25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Popularita ČSSD se snižuje

Na jaře letošního roku se řešil způsob, jakým by sociální demokraté mohli spolupracovat s komunisty při vzniku nové vlády. Průzkumy volebních preferencí totiž ČSSD a KSČM přisuzovaly ve sněmovně jasnou většinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Slanina 30.7.2012 10:22

"S tím souvisí i nevýrazná osobnost předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. "

Tenhle exot že je nevýrazný?

http://i3.cn.cz/1247934265_P200907180188801.jpg

A. Bocek 30.7.2012 7:43

Problém ČSSD i ODS je v tom,

že jsou to strany bez myšlenky, bez lídrů a se zápachem.

I. Schlägel 30.7.2012 7:51

Re: Problém ČSSD i ODS je v tom,

A to má svůj původ v nedostatku čerstvé krve v podobě mladých straníků morálně zdatnějších a moderněji uvažujících, než otcové zakladatelé. Kde je však brát, když občané o politiku zájem nemají a ovčané neví, co to politika je.?

P. Pavlovský 30.7.2012 2:32

To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

že v součtu vyhraje sněmovní volby levice.

Jako demokratický konzervativec jsem s tím již smířen, jenom bych si přál, aby J. Dienstbier, po vyřazení v prvním kole prezidentských voleb, atakoval neschopného Sobotku a tím se stal příštím premiérem.

Koalice ČSSD, Zemanovci a KSČM (tzv. historický kompromis a la Mitterand) nemusí být až tak zlá, komunisté se budou muset znemožnit v očích svých voličů, protože nebudou moci ve vládě prosazovat naše vystoupení z EU a především z NATO.

Zeman je sice proruský snad ještrě víc než Klaus (má Šloufa), ale třeba jeho názory na Blízký východ jsou mi blízké.

T. Vodvářka 30.7.2012 5:41

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Vážený pane Pavlovský, sleduji delší čas Vaše příspěvky a dovolil bych si s jedním Vaším názorem polemizovat. Týká se Vaší tolerance připustit komunisty do vlády, kde se dle Vás znemožní sami dle francouzského vzoru. Dle mého vycházíte z nesprávné premisy. Totiž, mezi francouzským a českým komunistou je rozdíl ve vnímání marx-leninského učení. Zatímco ML "filosofie" byla pro české bolševiky základem /třídní boj, třídní nenávist, celosvětové vítězství komunismu/, pro francouzského komunistu to je jen jeden z názorů. Francouzský komunista netouží po absolutní vládě, diktatuře proletariátu apod., zatímco pro českého je to raison d étre. Český komunista je t.č. pozůstatek doby minulé, s žalostí po době před 30 lety, kde tak báječně vládli okresní a krajští tajemníci a tak hezky se korporativně manifestovalo na 1. máje a tak báječně se zavírali disidenti. Prototypem je kupříkladu Grebeníček nebo Semelová. Opravdu byste chtěl podobné zrůdy kupříkladu na ministerstvu vnitra? Francouzský /potažmo italský/ komunista podobné excesy odmítá, chápe, že kapitalismus je jedinou formou možné prosperity a přínos komunistického názoru je ve změkčení dopadů na obyvatelsto jeho země, rozhodně nechce stavět koncentráky pro názorové odpůrce.

Jedinou formou, kterak komunismus vymýtit jako úchylnou kolej lidstva ve 20. století, je seznámit všechny mladé s tím, co opravdu znamenal, důsledně stíhat velebení komunismu stejně jako se to děje u nacismu a nedávat veřejný prostor komunistům, aby hlásali své bludy, vedoucí vždy v každé zemi, kde se dostali k moci, jen ke zkáze, genocidě a marnosti.

Přeji Vám hezký den a zářné zítřky /ne nad Kladnem/.

E. Došlík 30.7.2012 12:22

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Pane Vodvářko, tady omíláte nejenom vy, pořád dookola věci, které nejsou v dnešním životě už podstatné.Podstatné věci, které jsou aktuální, se buď začnou řešit, ale většinou jsou do ztracena zameteny. Dnešní mladá generace vám na vaše seznamování z vysoka, však víte co! Tato společnost je naučila žít konsumním způsobem života, a pro ně nemá žádnou cenu přátelství, úcta, ale v 1.řadě peníze a moc. A slova o vymýcení, jsou směšná. To by jste musel vymýtit i strýčka Sama, který číši demokracii založenou na vměšování svých názorů i do zemí, které si řeší své problémy po svém, a nejenom, že tam teče jejich krev, ale krev i nositelů americké demokracie! A to je přítomnost, ne historie . . .

R. Langer 30.7.2012 13:30

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Severní Korea je také přítomnost, a ne historie.

E. Došlík 30.7.2012 17:33

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Pane Langere, co má s tím společného KLDR?

J. Boleslav 30.7.2012 15:16

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Pan Vodvářka možná omílá dokola stejné věci, ale pravdivé. Naopak Vy omíláte pitomosti.

E. Došlík 30.7.2012 17:36

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Pane Vodvářko, každá prsvda má dvě strany . . .

E. Došlík 30.7.2012 17:37

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Opravuji pravda . . .

J. Václavíková 30.7.2012 12:27

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Souhlasím. Ostatně také se děsím, co z těch zakuklenců co chvíli vyleze.

