Neviditelný pes

POLITIKA: Policista, učitel nebo podnikatel?

3.3.2014

Ne. Byrokrat je to pravé terno!

Byrokrati jsou taky voliči. Je jich skoro 80 tisíc a volby někam jsou skoro furt. Takže služební zákon ano, nová pravidla ano, ale ne pro všechny. Jen pro ty nové. Kdo z politiků by si chtěl vytočit stávajícího byrokrata, ne?

Nový služební zákon by měl stanovit přesná pravidla pro výběr byrokratů. Měl by dbát na jejich kvalifikaci, nabídnout jasná kariérní pravidla, nebo zajistit, aby se státní klotové rukávy neměnily vždy po každých volbách podle toho, kdo měl víc peněz na kampaň, líp zmáknul předvolební veřejné průzkumy se svojí nestrannou agenturou, koho si vybrala Česká televize do debat, a kdo tedy pak vyhrál volby. Z obecného hlediska jistě žádoucí počin, ačkoli já bych upřednostnil jistý mezikrok v podobě zrušení řady úřadů, které lidem jen otravují život, zatímco jejich zaměstnanci věnují kus pracovní doby vytváření umělých problémů, aby dokázali svou nepostradatelnost. To by však zjevně nesměl dostat do ruky tvorbu takového zákona český politik.

Vzpomínáte na dobu, kdy stanovili nová pravidla například pro policisty? Nařídili jistou úroveň vzdělání napříč policejním sborem, a kdo si ho v určitém přechodném období nedodělal, skončil nebo byl přeřazen dolů. Zatímco řada zkušených policistů praktiků odešla, využili jiní mnohdy v podstatě formálních podmínek při studiu na vytipovaných školách, které jim vyšly vstříc, aby dosáhli na papír s bumážkou. Policejní špičky dostávaly tituly nejen z plzeňských práv jak na běžícím pásu. Obdobně to zavedli pro zdravotnický personál. Bez maturity už pomalu nesmíte nikomu ani utřít zadek, nebo podat vodu.

Není to tak dávno, co stanovili nová pravidla pro učitele. Nařídili jistou úroveň vzdělání a akreditací napříč pedagogickým sborem, a kdo si to v určitém přechodném období nedodělá, skončí. Ze školství teď odcházejí oblíbení učitelé s dlouholetou praxí, ovšem podle politiků s nedostatečným vzděláním, se kterými jsou spokojení zaměstnavatelé, žáci i jejich rodiče. Majstrštykem těchto zásahů je stav, když ze škol v době, kdy znalost cizích jazyků je jedním ze základních předpokladů možného budoucího uplatnění na trhu práce, mizí rodilí mluvčí, protože podle politiků nemají správný papír s bumážkou.

Každý rok přicházejí politici s novými podmínkami pro podnikatele. Součástí těchto změn jsou přechodná období, do kdy podnikatel musí splnit to či ono. Pokud to neudělá, jakkoli byl úspěšný ve své oblasti podnikání, poskytoval pracovní příležitosti jiným, odváděl poctivě všechny platby a platil daně, dostane stopku. Tečka.

Není to tak dávno, co měli být na ministerstvech v rámci služebního zákona odborní náměstci, kteří by neodcházeli s každou novou vládou, aby mohli zajistit kontinuální práci úřadu bez rozdílu voleb. Jak to dopadlo? Politici prosazují změnu, která by vedle náměstků odborných umožnila existenci též náměstků politických, kteří by služebnímu zákonu nepodléhali. Náměstků není prostě nikdy dost. Bravo!

Nová zamýšlená pravidla pro stávající byrokraty, založená služebním zákonem, počítala s tím, že také oni budou mít jisté přechodné období dvou let, ve kterém splní nové podmínky, aby mohli svou práci dál vykonávat. Jenže pak si český parlamentní politik, který shodou okolností zrovna teď dostal o pár procent víc, než ostatní, a má tu moc měnit běh dějin, zřejmě uvědomil, že kvalita českého byrokrata zase nebude tak super, a že je to taky volič. Na straně jedné by možná nemusel splnit nová kritéria, na straně druhé by se mohl stát jistým rizikem před volbami. Žádný politik nechce v období před volbami nějakou revoltu úředníků. To bere body. Vláda proto zvažuje, že nová pravidla sice platit budou, ale až pro byrokraty nové, zatímco dvouletou lhůtu pro ty stávající chtít nebude. Takový předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) dnes na tiskové konferenci doslova uvedl, že by ta dvouletá lhůta byl pro stávající byrokraty nejen "nadbytečná", ale dokonce "šikanózní". Stávající úředníci prý již dostatečně prokázali, že své práci rozumí, a tak u nich bude stačit jen jakési roční hodnocení, že jsou jako OK.

Policisté, učitelé, zdravotníci či podnikatelé povinná přechodná období vždy měli, ale pro stávající byrokraty by bylo nadbytečné a šikanózní. Ještě někdo věří, že nový služební zákon spasí tento stát, zprofesionalizuje jeho správu a oddělí byrokraty od politických tlaků? Kulový. Je to jen jeden z řady dalších předpisů ve stylu vlk (volič) se nažral a koza (byrokrat s politikem) zůstala celá.

Převzato z blogu se souhlasem autora



zpět na článek