24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Politická třída porazila lid v poměru 184:16

Co dělá vládnoucí skupina, když protestní hnutí začne být neúnosně silné? Možností je mnoho, ale jednou z častých figur je vytvoření falešného protestního hnutí, které svede nahromaděnou energii. Před sto lety kupříkladu zakládali továrníci "žluťácké odbory", které daly dělníkům pocit odporu a zároveň jim šly na ruku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.11.2013 13:52

Až na ten "Úsvit" je to velmi dobrá analýza

Je možné, že pan Okamura nepatří mezi probruselské "žoldáky", což je velmi nadějná zpráva, kterou poněkud kalí skutečnost, že on do politiky nepatří vůbec (přinejmenším do ní nedozrál).

Referenda v mediokracií ovládaném prostředí v němž jsou navíc nezbytná (nepopulární) úsporná opatření a přitom o skutečně závažných problémech (přijetí Eura, imigrace, politická korektnost, sociální, "zelený" a byrokratický EU-parazitismus, ochrana vlastních výrobců...) se hlasovat nesmí, jsou nebezpečným a nesmyslem.

Odvolatelnost politiků, kteří neporušili zákon a nezradili stranu za niž byli zvoleni jinak než regulérním rozpuštěním parlamentu je obdobně populisticky nebezpečné jako referendum. Představa, že by politici jednali pouze tak, aby byli populární a pro jistotu nenaštvali ani voliče opozičních stran je děsivá.

Kriminalizace politiky, je vůbec to nejhorší, z toho co nás už bohužel potkalo a její odstranění je v životním zájmu našeho státu (přežití demokracie). Politika je složitým řemeslem, uměním i vědou a snaha jí vtěsnat do rámce byrokratických předpisů a trestněprávních zákonů je snaha zločinná. Opravdu někdo věří tomu, že politik musí vybírat např. nejlevnější alternativy (chce snad úplně zakázat např. levicovou politiku?)?

T. Pansky 3.11.2013 14:13

Nepresnosti ze situace z USA ... "Tea party" (Cajovy dychanek) ...

... nejsou lide nizsich trid, jak uvadi autor.  Jsou to lide s konzervativnimi pravicovymi koreny, na kterych byla Ameriak tradicne postavena.  S nastupem ultra-levicoveho Obamy s jeho komunistickymi vizemi, Tea party hnuti obnovilo svoji cinnost, aby upozornilo na prudky odklon Ameriky od svych tradicnich hodnot. ...  Occupy Wall Street (Zabrani Wall Street) bylo levicove (an anarchisticke) ucelove hnuti vytvorene jako odpoved na Tea party.  Toto hnuti bylo silne podporovano levicovymi medii.  To je pouze detail ...

V. Ondys 3.11.2013 6:14

:))))))))))))))))) Nesvoboda vždy pramení

z touhy nedokonalých lidí s jejich limity zavádět dokonalé systémy, pokud se z většiny stanou příkladní konzumenti s nenasytnou touhou po jistotě, jejich vyvolená cesta na jatka se nikdy neobejde bez příkladných handlířů a honáků. Smutný osud pro schopnější naprosto nevýraznou menšinu s touhou se i pracně vymanit, ale za stávajících poměrů má zhruba stejnou šanci jako měl výsadek z Anglie do protektorátu, když skoro celá Evropa patřila :))))))))))) nacionálním a internacionálním socanům.

J. Jurax 3.11.2013 2:50

No, jímá mne děs při představě,

že by se Úsvit dostal k moci a pokusil se realizovat své líbivé, leč nedomyšlené vize ... tedy změna by to byla, ale bohužel k horšímu ... ovšem ANO není lepší ...

J. Kanioková 2.11.2013 22:39

No... kdekomu se líbí referenda, a hlavně se při tom odvolávají na Švýcarsko...

jenže zapomínají brát na vědomí, že tu nejsou žádní Švýcaři.. Švýcarsko je zcela specifický případ, a ke svému systému se dopracovali pořádně dlouho.. Nikdy nezažili socialismus a svou svobodu rozhodování si vždycky užívali s obrovskou zodpovědností..

Kdežto česká společnost je většinově mentalitou "odborářská"...

M. Prokop 2.11.2013 22:07

Začátek na jedničku.

M. Prokop 2.11.2013 22:11

Re: Začátek na jedničku.

