28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Populismus je světové hnutí

Populismus není vůbec nic nepřístojného. Je to totiž tak, že není populismus jako populismus. Naše hlavní sdělovací prostředky už léta toho výrazu běžně používají jako hanlivé nálepky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 9.12.2018 11:21

Nálepky jsou věc ošidná..

.. koupil jsme si v zahradnictví stromek, jabloň s etiketou(nálepkou..) na níž bylo uvedeno kde co.. podnož, odrůda, původ. Ten stromek první rok rostl uspokojivě, ve druhém roce mi začal být mírně podezřelý a třetí rok přinesl první ovoce.. kyselá pláňata. Tož jsem ho vykopal a ..

"Mějte se na pozoru před nepravými proroky: přicházejí k vám převlečeni za ovce, ale uvnitř jsou draví vlci. Poznáte je po jejich ovoci ..."

Z. Rychlý 9.12.2018 9:47

Populismus je špatný.

Já vidím jako populisty sosany, kteří slibují nesplnitelné a ještě k tomu za cizí peníze. Chtít vše "zadarmo" - to je nefalšovaný populismus.

Že ten výraz mainstream překrucuje a pak nálepkuje? Má to zakódováno v povaze a divit se tomu může jen naivka. A věřit jim může jen retard.

V. Student 9.12.2018 0:05

Strana Populistická.

Tak bych si, být politikem, nazval své politické uskupení. Reklama zadarmo. A k populismu bych se klidně hlásil. V demokracii je zvěrstvo považovat vyslyšení hlasu většiny za nemorální. Vidno, jakým morálních veletočů jsou sluníčka schopná.

M. Mikulec 10.12.2018 16:29

Re: Strana Populistická.

Ledaže už to není demokracie, ale post-demokracie.

K. Janyška 8.12.2018 14:04

Tzv. populismus je název pro chování, které není v souladu

s plány Bilderbergu na ovládnutí světa. Říkají tak všemu co se jim, jako těm nejzločinnějším socialistům světa, nehodí... Dzp.

V. Petr 8.12.2018 14:11

Samozřejmě, máte pravdu!

Totéž platí i o "neonacismu" a "fašismu." Jak řekl Solženicyn "fašismus je dnes už jenom nálepka..."

M. Mikulec 8.12.2018 15:46

Re: Samozřejmě, máte pravdu!

Ti, co nálepkují, samozřejmě žádný fašismus nepamatují, zato tu následující éru komunistického budování ano. Ta je ovšem nekritizovatelná, protože EU je jejím pokračováním.

J. Kanioková 9.12.2018 4:52

:)))))))))))

K. Janyška 9.12.2018 9:18

Re: Samozřejmě, máte pravdu!

Ano, EU opravdu stojí na socialistickém principu stejně, jako režimy komunistické. Socialismus, tedy řízení lidského světa lidmi, má mnoho podob a barev. Zejména rudočernou... Dzp.

S. Rehulka 9.12.2018 10:52

Re: Samozřejmě, máte pravdu!

Zdravím pane Mikulče, moc se na NP nevyjadřuji, abych to od různých soudruhů neschytal, protože v Č.R. už dlouho nežiji. Jenom si dovolím konstatovat, že Vaše názory se mi líbí a souhlasím s nimi! Sven z Austrálie.

M. Mikulec 10.12.2018 2:11

Re: Samozřejmě, máte pravdu!

Hello Sven, Thanks for your support, you made my day! I am so glad you could see the same world. We might have a good sense of equilibrium and justice. See you in a while, Mary

P. Urban 8.12.2018 11:34

Populismus, který zavádí a posiluje demokracii

byl hnací silou první fáze Velké francouzské revoluce. Rozhodně se o něm nedá říci, že nemůže vést k diktatuře.

Tím spíš, že populisté mají tendenci uvažovat o problémech jako o rovnici o jedné neznámé. Tady je problém, tady jeho příčina, odstraníme příčinu, zmizí problém a všechno ostatní zůstane při starém. K čemu to vede, vidíme názorně v Británii.

Zklamané naděje pak mohou vést k hledání jiných cest. Jako za té Revoluce.

L. Liška 8.12.2018 10:28

Kdo jsou populisté

Dnes je to tak, že za populisty jsou prohlašováni všichni ti "špatní" politici, co naslouchají tomu, co si voliči myslí. Přitom "správný" politik je přeci ten, který voličům říká, co si mají myslet!

J. Jurax 8.12.2018 17:50

Výstižně řečeno.

V. Student 9.12.2018 0:07

Re: Kdo jsou populisté

Taky souhlas. Hezký bonmot:-)

J. Kanioková 9.12.2018 4:55

Přesně !

P. Flener 8.12.2018 10:25

Nejde jen o populismus

Mezi populismem a lhaním politiků je přeci jen velmi malý rozdíl. Drtivá většina politiků by se neudržela ve funkcích kdyby nelhala. V ČR já považuji za jednoho z největších lhářů Myloše Zemana, konkuruje mu silně V. Filip i Okamura. Ale Zeman je bývalý komunista a ti lhali vždycky - takové má geny....Podle mého soudu se Zeman velmi přibližuje ke Gottwaldovi či Husákovi.

V. Kain 8.12.2018 11:18

Re: Nejde jen o populismus

Zeman se v bývalé KSČ pomalu ani neohřál,ale takový Babiš ten tam měl dlouho hozenou kotvu.A pokud jde o tu pravdomluvnost,tak si myslím,že náš premiér je ještě kus za koncem.

M. Prokop 8.12.2018 16:03

Re: Nejde jen o populismus

Však taky lžou oba.

J. Kopis 9.12.2018 7:46

Re: Nejde jen o populismus

Který politik nelže?

J. Jančura 8.12.2018 10:08

Přináší referendum více demokracie než parlamentní volby?

Byl jsme zastánce přímé demokracie, ale nyní jsem v tomto názoru na její přínos opatrnější. Kladu si totiž otázku, zda referendum přináší více demokracie než parlamentní volby. Totiž současná lidská společnost je značně diferencovaná, málokdy má na jeden problém stejný názor, většinou jsou jedni pro, druzí proti a třetí pro něco úplně jiného a další nemají žádný. Tuto názorovou roztříštěnost lépe pokryje sytém více stran resp. pol. hnutí reprezentované parlamentem, než referendum, ve kterém z podstaty věci můžete rozhodnout jen ano/ne. Proč nutit občana, který chce "ne" nebo spíše poněkud jiné řešení než odpovídá "ano" jít k referendu. Názorně to dokazuje referendum o brexitu v Británii - pat daný téměř stejným počtem "pro" a "proti". Mnozí kteří hlasovali "proti" by chtěli zůstat v EU, kdyby se změnila, ale neměli možnost to nějak vyjádřit. Taktéž asi chyběl důvěryhodný rozbor dopadů brexitu.

M. Mikulec 8.12.2018 16:00

Re: Přináší referendum více demokracie než parlamentní volby?

Kdyby Evropská unie nestrašila zbylých 27 států EU, aby si rozmyslely odchod, exemplárním trestáním Británie, nebyl by Brexit problém. Zde se ovšem jedna strana zásadně nechtěla dohodnout a nic pro ni nebylo dobré. Tak slušná Británie ustupovala až za hranu, až je z toho potupná kapitulace. Naprosto špatný závěr pak je ten, že referendum není dobré!! Lepší jsou snad direktivy a regulace nevolených eurokomisařů?

J. Jančura 8.12.2018 16:57

Re: Přináší referendum více demokracie než parlamentní volby?

To bych tak příkře nehodnotil. Vždyť i rozvod je většinou komplikovanější než svatba. Navíc Británie neví co chce - jedni chtějí pryč, jiní zůstat a třetí to chtějí nějak jinak, ale neví jak. Já nejsem zásadně proti referendu, jen zákon o něm musí být důkladně promyšlen. Kvórum pro jeho vyvolání musí být dost vysoké, položená otázka by musela být důkladně vysvětlena a mělo by hlasovat více než 50% oprávněných voličů, možná i více. Pokud pak tyto podmínky budou tak přísné, tak bych naopak přípustnost jeho otázek dále neomezoval. Eurokomisaři jsou delegování vládami, které vzešly z voleb jednotlivých zemí, takže se nedá říci, že by byli nevoleni. Je to v podstatě stejné jako u nás s členy vlády. I u nás může být členem vlády člověk, který neprošel volbami - např. tzv. odborník.

