19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pohádka o dobré víle

Již měsíce, vlastně roky mnozí komentátoři jako mantru opakují, že ODS je nepoučitelná. Musím s nimi souhlasit, tato strana již neví, co je logika. Kdysi jsem z ní dělal zkoušku, logika zkoumá objektivní podmínky správnosti, je to myšlenková cesta k daným závěrům nebo také empirická věda o myšlení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 26.1.2013 21:12

Pohádka o ......

Zapomněl jste, vážený pane autore, ve výčtu názvů volebních programů ODS na mobilizační heslo "Doleva, nebo s Klausem"! A následnou oposmlouvu. Tečka.

B. Rybák 26.1.2013 18:49

Blábol škodí vždy. Pohádka jen někdy

Autor začíná bláboly o logice, která je naukou o (ne)pravdivosti výroků pomocí logických spojek (funktorů) z jiných výroků složených a není tedy filosofickou matematikou (která existuje jenom v jeho popleteném mozku), není to ani cesta ke správnému výsledku, ale souhrn pravidel (např. úsudkové schema přímého nebo nepřímého důkazu), která na té cestě musí být dodržena, a už vůbec to není "empirická věda.." (autor asi "uvažuje" metodou "pokus - omyl", ta ale nemá s logikou nic společného.

To jak smíchal projev pana M. Kopeckého, jakousi Táňu a Janu z Arku je nejspíš důsledkem toho, že jediná pohádka, kterou zvládl je ta, o tom, "Jak pejsek a kočička dělali dort".

To, že zcela ignoroval skutečnost, že naše levice má jediného ministra financí (Svobodu), který (spolu se svou poradkyní) prošel kriminálem, "kakaového" podvodníka Krause,otřesného korupčníka hejtmana Ratha, korupčníka Petra Wolfa, K. Srbu (12 let za přípravu vraždy novinářky)...a vyvolává lživý dojem", že zločiny páchá ODS znamená, že je lhář.

P.S. Díky ochraně, kterou u EU-hujerských médií a soudů požívají EU-hujerští "šibalové" si užívají v klidu svého pochybného majetku např. pánové Gross, Palas, Tvrdík... a ty největší hospodářské zločiny, při nichž byla naše ekonomika darována korupčnímu zahraničnímu kapitálu (Tošovský, Špidla, Paroubek, Mertlík, Sobotka...se zatím ani nezačaly vyšetřovat. Naopak na soudech s členy ODS je zajímavý vysoký podíl prokazatelně křivých obvinění.

V. Venc 26.1.2013 14:12

Tak nevím

Podle mého, společensky zajímavějším tématem by bylo, kdyby autor textem zůstal u svých politických preferencí a poněkud více rozvedl oslavný i ozdravný projekt “Táňa“. Tedy, jak dobrá víla sestřeluje šípem naděje, víry a lásky modrý bombardér.

Proč však má autor péči o totálně neúspěšnou stranu, která “po rozjetí korupce, klientelismu a počínající destrukci torza právního státu vypovídá jen o jediném – o nutnosti posoudit psychické zdraví vedení ODS a zahájit s ním detenční řízení.“ ? Nejde o lecjakou péči, autor projevuje přímo rodičovskou starost i zklamání.

Hospodářský rozvoj (89 - 2013), i s negativním doprovodem korupčních skandálů, se vyznačuje tím, že životní úroveň obyvatel dosáhla nebývalé úrovně (např. peněžní příjmy stouply troj až pětinásobně). Pravda za veřejného zadlužení, což ale není u států EU žádnou výjimkou a ČR nedosahuje jejího průměru. Obdobně tomu bude i v případech korupce.

Podle autorovy logiky, toto bylo dosaženo díky ekonomickému umu socialistů, lidovců, komunistů, za pomoci ekologů a politologů, případně umělců. Všichni tito strůjci současného blahobytu museli z hospodářského i politického života odhánět příznivce a členy ODS, a podle autora byli nakonec úspěšní.

J. Vyhnalík 26.1.2013 12:59

Autor se chlubí zkouškou z logiky

Osobně bych mu dal z logiky za 5 z demagogie za 1

P. Jášek 26.1.2013 9:03

Ale

"Copak autoři těchto výroků nechápou, že již nejsou politiky, ale baviči? Nebo dříve tak populárními lidovými vypravěči, bez kterých se neobešla žádná estráda? "

takovou srandu si za naše peníze opravdu, ale opravdu nezasložíme!

K. Drobková 26.1.2013 6:39

Velmi přesné.

ODS pracuje na diskreditaci pravice a pravicové politiky velmi usilovně. Proč je mne stále záhadou.

V. Kain 26.1.2013 10:09

Re: Velmi přesné.

Jsem pravicový volič,ale to co předvádí současná ODS nemá s pravicovostí vůbec nic společného.TOP 09 s jejich předsedou,který je politický turista je na tom úplně stejně.Ti se taky chovají jako levičáci.

L. Písařík 26.1.2013 11:19

Re: Velmi přesné.

Pane, tady nehraje roli politická orientace, ba ani zájmy republiky a občanů, tady je výhradní moc a peníze.

V. Kusý 26.1.2013 12:10

Re: Velmi přesné.

Hlavně ty prachy, s nimi moc přijde, nebo si ji koupíte.

M. Kosejk 26.1.2013 2:00

:)

Že se autor takhle pustil do zrovna do voličů ODS, asi musí znamenat, že za rozumnější voliče považuje ty, kteří volí KSČM, ČSSD, TOP09 a Věci veřejné - to jsou totiž všechny ostatní strany, které se dostaly do této PS.

A co KDU-ČSL? Strana, jejíž odvěký program = Přiklonit se na stranu budoucího premiéra, vydřít si na něm co nejvíc mocenských pozic a do roka dělat, že s vládou v ničem nesouhlasím - a přitom dál sát z veřejného cecku.