Ale s tímOkamurou, to je IMHO úlet.

"Stejně jako nemá smysl se zabývat hromadou pitomostí, které se do programu Okamurova hnutí dostaly spíše omylem "

Žádným omylem. Ty pitomosti jim nalákaly voliče, těmi pitomostmi se budou zabývat. Ono jim také v převážně levicovém národě nic jiného nezbyde.

Raději volte SSO, ale obávám se, že právě z důvodů převládající levicovosti moc nadějí nemají, dokud nedojde k opravdu velkému průseru.

V. Ondys 2.11.2013 18:44

:)))))))))))))))))))) Zajímavá proměna

Před volbami se každý ze samozvaných do našich životů uchází o hlasy příkladně odpovědných voličů, aby je měl v případě svého úspěchu za :))))))))))))))) nejtupější hovada!

M. Kosejk 2.11.2013 21:30

Re: :)))))))))))))))))))) Zajímavá proměna

A ony snad výsledky těchto voleb někoho opravňují tvrdit, že jsou dílem příkladně odpovědných voličů? .)

V. Ondys 2.11.2013 22:19

Re: :)))))))))))))))))))) Zajímavá proměna

:))))))))))))))))))))))) Otázkou je, proč se tedy o jejich hlasy ucházejí společensky nejpříkladnější v cestě :)))))))))))))) za svým...

J. Jurax 3.11.2013 2:51

Re: :)))))))))))))))))))) Zajímavá proměna

Tak to ani omylem :-)

J. Vyhnalík 2.11.2013 14:16

Odvolatelnost politiků je naprostá pitomost

Tedy alespoň ve formě, jak ji požaduje Úsvit přímé demagogie. Nejsilnější strana získala upocených 20 %, který politik by byl v takovéto situaci neodvolatelný?

Stačila by jedna mediální kampaň a jakýkoliv politik by se poroučel dřív, než bys řekl Okamura.

P. Han 2.11.2013 19:43

Re: Odvolatelnost politiků je naprostá pitomost

V době takzvané televizní stávky řekl Vladimír Železný, že by byl schopen dostat na Václavák 50-100 tisíc lidí pro podporu jedné nebo druhé strany. A celkem jsem mu to věřil. Tenkrát sice měla Nova podstatně vyšší sledovanost, ale na odvolání libovolného politika by Nova nebo ČT stačily i dnes.

M. Kosejk 2.11.2013 20:56

Re: Odvolatelnost politiků je naprostá pitomost

Přímá demokracie, odvolávání politiků, trestní odpovědnost za "špatná" politická rozhodnutí... To všechno je součástí politické dekadence. Jedná se o populismus, který cílí na lidi, kteří žijí v dojmu, že liberální demokracie je o pouhém většinovém hlasování.

Rozhodování většinovým hlasováním je však z principu neefektivní a iracionální způsob rozhodování. O plošné všeobecné demokracii to platí tuplem - proto může sloužit pouze k tomu, aby voliči udali směr chtěné politiky prostřednictvím volby svých zástupců. A volby navíc v celku dobře dokážou zabránit tomu, aby si nějaký subjekt trvale uzurpoval moc.

Rozhodování o konkrétních problémech prostřednictvím přímé demokracie je však hloupost absolutní - a to očividná. A abych řekl pravdu, nechápu, že to lidi nevidí a dál se domáhají přímé demokracie jako prý vrcholné formy demokracie. A já to prostě vidím jako úpadek liberální demokracie, která by byla nahrazena totalitou většin.

J. Vyhnalík 2.11.2013 21:02

Re: Odvolatelnost politiků je naprostá pitomost

Dělba práce a specializace asi Okamurovi nic neříkají, přečetl si jednu knihu od Pavla Kohouta, špatně ji pochopil, ale přesto mu to stačilo na to, aby se dostal do parlamentu.

