20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 20.1.2011 17:29

Korupce mezi bankami a ministerstvem financí

Vůbec není zmíněno, jak bude bráněno korupci (nejen té finanční) mezi ministry a managementem bankovních domů, které manipulují se "státními" penězi.

J. Kanioková 20.1.2011 14:50

Čím víc se přerozděluje, tím víc je příležitostí..

Takže omezit na nejnižší možnou míru přerozdělování, dotace, subvence, pitomosti.

No a právní řád po r. 89? Čí zásluhou - Jičínský, Rychetský,  no a hlavně všeobjímající PL - nejsme jako oni. Takže kontinuita PŘ a chachaři z dřívějška měli volné pole a informace.

Korupce byla, je a bude, jen je třeba pořádné zákony a zásadové soudce a výkonnou policii.

J. Skotnica 20.1.2011 14:23

Prastarý nešvar.

Příspěvek ke korupci od Eduarda Valenty v předmluvě ke knize "Žil jsem s miliardářem" o J. A. Baťovi.

"Máme ho chválit za železnou kázeň, která nikomu nedovolovala sedět v pracovních hodinách za rohem ve výčepu nebo obíhat módní obchody a kadeřníka, jak se to dnes vede, nebo ho odsuzovat za to, že tam, kde by neuvažující erární postup znamenal miliónové nebo stamilionové ztráty, volil cestu korupce? Byla jeho povést úměrná světové pověsti jeho podniku?"

Ale korupci neschvaluju i když tady je od počátků lidstva.

P. Čech 20.1.2011 9:50

Co vše je pod pojmem korupce

Uplácet, podplácet, čili korumpovat lze mnoha způsoby a nejen penězi. Například i slibem či sliby různých výhod, předností před ostatními a pod. Politická korupce se tomuto nikterak nevymyká. Vezměme si například t.zv. předvolební zápolení politických stran. Korupce jako vyšitá. Strany se zde předhánějí ve slibování svým voličům, co vše budou po volbách (v případě vítězství v nich) činit v jejich prospěch, povětšinou na úkor těch ostatních. Tak tomu de facto je a nelze to nijak zpochybnit. Je-li tomu tak, a ono tomu tak je, ptám se: Jak může jakákoliv politická strana bojovat proti korupci, když jí sama vždy používá jako svého základního prostředku ve svém, t.zv. "demokratickém" boji o moc? Odpověď je jednoduchá. Nemůže. Činí tak pouze slovně, využívajíce mdlého rozumu velké části voličstva, která je těmto korumpujícím slibům ochotna stále věřit. S jídlem totiž roste chuť. To je známá pravda. Politické strany jsou si toho vědomy a ví, že prochází-li jim tato korupce, projde jí i jakákoliv korupce jiná. Tedy, boj proti korupci v ústech politických stran je pouze a jedině sprostým pokrytectvím vůči občanům. Tomuto fenoménu se obecně říká ve světě a zvláště u nás demokracie. Přemýšlivým lidem z toho nutně musí být na zvracení.

M. Prokop 20.1.2011 14:00

Re: Co vše je pod pojmem korupce

Blinkněte si a vymyslete alternativu. Použitelnou ve větším měřítku, než v malé vísce. Švýcarsko neberu, zde chybí Švýcaři.

P. Čech 20.1.2011 16:55

Re: Co vše je pod pojmem korupce

Máme jen dvě možnosti. Buď je dovézt (nereálné) a nebo se jimi stát (možné).

B. Rybák 20.1.2011 23:51

Re: Co vše je pod pojmem korupce

Máte pravdu. Zatímco při obyčejné korupci někdo podplácí např. nějakého politika vlastními penězi, aby získal výhodu před ostatními zájemci.

Při politické korupci (levicoví) politici uplácejí své budoucí voliče nezaslouženými penězi, jež pomocí daní ukradli všem schopným a pracovitým občanům.

Zatímco ta obyčejná korupce narušuje konkurenční prostředí (ceny) pouze ve veřejném sektoru (v němž je stejně narušené byrokratickými předpisy i subjektivismem úředníků), politická korupce vede nezadržitelně k demoralizaci a demotivaci schopných a pracovitých občanů, nárůstu počtu občanů závislých na státu a tím i k zchudnutí celé společnosti a později po nevyhnutelné prohře v soutěži s méně demoralizovanou společností i k jejímu rozkladu a zániku.

K. Janyška 20.1.2011 8:44

Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

Svobodné volby bez kontroly zvolených soukromým právem jsou vůbec nejrozsáhlější tzv. korupcí, jakou si lze jen představit ! Největšími korupčníky jsou totiž ti, co tak korupci tzv, nenávidí a to   v o l i č i   !!! Dzp.

P. Čech 20.1.2011 10:04

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

Opravdu  s v o b o d n é  volby není třeba nikým a ničím kontrolovat.Mluvím o svobodných volbách, tedy ne o našich volbách. Pod pojmen "svobodné volby" rozumím takové, kdy pro ně jsou navrženi kandidáti a voliči následně  b e z  j a k ý c h k o l i v  o m e z e n í  vybírají (volí) jednoho z nich. Nikdo a nic (ani zákon) nesmí v případě svobodných voleb stanovovat voličům jakákoliv omezení, tedy v našem případě nesmí říkat, že volič musí volit politickou stranu a ne pouze svého konkrétního zástupce, nesmí stanovovat, že nesmí volit z několika pol stran, že zvolení kandidáta je závislé na zvolení pol. strany, za niž kandidát kandiduje a podobně. Takovýto systém je silně nedemokratický a tudíž volby jsou nesvobodné. O tom to je.

K. Janyška 20.1.2011 12:50

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

Máme volby perfektně organizované, svobodné a podle moderního volebního zákoba ! Volby tzv.většinové nedávají žádný význam ! Dzp.

P. Čech 20.1.2011 13:37

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

Volební zákon je paskvil, předznamenávající moc menšiny (politických stran) nad většinou občanů. Právě k dosažení té nedemokratické moci jsou politickými stranami preferovány a perfektně organizovány. Většinové volby mají jediný, veliký význam. Jako takové generují vládu a moc většiny občanů, tedy demokracii. Mají sice i své malé nevýhody, ty jsou ovšem tak malé, až jsou nevýznamné. Jste-li tak chytrý, že tvrdíte, že nemají žádný význam, je vidět, že nevíte, podobně jako skoro všichni naši politici, co je to demokracie.

M. Prokop 20.1.2011 14:01

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

Ale dávají a jsou lepší než poměrné.

P. Čech 20.1.2011 11:35

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

A navíc. Vlády nejsou zkorumpovány svými voliči, ale opak je pravdou. Voliči jsou zkorumpováni politickými stranami a následně vládami (s výjimkou Švýcarska).

M. Prokop 20.1.2011 14:02

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

Ale Švýcaři mají politické strany .....

P. Čech 20.1.2011 16:59

Re: Všechny vlády světa jsou zkorumpované svými voliči !

To mají, nikdy jsem neřekl, že namají. Jejich politické strany však nemají de facto moc, jako u nás. Moc tam mají občané a prosazují ji pomocí referenda.  Tak jak se chovají politické strany ve Švýcarsku, tak se mají chovat všude v zemích, které si chtějí říkat demokratické.

T. Kohout 20.1.2011 2:02

a co MF

Nerozděluje rozpočet náhodou Ministerstvo financí? Nic proti nájezdu na MV, ale zapomenout na MF mi připadá buď jako trapný omyl či spíše jako úmysl svést z cesty.

P. Fiala 20.1.2011 17:33

Re: a co MF

Sohlasím, zvláštěna z důvodu "finančních hodnot" vazeb MF na bankovní domy.