Neviditelný pes

POLITIKA: Politická divize Agrofertu

3.8.2012

Miliardář Babiš se oficiálně stal předsedou politického hnutí ANO 2011. Místopředsedou je pak člen představenstva Agrofertu.

Andrej Babiš má asi pocit, že by bylo dobré, aby si zákony vytvářel sám. Pochopitelně ve svůj prospěch. Po vzoru Věcí Bártových zde máme další podnikatelský projekt na proniknutí do politiky. Že tomu tak není? Nenechte se vysmát.

Líbivé řeči o korupci zabírají vždy. Netvrdím, že korupce u nás není, ale určitě ne v takové míře, o jaké se neustále a dokola mluví a píše. Problém je uměle nafukován a lidé, kteří nemají chuť hledat informace, často podlehnou různým zkazkám. Pak se dozvíte, že se ročně u nás ukradne 300 miliard a že to všechno ukradne vláda.

Smutné je, že tomu tolik lidé věří. Nedokáží pochopit, že jsou zde mandatorní výdaje, které tvoří 80 - 85% ročního státního rozpočtu. Nechápou, že veřejné zakázky nejsou jen záležitostí vlády, ale 40% objemu jde za kraji a obcemi, tudíž za ně vláda nemá odpovědnost a navíc ani nedosahují takové částky, která měla být ukradena.

Když se podíváme na ANO 2011, naskýtá se poněkud zamlžený pohled. Naprosto nevyjasněné směřování nového subjektu, líbivá až populistická hesla o vymýcení korupce, to už zde bylo před posledními parlamentními volbami v barvách Věcí veřejných. Jak tento Bártův podnikatelský záměr skončil, víme všichni.

Směsice lidí okolo Babiše, bývalého komunisty, který spolupracoval s StB nikoli jednorázově, jak tvrdí, ale po dobu několika let, je tak různorodá, že se srovnání s VV přímo nabízí. Samo politické hnutí nenabízí vlastně nic, protože ještě ani sám Babiš neví, jaký bude program. Netřeba ale pochybovat o tom, kdo bude mít hlavní slovo.

Samotný fakt, že jeden ze dvou místopředsedů je zároveň členem představenstva Agrofertu, pak napovídá mnohé. K tomu byl Babišem ještě zlákán poutník do Vatikánu, kontrolorka potravinářských výrobků, učitelka nebo majitel sportovního centra.

Vesměs tedy lidé bez jakýchkoli zkušeností s politikou. Je to dobře nebo na škodu? Těžko říct. Každý začátek nové politické strany nebo hnutí je těžký a mnohdy v něm figurují lidé bez politické zkušenosti. Na druhou stranu jsou tito lidé natolik vzdáleni politice, že spíše budou poslušnými figurkami, s kterými bude Babiš hrát na politické šachovnici.

Navíc, pokud jim sám Babiš zaplatí volební kampaň a zároveň je největším sponzorem svého hnutí. Co si miliardář dělá se svými finančními prostředky (není-li to nezákonné), může být zcela jistě každému jedno. Jenže zde je to natolik jasné pronikání byznysu do politiky, že i konspirátor Bárta je proti němu "čudla".

Bárta to dělal skrytě, Babiš se neskrývá za nastrčeného neschopného předsedu, který je jen všem pro smích. Efekt je ale stejný. Napojení přes místopředsedu na Jana Kavana (sponzorovaného právě oním místopředsedou), který prý netušil že předává informace StB a který proslul svými eskapádami (francovka, peníze v trezoru, výlet za Hamasem, Český dům či prozrazení korupce u gripenů) naznačuje, že transparentnost je jen na povrchu jako vábnička na hlasy, zatímco v zákulisí se mohou dít dosti podivné věci.

VV byly politickou divizí firmy ABL, ANO 2011 je v tomto pohledu politickou divizí Agrofertu. Kolik lidí zopakuje stejnou chybu a skočí na populistická slova a hesla? Kolik lidí uvěří, že Babišovi nejde o vlastní prospěch, ale o vymýcení korupce? Mimochodem, pokud Andrej Babiš o korupci věděl (a sám hovořil o tom, že se korupce zúčastnil), jak to, že nesplnil svou občanskou povinnost a korupci nenahlásil orgánům činným v trestním řízení?

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek