26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Plomby?

3.6.2011

Věci veřejné se staví odmítavě k plánu ministra Hegera, aby se u zubního lékaře platily i amalgámové plomby. Pokud by snad tento požadavek nebyl vyslyšen, jsou VV připraveny nehlasovat pro zákony reformující rozsah zdravotní péče hrazené v pojištění. Tvrdí, že to odporuje jejich volebnímu programu a argumentují i tím, že to nebylo vtěleno do koaliční smlouvy. Potížisti na pokračování, chtělo by se říci. K tomu dodám ještě názor zaměstnavatelů i odborů k zamýšlené reformě zdravotní péče. Nejprve by se podle těchto dvou významných hráčů tripartity mělo definovat, „kde utíkají peníze“, a teprve poté by se eventuelně mohlo začít s úvahami o reformě. Tady myslím už nepřekvapí, že zástupci zaměstnavatelů táhnou za jeden provaz s odbory. Není to poprvé - připomeňme jen boj zaměstnavatelů za to, aby byly zachovány zvýhodněné „režijky“. Zaměstnavatelům totiž připravovaná reforma zdravotní péče absolutně nic nepřinese. Tudíž je podpora odborářů nic nestojí a „špatnou“ zůstává jen vláda, na kterou beztak všichni nadávají.

Koaliční schůzka K9 pak skončila tak, že se amalgánové plomby platit nebudou. Tento „zásadní“ požadavek VV tak byl splněn, přesto se sotva mohou VV tvářit jako vítězové. Již další průzkum ukázal, že to s jejich popularitou šlo z kopce a pravděpodobně by se do sněmovny vůbec nedostaly. Zajímavostí průzkumu je vlastně to, že i přes uragán v elektorátu VV se vlastně nic zásadního nemění. ODS i TOP 09 si udržují víceméně své voliče, levice posílila tak, že pravděpodobně k ní přešli „zrazení voliči VV“. Problémem VV je právě to, že neexistuje de facto vůbec nic, co by jim pomohlo do sedla. Čas od času se médii prožene další negativní zpráva na práci ministra Dobeše. Jen málokdo se už vyzná v tom, zda je ona negativní zpráva vskutku relevantní či zda se jedná jen a jen o mediální masáž. Konkrétně, pokud tiskem prochází zpráva o tom, že ministrovi odcházejí „odborníci“ a on to údajně nechává bez povšimnutí, je to pro tak zvaného „normálního“ konzumenta zpráv jen další doklad ministrovi neschopnosti. Že to může být i jinak, už celkem nikoho nezajímá.

Pokud zástupci VV na K9 vznesli své personální požadavky, zástupci ODS a TOP 09 se jim údajně „vysmáli“. Nová hvězda VV Karolína Peake se měla na setkání v Hradci Králové vyjádřit tak, že „nejlepší čas“ pro odchod VV z vlády už strana propásla. Asi si tato dáma myslí, že tím byl čas „odhalení“ Víta Bárty v MfD. Je mimo obecnou politickou logiku se takto hloupě vyjadřovat. Zvláště, pokud se další významný sponzor VV, někdejší kandidát na předsedu VV a poslanec, dostal do hledáčku MF a sám požádal o „přerušení členství“. Představitelé VV prostě nechtějí vzít na vědomí onen základní fakt, že VV byly médii zcela zničeny, rozcupovány a nyní je již čeká jenom pomalé umírání. Čím víc budou při tom sípat, chroptět a vztekat se, tím menší mají jakous takous naději na důstojný pohřeb. Pokud by snad VV nakonec skutečně z vlády odešly, jejich preference to nejen nezvýší, ale zřejmě ještě dále sníží.

Z tisku se dovídáme, že bývalý poslanec VV Huml má údajně namířeno ke straně Bobošíkové. Nechci být zlým prorokem, ale trend rozvratu VV bude pokračovat a s ním i proces odpadávání poslanců, kteří se budou snažit uchytit se jinde pro příští volby. Je jen pro škoda, že neexistuje taková „plomba“, která by zacelila rány na politickém profilu této strany. Za tu by VV ostatně zcela jistě i rády zaplatily!