Neviditelný pes

POLITIKA: Podle činů poznáte je

29.3.2013

Seznam priorit ODS v Agendě 2014 se podobá vyhlášení bankrotu: špičky této hlavní vládní strany v něm v podstatě slibují splnění všeho, co voličům naslibovaly už před posledními volbami. Co dělaly doteď, je otázka, na kterou si voliči mohou odpovědět snadno. Stačí se podívat do zmíněného seznamu. ODS v něm vyjmenovává mimo jiné nápravu toho, k čemu by bez jejího působení coby hlavní složky vládní koalice za poslední tři roky nedošlo: od nefungujícího registru vozidel, přes ochromený systém vyplácení dávek na úřadech práce, až po povinné sKarty, které porušují ústavu.

Skandály tohoto druhu mají všechny společného jmenovatele, a to masivní podezření z korupce při zadávání veřejných zakázek. Faktem sice je, že většina důvodných podezření vyplula na povrch až v posledních letech, tedy za vlády Petra Nečase. Otázka ovšem je, zda za tím skutečně byla vstřícnost vlády k odhalování korupce, nebo spíš přetlak korupčních afér, které se prostě už nevešly pod koberec.

Faktem nicméně je, že i v tomto bodě teď ODS obnovuje svůj předvolební slib prosadit vládu práva a dodržování pravidel. A vyjmenovává jako jednu ze svých priorit, že chce "zvýšit nezávislost nejvyššího státního zástupce" a "zřídit speciální protikorupční útvar". Příslušný zákon je momentálně v závěru připomínkového řízení, a pokud ho vláda nepošle nejpozději začátkem léta do sněmovny, spadne v tomto volebních období pod stůl. Teprve ve sněmovně se ovšem rozpoutá rozhodující bitva. Půjde v ní hlavně o to, jak zajistit politikům vliv na obsazování klíčových pozic nového protikorupčního útvaru. Rozhodne se v ní především o tom, nakolik bude mít tato složka, která má spadat pod nejvyššího státního zástupce, od počátku vůbec šanci stát se něčím jiným než loutkou v rukou politiků.

V každém případě to nebudou proklamace a další sliby, které rozhodnou o osudu ODS v příštích volbách. I v politice platí biblické: "podle činů poznáte je!"

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek