29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Poplatky jsou i teď předvolebním rizikem

2.9.2010

Jaké to je, přijít s nedomyšlenou reformou zdravotnictví, to si zažila svého času ODS se svým někdejším ministrem zdravotnictví Julínkem: hned v následných krajských volbách ji převálcovala ČSSD tak dokonale, že obsadila hejtmanské posty ve všech krajích. Experti, kteří důvody porážky pravice tehdy rozebírali, měli jasno celkem brzy: pravice neprohrála proto, že by lidé naletěli sociálním demokratům na jejich populistické řeči o bezplatném zdravotnictví, ač právě to bylo sociálně demokratickým volebním hitem.

Prohrála hlavně proto, že vzala reformu zdravotnictví za nesprávný konec, nevysvětlila ji lidem a především nebyla schopna ji provést s dostatečnou sociální citlivostí.

Teď to podle prvních náznaků, zveřejněných v Lidových novinách, ovšem vypadá, že jsou konservativní politici zřejmě nepoučitelní. I současný ministr zdravotnictví Heger za TOP 09 se soustřeďuje na poplatky v nemocnicích, ačkoliv by právě u něj, jako u bývalého ředitele Hradecké nemocnice a tudíž odborníka přímo z praxe, člověk předpokládal, že bude vědět, kde jsou v současném zdravotnictví ty opravdové tunely. Jsou totiž evidentně především v nemocnicích, kde se na operačních potřebách, přístrojích nebo lécích systematicky pakují hordy překupníků. Za takových okolností je něco velmi shnilého jak v zákonech, tak v systému kontroly ze strany zdravotních pojišťoven. Podle interních analýz se škody v systému odhadují na desítky miliard ročně.

Letošní rok ale bude zřejmě rekordní. Server aktuálně.cz, popisující soustavně řadu konkrétních případů, kdy nemocnice kupují přístroje předraženě v průměru zhruba o třetinu, uvedl v srpnu případ ostravské fakultní nemocnice, kde koupili kybernetický nůž na léčení nádorů za 10 milionů dolarů, ačkoliv se ve světě prodává za 3 až 5 milionů dolarů. Topolánkova vláda na něj na zasedání v květnu 2009 uvolnila 200 milionů korun a přesně tuto sumu nemocnice zaplatila firmě Canberra Packard, která jí přístroj, vyráběný v Americe, prodala. Zmíněná firma se totiž do výběrového řízení, vyhlášeného nemocnicí, přihlásila jako jediná. Podle serveru aktuálně se tohle u nás stává běžně.

Místo aby se ministři, kteří vyhráli volby pod praporem boje proti korupci, teď co nejrychleji starali o nápravu a zastavili transakce tohoto druhu alespoň do budoucna, chtějí se přednostně zabývat tím, jestli mají seniorům, invalidům a dětem slevit z plánované stovky denního poplatku při pobytu v nemocnici čtyřicet korun nebo ne. A dohadují se, jak to udělat, aby to bylo „sociálně únosné“.

Přitom je zřejmé, že na jakémkoli paušálním zvýhodnění jen podle věku, bez zohlednění sociální situace, jak to evidentně chce udělat ministr Heger, se nic moc „sociálně únosného“ najít nedá ani při nejlepší vůli. Zvlášť když nemocniční poplatky nemají spadat do ročního ochranného limitu. Zrovna tak není nic únosného na takových poplatcích u dlouhodobě hospitalizovaných. O délce pobytu v nemocnici přece rozhoduje v takových případech lékař. Pacient může tak akorát odejít na vlastní riziko. Což si dovolí jen otrlejší povahy. Těm slabším mezitím nezbude na činži.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6