A pak tady máme celou řadu stran na jedno, dvě použití - ani jedna se neuchytila - a mnohé silně uškodily.

Pro mnohé pravicové voliče představuje ODS nejmenší zlo, protože neexistuje jediná další relevantní politická strana, který by dokázala uhájit alespoň část principů pravice v té našé levicové politice. Pokud vidíte životaschopnou alternativu, která může konkurovat české echtlevici (ČSSD a KSČM), tak sem s ní. Já ale takovou alternativu nevidím.

Jo a chtěl bych říct, že (ne)volba Sobotky často nemá souvislost s ODS. Já ho třeba taky nevolil, ale já nevolil vůbec. A tak se zachovala velká část lidí, která nesouhlasí s přímou volbou (a to jsou většinou voliči ODS). A vím o další mnoha voličích ODS, co volili Schwarzenberga jen proto, že měli dojem, že jako jediný má vůbec šanci rozbít duo Fischer, Zeman.

V. Kusý 26.1.2013 8:56

Re: :)

Ta o tom uhájení pravicových principů je opravdu skvělá.Jen mám obavu, že po svátcích jsou všichni tak plní televizních pohádek, že ji neocení.:-P

P. Lenc 26.1.2013 9:00

Re: :)

Připojuji se k vašemu názoru.Jen dodám, že váš postřeh ne volby p.Sobotky je naprosto přesný a vyvozovat z toho propad ODS je velký omyl.

T. Marek 26.1.2013 9:14

Re: :)

Pohádek se musím zastat. V těch slušných vždy nakonec zvítězí dobro nad zlem. Jinak je apologetika ODS hloupostí ve své podstatě. To že ostatní (partaje) za moc nestojí mě přece neopravňuje k tomu, abych byl stejně neschopný. Problém je jinde - politika se stala byznysem (pravděpodobně ne jen u nás). Idee nejsou podstatné, jsou hlavně nástrojem propagace té které firmy (tedy partaje). Hloupé je, že pokud je něco byznysem, tak to přitahuje byznysmeny a to nejrůznějšího kalibru - i ty nejhorší. Etika jde stranou, řada činů probíhá na hraně zákona (doufejme, že té vnitřní), ale zájem lidu, obcí a státu už vlastně nehraje roli. Proto bulvarizace tisku i TV stanic, proto soudy s nešikovnými politiky, kteří ten kšeft nezvládli. Mimochodem - všimli jste si, že podle návrhu vlády poslanec pravomocně odsouzený za úmyslný trestný čin má být zbaven platu? Ovšem mandát mu zůstane! Jak říkám, etika a slušnost už nejsou na pořadu dne.

M. Kosejk 26.1.2013 9:45

Re: :)

V tom případě bych byl rád, abyste se mi vyjádřil k tohoto, co jsem již napsal:

"Pokud vidíte životaschopnou alternativu, která může konkurovat české echtlevici (ČSSD a KSČM), tak sem s ní. Já ale takovou alternativu nevidím." --- Rád bych věděl, jakou alternativu vidí lidé jako Vy. A taky jsem se snažil na realitě složení PS ukázat, že žádnou více pravicovou stranu naše voličstvo a občanstvo nedokázalo vygenerovat.

Jeden diskutér napsal k typu Vašich úvah o ODS něco ve smyslu, že určití lidé mají tu zvláštní vlastnost, že si odplivávají nad nejméně okroralou houskou na krámě, aby si potom s jistotu dobrovolně vybrali tu nejvíc plesnivou housku  - a ještě se radovali, jak to tomu pekařství nandali. :))

a co se týká prosazování ideií, tak to je v našem volebním systému těžký stranický úkol. Jak např, může ods plně a konzistentně prosazovat svoje idee, když potřebuje hlasy koaličních partnerů - namátkou jmneujme SZ, VV, KDU-ČSL, TOP09 - všechno jsou strany méně pravicové než ODS - a ODS s nimi musela uzavřít kompromis, jinak by vládla echtlevice - a to by se pravicovému voliči líbilo ještě méně než důsledky kompromisů mezi ODS a levicovými stranami.

T. Marek 26.1.2013 12:10

Re: :)

Jinými slovy- sice se mi nelíbí nic z nabídky, ale vybrat si musím. Asi je to pravda, ale dost smutná. Pokud jde koalice - pravdoláskaři v r. 1990 silně bojovali o to, aby žádná strana neměla většinu v parlamentu, aby prý nedocházelo zase k "vládě jedné strany". Až o řadu let později mnohým došlo, jaká to byla hloupost. Vláda jedné strany nevadí, vadila by nemožnost ji vystřívat jinou dle aktuální vůle voličů. Ústavní pojistky se daly jistě zařídit jinak a  naše republika opravdu není strůjcem světových dějin. Koalice jsou vždy problémem - jde o nechtěné manželství pokud jde o dvě a v podstatě trapný manželský trojúhelník, jde-li o tři. Akceschopnost orgánů se tím silně snižuje a hodně se licituje. Ovšem, aby strana zaujala natolik, že získá většinu, musí mít nejen program, ale také výrazné osobnosti na potřebných úrovních. Vlastně mohu říct, že k tomu směřovaly moje nářky. Těch osobností se jaksi nedostává. Aktuálně - volíme prezidenta, zvolil jsem, ale kdyby byl opravdu výběr nebyl by to ani jeden k těch devíti.

P. Kmoníček 26.1.2013 12:42

Re: :)nové vedení státu

Co říkáte sestavě?Předseda Šlouf,místopředseda Bém a jednatelé Pelta,Janoušek a Grebeníček.Skvělé,co?