zdraví... Asi ano, možná ale ekonomicky ne (kuřáci ve smyslu této teorie dříve umírají, tudíš mandatorní výdaje SR se snižují). Pokud dříve neumírají, furt hulí a ve formě daní odvádějí do SR DPH a SD, což je nezanedbatelný přínos (korelace míry vyplácených důchodů k spotřební dani a DPH za tabakismus). Blbové ale vymyslí, zakázat kouření ve všech putykách. Analogie prohibice ve dvacátých létech v USA. Co tím docílí, když prý neviditelná ruka trhu zákazníka nasměruje tam, kde mu to nejvíce vyhovuje? Jako kuřák, pivař a mariášník ausgerechnet nepolezu čudit nekuřákovi k u utopenci, soleným brambůrkům a pivu do nekuřácké knajpy, tak očekávám, že když se to jemu v naší knajpě nebude líbit, tak tam také nepoleze. Džentlmenská dohoda, a né, že tam vleze (dobrovolně a o vlastní vůli) a bude vysírat. Nekuřáci, ve smyslu kouření v hospodách, mi připadají, jako Islamisté, mohou se sice usídlit jinde na svoji dietu, ale vysírají a lezou tam, kam by neměli. Tedy mohli, ale musí přijmout pravidla daného "souručenství". Nekuřák nemá v kuřácké hospodě co dělat, když se mu to tam nezdá, KFC, McDonaldi, či benzínky v nočních hodinách mu poskytnou "cattering". Nekuřáci, do kuřáckých knajp nelezte, lezte do nekuřáckých! Lezete také do bordeláku povinně? A je to služba, jako jakýkoliv restaurant. Doprčic, tihle "pachatelé dobra" mne vytočili...

Od portrétů presidentů až po putyky.

J. David 30.12.2014 13:08

Re: Takže jak by Žák přeložil

Záleží na kontextu a i "jinotaji" ve slovním spojení. "Pussy" může být "micka", "číča", "kočinka", ale také "pička", "kundička", nebo i komplex aparatury a pubického ochlupení u samic homo sapiens, zvané "hrma". Vyberte si, překladů je přehršel, ale vždy hlavně v kontextu. Pussy Riot, dle jejich epických expozé, bych asi chápal v překladu "Kárající kundičky". Ale varianty překladu "čort znajet", znesvěcení kostela každý vnímá také jinak (křesťan/agnostik/atheista). Pokud některý klerik "obtáhne" ministranta neveřejně v sakristii, asi je to OK, pokud si tam pár nymfomanek šukne veřejně, to je na vysvěcení chrámu Páně. Pan ministr Herrmann by jím to prý jenom vysvětlil, kdyby tam byl farářem, že to nemají dělat (viz. rozhovor), holt jiný kraj v české kotlině a jiný na Rusi. Tam je uvrhli do "tjurmy". Kurňa, takové laple s pořádným bobrem (přeložit, třeba tlanslátorem do angličtiny) bych si nechal také líbit, a to jsem starší ročník. Pod bobrem tkví i taková nahá "pussy".

K. Vyšata 30.12.2014 12:45

Re: Prodám prezidenta. Zn.Nevyužitý

Každá doba si utváří jakýsi vzor pro děti. U nás se přelilo do postavy prezidenta po rozpadu R-U a vydrželo celkem bez problémů až do dneška. Ale reformátoři, lidé obdaření pocitem že mají životní úkol přetvořit společnost k obrazu svému, nasadili pokus protlačit jako vzor svoji noblesní ikonu. Bohužel po prvních pár taktů naší hymny zaskřehotané jejich modlou se celá konstrukce zhroutila. Havel je pro naše děti neuchopitelná a nepochopitelná postava vyšlá z podivného puče, vzývaná jako modla až daleko od našich hranic na západ. Tak naši intelektuální velikáni šáhli po Pussi Riot, velkého disidentského vzoru bojovnic. A to je správá volba, děti si překladem osvěží angličtinu a zbaví se prudérnosti svých rodičů. Na místa prezidentů nad stolkem vyučujících zavěsíme vybranou fotografii z jejich urputného boje za demokracii.

H. Balzám 30.12.2014 11:47

Prodám prezidenta. Zn.Nevyužitý

Dlouhodobě zastávám názor, že pro naši malou zemičku s počtem obyvatel srovnatelným s průměrným velkoměstem je těch papalášů zbytečně moc. Prezident je u nás naprosto na nic, když už ani nechce připínat metály a není schopen ani důstojně reprezentovat a nepřekážet. A dělat z něj vzor pro děti? Kde se to lidi ve vás bere, v roce 2014 mít potřebu hledat nějakého mocnáře, báťušku, papaláše, kterému byste se mohli zhluboka klanět? Politici jsou námi najatí a placení údržbáři státu, ne jeho vlastníci a naši páni. Tohle bychom měli vštěpovat malým dětem a taky to, že identifikace s vlastní zemí je hledání opravdových hodnot, ne falešné modly v audinách.

K. Janyška 30.12.2014 11:46

Kdo podoroval přímou volbu prezidenta byl

kretén. Tady to máte. A příště může být hůře... Dzp.

P. Selinger 30.12.2014 11:39

Re: Takže jak by Žák přeložil

podle překladače Google  je pussy kočka, kočička,  riot  je vzbouření, povstání, povyk, bouře, shluk. Takže správný překlad zní zřejmě povstání koček, nikoliv sprostá varianta pana presidenta

F. Lesniak 30.12.2014 9:06

Takže jak by Žák přeložil

Pussy riot?

B. Hamáček 30.12.2014 7:49

Re: Žáku, Žáku...

Tak se starejte o svoje !

P. Hofman 30.12.2014 7:10

Sice s vámi souhlasím

...ale mám ještě lepší návrh: já bych ten úřad pseudomocnáře zrušil celý !!!

Z. Jaromír 30.12.2014 5:09

Rovněž by bylo

případné zrušit známku s portrétem přímo voleného prezidenta. Než se tak stane, mohla by se zkusmo, když už teď V ČR máme známku kulatou, vydat známka ve tvaru rombo s úsečkou uvnitř, klidně bez portrétu, každého by napadlo, ke komu se váže...

H. Gene 30.12.2014 0:32

Žáku, Žáku...

... tvoje starosti na moji hlavu.