M. Kosejk 2.11.2013 21:18

Re: Odvolatelnost politiků je naprostá pitomost

Z Okamurova blogu, kde "filosofuje" nad pravdou a lží:

"Představte si politika, který vám řekne holý fakt - za zlodějiny a krádeže jste v největší míře odpovědní vy - občané a voliči. Drtivá část z vás absolutně přehlížela, jak se tu dvacet let krade a podvádí, jen málokdo z vás se s tím pokoušel aktivně něco dělat. Drželi jste hubu a krok. Budete volit jeho nebo lháře, co vám řekne: „Vy jste bez viny, tohle udělali jen ti zlí politici?“ Je to tak – někdy tu lež prostě milujeme.“

Vzhledem k tomu, že Okamura měl (stejně jako Babiš) založenu kampaň na přímé demokracii a na heslech o zlých a neschopných politicích a slušných a schopných občanech, tak teď tedy netuším, zda-li Okamura je tak drsně sarkastický na adresu svých voličů - či zda-li je jen tak blbý, že mu ani nedochází, co píše. :)))

M. Prokop 2.11.2013 22:14

"že liberální demokracie je o pouhém většinovém hlasování. "

Liberální demokracie je něco, ne o něčem.

M. Prokop 2.11.2013 22:12

Re: Odvolatelnost politiků je naprostá pitomost

Souhlas.

A i kdyby někdo získal dvakrát tolik, stejně je "odvolatelnost" pitomost. Teoreticky i technicky.

I. Skolin 2.11.2013 11:25

Okamura

zatím jen "posouvá tuto zemi kupředu" a zaníceně brojí za zavedení referenda. Referendum může být rozumný a potřebný nástroj ( Švýcarsko ), v čechách neřízená střela.

P. Papež 2.11.2013 10:40

Moc bych

Moc bych nadšení pana Hampla nesdílel. Okamurovy výkřiky byly vždy na základě momentálně rozpoutaného problému v médiích a jejich nejvíce populistické řešení vyšlo od Okamury.. Čili základním programem ˇUsvitu je podporovat dav, i proti zdravému rozumu. Referenda na všechno je naprostá blbost. To pak bude jeden barák proti druhému dělat referendum na odvolání výsledků jiného referenda. Jednou se lidově volil přímo nejvyšší představitel státu a jak to dopadlo. To by mělo být varováním pro další populisty.

P. Lenc 2.11.2013 9:01

Pane Hample,

pokud by Úsvit prosadil své fantazie o referendu, tak do dvou let po prosazení tohoto nesmyslu díky české mentalitě tu vládnou komunisti nebo nácci.Jediné s čím souhlasím je doufejme vzestup Svobodných.Babiš je pro mně, ač nechtěně, menší strašák než Okamura.

M. Kosejk 2.11.2013 9:22

Re: Pane Hample,

Víte, pane Lenci, Svobodní toho s Úsvitem mají víc společného, než si mnozí jejich příznivci připouštějí. A to, jak mohu pozorovat, velká část voličů Svobodných dokonce vyjadřuje sympatie k Úsvitu. I Svobodní operují s přímou demokracií - a třeba ta jejich lidová veta by neskončila jinak než totálním chaosem, destrukcí a permanentní kampaní proti všemu.

Jako konzervativní volič vnímám soupeření levicových a pravicový myšlenek za důležitou páteř demokracie. A jsem na pravé straně spektra.  Zároveň ale nad pravicové myšlenky nadřazuji standardní stranickou demokratickou politiku - a ty subjekty, které ji hájí. Proto bych si raději uřízl ruku, než bych hodil hlas Svobodným.

P. Lenc 2.11.2013 9:39

Re: Pane Hample,

Pane Kosejku, rád bych souhlasil, ale nemohu.Jde o míru a tam Svobodní vyhrávají.Ono vypsání referenda jenom na určité problémy(Svobodní) nebo na vše (Úsvit) je podstatný rozdíl.Nemluvě o jasném programu Svobodných, což se v žádném případě o Úsvitu nedá říct.Víte, byl jsem voličem ODS a pokud ODS projde katarzí, potom se budu rozhodovat, zda ji budu znovu volit.Bohužel, letos byla jediná možná volba a to Svobodní.

M. Kosejk 2.11.2013 9:56

Re: Pane Hample,

Přečtěte si ten jejich program + vyjádření jejich členů. Šílenost! Naprosto každý zákon by mohl být "lidem" zrušen - a pak by se konaly předčasné volby (viz program SSO). Takže předčasné volby by byly každého půl roku a neustále by probíhaly nějaké mediální kampaně proti nějakému zákonu nebo myšlence. A jistě si dokážete představit, jaké klima by to vyvolalo.

A jasně - Úsvit jsou ještě o patro větší šílenci - nevíc bez jakéhokoliv programu - krom toho, že má" vládnout lid" v přímé demokracii, a že budou existovat politické procesy (viz ta jejich trestní odpovědnost politiků).

