29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Populismus ve slovníku levice

Populismus je slovo mající označovat snahu o získání přízně veřejnosti bez ohledu na to, zda je to v zájmu věci. Zkoumáme-li použití tohoto slova například v Googlu, snadno zjistíme, že je častěji spojováno s politickou pravicí než s levicí, ať už zvolíme jakýkoli jazyk.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Berjoza 12.12.2015 15:03

Ronald Reagan

byl obyčejný udavač a práskač, kterými pohrdá každý slušný člověk,což dokázal jeho syn ale protože udával ideologicky správně je to pravičácký bůh....tzv slušných ...

S. Berjoza 10.12.2015 22:33

Zase jsme se dozvěděli, že veškeré zlo světa

je jakási levice a veškeré dobro světa jakási pravice..to je až děsivé že někdo dlouhá léta studuje ,aby plodil nové eseje o této "hluboké pravdě"---

B. Hamáček 10.12.2015 23:42

Re: Zase jsme se dozvěděli, že veškeré zlo světa

A Berjoza je její hlásnou troubou !

P. Čech 10.12.2015 16:55

Nejde jen o pojem "populismus".

Samotný pojem je zde definován dobře, nicméně jeho používání nelze směřovat pouze k levici či pravici. Populismus jako takový je totiž základní zbraní    v   š   e   c   h    politických stran a hnutí, které mezi sebou bojují o moc, řečeno politicky korektním slovníkem, volně soutěží podle čl.5 naší ústavy. Nebylo-li by populismu, nebylo by voleb, poněvadž by k nim nikdo nešel, alespoň ne u nás. Pojem populismus není jedným slovem, jehož pravý význam či vnitřní smysl je obecně politiky zneužíván a zásadně překrucován. Příkladem budiž slovo, dnes obzvláště velmi frekventované. Demokracie.  Obecná definice tohoto pojmu podle mne neexistuje. Ono vlastně těch definic je mnoho, každá z nich však je poplatná politickému smýšlení jejího autora. Je-li tomu tak, a no tomu tak je, musíme vycházet ze samotného pojmu. Demokracie - demos kratos - vláda občanů. Dále je nutno, abychom si rozuměli, nepřekrucovat pravý význam tohoto pojmu přidáváním všelijakých přívlastků. Tedy, aby mohla např. být demokracie parlamentní, nestačí k tomu pouhá existence parlamentu (u nás), ale musí jít především o demokracii jako takovou tedy o vládu občanů , ev. jejich naprosto svobodně volených zástupců. Zásadně nikoliv o vládu politických stran, které svou moc nad občany získávají pomoci "volné soutěže", jak praví naše nedemokratická ústava. A podobně či stejně je tomu se všemi pojmy, používanými politiky napříč politickým spektrem.

J. Lancik 10.12.2015 19:25

Re: Nejde jen o pojem "populismus".

Mate pravdu pane Cechu, demos kratos je vlada obcanu. K cemu lid tri zemi rep. ceske jeste nedospel je respekt, mineno respekt obecne. Staci vzpomenout patovou situaci po volbach Paroubkovo sverepe vzdorovani i kdyz jeho strana dostala o nejakych 240 000 hlasu nez Topolankova. Neucta jednoho nazoru k druhemu, cloveka ke cloveku je buhuzel v CR stale prevladajici a jeste jednou bohuzel neda zadnym zpusobem vynucovat. K tomu musi kazda spolecnost dospet.

P. Čech 10.12.2015 20:24

Re: Nejde jen o pojem "populismus".

Máte pravdu, společnost musí k demokracii dospět. To jí ovšem nesmí politici nalhávat, že demokracie znamená vládu a moc politických stran. Ústava této společnosti nesmí lhát (čl.2, odst.1) že lid svou moc prosazuje pomocí moci zákonodárné, výkonné a soudní, když skutečnost je jiná. Moc zákonodárnou, z větší části výkonnou a zčásti i soudní ovládají zcela opět politické strany a nikoliv onen zmiňovaný lid. K tomu, aby společnost k něčemu dospěla nestačí o věci žvanit ale je třeba konat. Je nutno vytvořit systém (např. podle vzoru Švýcarska), který bude onu společnost zpětně vychovávat Společnost totiž sama k ničemu nedospěje. Pokud neexistuje zákonný systém, vždy se politický systém zvrhne v totalitu a to jen jako výsledek činnosti mocichtivých jedinců, nalézajících se v lůně politických stran.