J. Jurax 8.12.2018 17:58

"Eurokomisaři jsou delegování vládami, které vzešly z voleb jednotlivých zemí, takže se nedá říci, že by byli nevoleni."

Ano, delegováni. To ještě neznamená, že se stanou komisaři.

Stručně řečeno systém je pečlivě vymyšlen tak, aby voliči neměli do volby komisařů co kecat, ale aby bylo zachováno zdání demokracie.

Navíc komisaři jsou povinni hájit zájmy EU, nikoliv států, které je delegovaly. Natož pak voličů, kteří volili ty delegovavší vlády,

M. Mikulec 8.12.2018 18:01

Re:

Jak snadné je žít, když se i jinak vládne tisíc mil od voličů.

K. Janyška 8.12.2018 9:03

BEZRADNOST LIDSTVA.

Lidé jsou obecně velmi bezradní z nevědění. Technologie kolem nich jsou velmi složité, řeči společenskovědních a tzv. sociálních a politických apologetů zmatečné a výsledky vědy prezentovány jen pro zasvěcené. A to ještě vědecké špičkové poznatky pouze pro velmi inteligentní zasvěcené. U mnohých to vede k frustraci a revoltě, která má mnoho podob.

Lidská mysl je prezentována jako řídící autorita lidského světa a organizující ho odkudsi shůry a ovládající ho. Jenže tak to není.

Lidský svět vznikl nekoordinovanou lidskou aktivitou a tak to pokračuje a bude pokračovat navždy. Lidská mysl je produktem tohoto procesu stejně, jako lidský rozum a oba mají hranice svých možností stanoveny právě vývojem a interakcí spontánních sil, které lidský svět modelují. Je to zejména civilizace obchodem a neustále se od civilizovaných více k civilizovaným méně rozšiřující spontánní řád lidské interakce a lidského světa, který nás svými pravidly ovládá a která jsou obsahem právě našich myslí. Lidská mysl je tedy vnitřním informačním a adaptačním uzlem a nástrojem lidského jedince k adaptaci na prostředí, na situaci a budoucí neznámé.

Za nerozšiřování tohoto fundamentu lidského vědění mohou konstruktivističtí racionalisté všemožného druhu, zejména rudí a černí socialisté, tedy náboženští fanatici všech druhů. Naházelo je totiž do jednoho pytle a má pravdu. Oni se prostě bez řídící autority ve svých představách, které bohužel realizují, neobejdou. To je jádro zla v lidském světě. Lidský svět je totiž člověkem neřididitelný.

No a u lidí toto zmatení vede ke zmateným krokům, u mnohých k velmi tragickým... Dzp.

S. Netzer 8.12.2018 8:52

Populismus

není žádné "hnutí".

K. Garfield 8.12.2018 9:46

Re: Populismus

Hnutí, movement, trend... můžeme se hádat o slovíčka...

Podstatné je, že populizmus (naslouchání lidu) a nacionalizmus (patriotizmus) hýbe současným politickým světem jako protiváha globalizmu a multikulturalizmu (hrozné slovo).

Je to logické a nevyhnutelné. Čím víc se snaží globalističtí politikové "vymýtit" národy, národní státy, historii, náboženství (ale jenom křesťanství) kulturu a tradiční hodnoty, tím víc lidí se k nim bude hlásit.

Můžete s tím i nesouhlasit...

S. Netzer 8.12.2018 10:02

Re: Populismus

Nic z toho populismus není.

Populismus je politická strategie, vyznačující se podbízením voličstvu. A nacionalismus není patriotismus.

J. Fridrich 8.12.2018 11:10

Re: Populismus

Správný a pevný politik může být v rozumné míře populista, pokud vyhoví ROZUMNÝM požadavkům lidu-občanům. Na tom není nic špatného. Musí mít ale sílu a pevnost někdy - když je to třeba říci a udělat i NEPOPULÁRNÍ věci.. A takoví politici na světě byli - to víme - a i když ubývají, tak ještě jsou - ale u nás je to skutečně s nimi " slabší "...