23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Podobenství o duši českého politika i leckoho dalšího

V naší současné politice se naklonoval zvláštní druh lidské bytosti, která se nápadně podobá mužikovi popsanému v jedné z židovských legend z pera Jiřího Langera (Devět bran, Odeon, Praha 1990 ss 358-359)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sever 22.1.2013 13:51

A máte to, autore, ... :-)

... sorry, mám novou klávesnici :-)  Tož znovu:

A máte to: marně se oháníte citací: "... mužikovi ... z pera Jiřího Langera (Devět bran, Odeon, Praha 1990 ss 358-359" ! Jste polovzdělanec, který pointa-nepointa, narazil na "toho, co to ví líp" ! A máte to! Čekám teď na hlubokovzdělance, který ten syžet objeví třeba u Ezopa :-) a jme se vám oběma spílat :-)

A smysl Vašeho sdělení jen zděšen, zírá...

J. Sever 22.1.2013 13:32

A máte to, autore, ... :-)

R. Tichý 22.1.2013 12:36

Pane autore

R. Tichý 22.1.2013 12:36

Re: Pane autore

Vy jste kacíř.

:o)

P. Kersch 22.1.2013 11:44

bulvár

Bulvární metody "sledování" osob veřejně známých, veřejně činných, popřípadě veřejně se snažících něco u veřejnosti napravit, způsobují, že řada skutečných osobností, mužů i žen, kteří v naší populaci existují a dovedli by veřejnosti prospět jako politici, se do politiky nehlásí, naopak, obávají se bulváru a jím ovládaného "veřejného mínění", té nepoctivé služky, která si hraje na paní domu. Nepodporujte bulvár, bojkotujte ho a znemožněte ho, uděláte pro politiku víc než lamentováním na internetu.

T. Marek 22.1.2013 8:56

Je to tak.

Dovoluji si to shrnout: "Chraňte se diletantů, neboť oni to o sobě nevědí." Musím ovšem uznat, že současný systém školství, zkoušek a výběrových řízení tomuto maléru dost napomáhá. Říká se tomu objektivizace, ale reálným efektem je preferování průměrnosti, což logicky vede k tomu, že hodnota dosahovaných průměrů postupně klesá. Ve filmu Ucho generální tajemník na nějaké oslavě říká: Víte soudruzi, já někdy rozhoduji o něčem o čem nic nevím, a stejně vždycky rozhodnu správně. Inu - nihil novi sub sole.

P. Kolar 22.1.2013 7:12

Tohle je hezký článek :)

A velice výstižný. Připomíná mi to příběh, který mi vyprávěl, jeden bejvalý komunista - který se s komančema rozkmotřil už někdy v šedesátých letech (prokouk). Ale v padesátých letech tomu ještě věřil a pomáhal budovat ráj pracujících. A jak byl takovej uvědomnělej, tak mu dali funkci. Vysokou. V oboru o kterém nic nevěděl. A jak byl takovej poctivej, tak se hned přiznal, že o tom vůbec nic neví. A dostalo se mu odpovědi: "Na funkci dorosteš, soudruhu." Mnoho věcí holt zůstalo stejných. Popů máme neurékom.

P. Pavlovský 22.1.2013 1:21

Skutečný vzdělanec ihned pozná,

že shora vylíčený syžet je obsahem hry dánského dramatika Ludviga Holberga Jeppe pa bjerget (1722, Jeppe z vršku), která je u nás běžně hrána od premiéry  roku 1927 (též TV insenace).

Titulní postava bývala parádní rolí R. Hrušínského.

Holbergova komedie se zřejmě stala podkladem tzv. migrační anekdoty.

Není nad to, poukazovat na nevzdělanost druhých.

M. Kopřiva 22.1.2013 4:59

Re: Skutečný vzdělanec ihned pozná,

Vidíte ? A poučování je tady. Zcela nezáleží na poučení a jeho významu, pointě, mnohem důležitější je s patřičným posměchem vyhlásit, že "já" to vím lépe, já jsem si přece koupil vstupenku na Hrušínského, ( který to ovšem sám taky nenepsal ).

Principem článku je POUČENÍ, není-liž pravda.  

P. Pavlovský 22.1.2013 6:00

Re: Skutečný vzdělanec ihned pozná,

Nechtěl jsem poučovat ani trochu, ani kdyby šlo o Shakespeara. Můj záměr byl satirický!

Chtěl jsem zesměšnit snoba, který osočuje jiné z nevzdělanosti, ale sám je, prokazatelně, polovzdělanec. 

Jeppa hrála řada dalších skvělých herců u nás i na Slovensku, ta TV insenace byla dokonce slovenská, tuším, že to byl záznam z divadla ve Zvolenu někdy okolo roku 1980.

T. Marek 22.1.2013 9:00

Re: Skutečný vzdělanec ihned pozná,

Ono je někdy těžké poznat, kdo je vlastně tím snobem. Původ historky není podstatný. Podstatné je poučení. Za snoba bych ho považoval, kdyby se tvářil, že to sám vymyslel.