T. Vodvářka 30.7.2012 6:09

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Vážený pane Pavlovský, dlouhodobě sleduji Vaše příspěvky ohledně možnosti připuštění našich komunistů do vlády. Myslím, že opakovaně srovnáváte nesrovnatelné. Totiž, mezi českým a francouzským komunistou je rozdíl. Český komunista je odkojen marxistickou "filosofií", jejíž podstatou je třídní boj, třídní nenávist a konečné vítězství proletariátu na celém světě. Představa, že to už nyní nechce, je naivní, stále máme dostatek pamětníků z jejich strany, kteří nostalgicky želí éry stranických tajemníků, kteří rozhodovali o tom, koho zavřou, koho pustí a kolik mandarinek bude na vánoce. Vůbec si nemyslím, že je vše tak nezvratné, že by museli "držet basu" s EU. Francouzský /potažmo italský/ komunista ví, že kapitalismus přes své chyby je jedinou současnou možností vývoje a že jeho role je jaksi jen ve "změkčování" tohoto systému.

Opravdu toužíte po tom, aby se některé mentální zrůdy kupř. Grebeníček nebo Semelová stali ministry vlády?

Jedinou možností, jak komunismus jako úchylnou kolej vývoje lidstva v současnosti prezentova,t je ukazovat neustále na jeho podstatu zejména mládeži /je náhoda, že dějeprava na středních školách končí osvobozením ČSR Rudou armádou, poté již není čas - zatímco pravěku se věnuje celý rok/. Dalším krokem je stíhat projevy pohlavárů komunistů stejným metrem, jak jsou - správně - stíhány projevy nacismu a dalších nenávistných ideologií. Nezvat komunisty do veřejných diskusí, nedávat jim prostor pro jejich bludy.

Přeji Vám zářný den /ne nad Kladnem/.

P. Pavlovský 30.7.2012 14:13

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Velice doufám, že se mýlíte, jinak by to s naší budocností bylo moc špatné!

Politologická zkušenost z posledních sto let říká, že kdykoli se někde vytvořila koalice soc. dem a komunistů, doplatila ne to vždy ta z obou stran, která do koalice vstupovala jako slabší.

Např. v SSSR i u nás to byli sociální demokraté, ve Francii zase komunisté.

Myslím, že my se dnes přece jenom podobáme víc té Francii 80. let než Československu roku 1945 nebo 1948. Toť vše!

J. Otáhal 31.7.2012 22:11

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Pokud necháme komunisty nadále sílit v opozici, tak to zanedlouho budou oni, kdo si bude diktovat podmínky. V současné době by je i tichá podpora vlády poškodila. Jen ať se u svých voličů zdiskreditují jako všichni ostatní!

P. Pavlovský 31.7.2012 23:37

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Přesně tak, proto držím palce J. Dienstbierovi. Pokud už má vyhrát volby levice, je moje ideální představa tato:

Premiér J.Dienstbier jako předseda ČSSD, v koalici ještě SPO a KSČM. A pěkně celé 4 roky!

Po dalších volbách se už komunisti nemusejí vůbec dostat do parlamentu!

J. Slanina 30.7.2012 10:19

Re: Dienstbier premiérem???

Proboha !!!!!

R. Langer 30.7.2012 13:31

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Pane Pavlovský, volbou komunistů si ČR skutečně nepomůže...

P. Pavlovský 30.7.2012 14:06

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Proč mi to, proboha, píšete, cožpak já  někde tvrdil, že ano? To je podobné, jako kdybych napsal, že v prosinci bude asi mrznout a vy baste opáčil, že ČR si nepomůže, když tady bude v prosinci teplota pod nulou!

Řeč přece není o tom, čím si ČR pomůže - já bych byl ten poslední, kdo by si myslel, že volbou komunistů.

Bavíme se o tom, jak nejspíš dopadnou volby, tedy o jisté, jakkoli nemilé pravděpodobnosti. Já prostě konstatuji, že nejbližší volby vyhraje pravděpodobně levice (a v prosinci bude pravděpodobně mrznout). Pokud jde o mé přání, nepřeji si ani jedno, ani druhé a rozhodně pro to nic neudělám. Na druhé straně se ale musím na obé připravit, chci-li tu i nadále žít.

Považuji-li celkové vítězství levice v nejbližších parlamentních volbách za téměř jisté, dovolil jsem si dovodit, že za takových okolností by se mi jako nejmneší z nutných zel jevila varianta koaliční levicové vlády ČSSD, KSČM, SPO, s J. Dienstbierem v čele.

Jiných variant je jistě bezpočet, ale tato se mi jeví jako relativně nejpřijatelnější!

J. Boleslav 30.7.2012 15:15

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Nezlobte se, také už určitou dobu sleduji vývoj Vašich názorů, a mám z něho docela neblahý pocit. Připadá mně, že na pravičáka, za kterého se pasujete, jsou v poslední době poměrně dost zmatené.

P. Pavlovský 30.7.2012 16:20

Re: To, bohužel, nemění nic na předpokladu,

Tak znovu:

U pozice prezidenta parlamentní (nikoli prezidentské) republiky je, na rozdíl od pozice premiéra, jeho pravolevá orientace až sekundérní. Jako občanstvo scelující element by měl být spíš neutrální, nevyhraněný, ba téměř apolitický.

Daleko důležitější je jeho morální profil, prezident by měl být vzorem morálnosti, nikoli politických postojů.

Funkce prezidenta je svou povahou blízko funkci soudce, nikoli  člena vlády, jakkoli je de iure prezident součástí moci výkonné a nikoli soudní.

Je to patrné z těsně povolební situace, kdy prezident stojí vysloveně nad stranami když určuje, koho pověří pokusem sestavit vládu. Neměl by prostě fandit ani pravici, ani levici. Masaryk, Beneš i Havel takoví - cum grano salis - byli.