S ekonomickým programem SSO ale problém nemám - jen je nereálný - a vždy ho tak 98% voličů odmítne. Uvědomte si, že žádná politická strana nemůže fungovat bez voličů. A je podpásově iracionální nadávat ODS za to, že si to uvědomuje a pokouší se o nějaký středopravicový kompromis, bez kterého nemá šanci na dvojciferný volební výsledek. Ani za Klause to nebylo jiné - i za něj musela ODS oslovit středové voliče. A to se Klausovi za krátkou dobu přestalo dařit - a proto začal prohrávat volby. Politika je umění možného.

M. Prokop 2.11.2013 22:18

Re: Pane Hample,

Já ODS nenadávám. Jen už ji od nástupu Topolánka nemohu volit.

M. Prokop 2.11.2013 22:16

" Proto bych si raději uřízl ruku, než bych hodil hlas Svobodným."

Tak holt budete mít Sobotku, Babiše a Bělobrádka.

Gratuluji.

Já si ruku neuřízl.

M. Kosejk 2.11.2013 22:23

Re: " Proto bych si raději uřízl ruku, než bych hodil hlas Svobodným."

Můj hlas nepropadl. Můj hlas těm třem dělá v parlamentu opozici. Co Váš propadlý? Výhružně sedí v koutě? :))

M. Kosejk 2.11.2013 8:41

-

Už jednou jsem se vyjádřil v tom smyslu, že já zase přímou demokracii považuji za dekadenci demokracie. Je to rezignace na osobní odpovědnost politiků, ze které rezultuje všeobecná neodpovědnost. Máme právo se politicky angažovat, sdružovat a kandidovat na politické funkce. Dále máme právo svobodně (ne)volit ty, kdož tohoto svého práva využilii. To, jak vypadá česká stranická politika, je pouze výslednicí toho, jak občané těchto svých občanských práv (ne)využívají. 

Většina lidí jen sedí na prdeli a nadává na politické strany. A místo toho, aby se začali také politicky angažovat, sdružovat a kandidovat, tak jen hledají povrchně líbivé "zkratky", jako je třeba přímá demokracie (a nebo volba "nových spasitelů" - od VV až pro estébáka Babiše).

M. Kosejk 2.11.2013 8:44

Re: -

Jinak obecně souhlasím s Dfensem:

"Buřtožrout vnímá politika především jako grázla, kterého si o volbách najímá, aby šátral jiným lidem v peněženkách. Poslední dobou ale nemá k politikovi dobrý vztah, protože si politik začal nechávat moc velkou část kořisti. Hledají se jiné cesty, jak okrást ty, které ještě okrást lze, ale nepoužívat na to politiky, kteří jsou drazí, navíc protivní a v poměru k neustále se tenčícímu lupu je jejich overhead nepřijatelně vysoký. Přímá demokracie je ten správnej cajk k vyvolání studené občanské války. Například internetová referenda by byla zcela vyhovující. Tak koho okrademe dneska? Lidi s příjmem nad 100 tisíc měsíčně? Chovatele slepic? Vysokoškoláky? Lidi co mají víc než jedno auto? Jednoho dne to dojde do bodu, kdy dojdou zdroje, tedy nebude dost lidí, kteří se nechají okrást, protože utečou. Anebo už je nebude okrást o co. Anebo se okradení začnou bránit. Například možnost internetových referend by samozřejmě za pár let proměnila buřtožrouta ve zvíře a přímou demokracii na nástroj prvotřídní tyranie, protože jakoukoli menšinovou skupinu lze přehlasovat a vnutit jí svou vůli, byť většinou jediného hlasu. Je potom jen otázkou času, kdy si to cílové skupiny nenechají líbit a sáhnou k protiopatřením, a podle mně to může dopadnout jen jediným způsobem. Nakupujte náboje a věci, do kterých se strkají."

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013050501

P. Urban 2.11.2013 7:54

Za komunistů bylo lépe?

V každém případě komunisté vládli z vůle lidu a v souladu s lidem. Oni sami rozhodovali pouze o tom, kdo a případně kdy patří k tomu lidu a kdo ne.

Okamura se dostal do Sněmovny. To je nepochybně úspěch. I tak to ovšem znamená, že polovina českých voličů k lidu nepatří. Dalších více než 40% (absentéři) je nejistých.