J. Ráž 10.12.2015 12:51

Dobře zpracované tèma

Nálepkování, tak populární u příznivců utopie "pravdy a lásky zvítězivší nad realitou" vytvořilo paradox, že lidem označovaných jako xenofobové, či islamofobové, to přestalo vadit a nijak se proti tomu neohrožují, ani když žádnou fobií, to jest neodůvodněným strachem z neznáma, netrpí. Dalším paradoxem politilky nálepkování je, že inflace označení "extrémista" , či "populista" způsobila, že být takto označen nikdo už nepovažuje za dehonastaci.

P. Čech 10.12.2015 17:04

Re: Dobře zpracované tèma

Xenofobie je odpor, nepřátelství, strach, nedůvěra ke    v   š   e   m   u     cizímu. ke všemu cizímu, nikoliv jen k něčemu cizímu. Podle toho ten, kdo otevřeně vystupuje proti nezákonným imigrantům není žádný xenofob. Pokud by tomu tak mělo být, musel by onen člověk pociťovat odpor, nepřátelství, strach či nedůvěru nejen vůči ilegálním imigrantům, ale i vůči indiánům, eskymákům (pardon inuitům), Indům, číňanům. Vlastně u nás vůči všem, kdo nejsou Češi. Je vidět, že naši politici a jejich přitroublí nohsledi - novináři vůbec netuší, o čem mluví. Hlavně že žvaní, že?

B. Hamáček 10.12.2015 22:08

Re: Dobře zpracované tèma

Nejraději nálepkují bolševici , nacisté a ostatní levičáci .

Ś. Svobodová 10.12.2015 12:09

elity

To co popisujete je dávno prozkoumáno a netýká se levice nebo pravice. Je to práce tzv. pomocné elity.

P. Čech 10.12.2015 17:06

Re: elity

Kdo je to ona "pomocná elita"? Podle mne jsou to ovčané politických stran, nebo se mýlím?

A. Alda 10.12.2015 11:51

Věci se mají nazývat pravými jmény.

A to může dělat každý z nás.

I. Schlägel 10.12.2015 14:50

Re: Věci se mají nazývat pravými jmény.

To může, nicméně mnozí z nás mají různé druhy motivace, proč to nedělat. A tak to zhusta nedělají.

B. Hamáček 10.12.2015 10:50

Raději

Raději živý xenofob a extremista( rozhodně nejsem ultra - osobně tak střed , i migranti jsou naši bližní , kteří nám bohužel mohou i ubližovat, ale multikulti a podobní nás tam tlačí) , než mrtvý vítač migrantů.

B. Rameš 10.12.2015 10:43

Hezky napsáno

jen bych podotkl, že mě vadí i opačný tábor s, dejme tomu, havloidními pravdoláskařskými sluníčkovými dobrosery, byť se osobně považuji spíše za xenofobního machistického rasistu.

M. Prokop 10.12.2015 9:34

Velmi dobré,

dodal bych i ukradení slova liberál, liberální.

Místo označení člověka, usilujícího o osobní svobodu a sní spojenou zodpovědnost, si pojem kradou zelenorudí tvůrci kvot a extra zákonů pro určité skupiny jednotlivců.

J. Kovaříček 10.12.2015 1:40

Souhlas a dík

Správný článek, měl by být povinnou četbou. Ano, jak už to skvěle popsal Orwell, komolení jazyka  je současnou levicí dohnáno až ad absurdum. Když někdo začne pochybovat o mírumiluvnosti islámu, hned je onálepkován "rasista", těm polovzdělancům uniká, že islám není rasa nýbrž náboženská ideologie. Prostě namísto argumentů nastoupí nepříznivé nálepky k potření jakéhokoliv pochybovače. Pravda musí jít stranou, mohla by překážet v pokroku. Kam tato cesta vede, nemusím snad dodávat