18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Plnou parou zpět

Článek zveřejněný v Právu dne 23. května 2020 pod názvem Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?, pod který se podepsali dva bývalí ministři zahraničí spolu s tím současným, vzbuzuje mnohé otazníky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Zítko 26.5.2020 7:46

Velmi pěkný a pravdivý článek! Piště častěji, děkuji.

J. Lukavsky 26.5.2020 7:11

"chybí jakákoli analýza, proč se za posledních třicet let dvoustátní řešení nepodařilo prosadit" přitom je to jednoduché. Pokud vznikne samostatný stát Palestina tak už nebude tak dojemné a úspěšné škemrat o peníze u EU. A Palestinci by museli (nedej Alláh všemocný a slitovný) začít pracovat. Na svém, pro sebe, za svoje.... No a to je fuj! Moc fuj. Nehodné pravého věřícího. Mnohem zábavnější je zabíjet malé děti či bezbranné civilisty. Arabové si musí každých 10 let ověřovat zda už jim Alláh nepřinese to slibované vítězství nad Židy a blahobyt, samozřejmě bez práce. Nepřinesl a vypadá to špatně i do budoucna. J.L. end

P. Brich 26.5.2020 13:03

Ale vůbec to do budoucna nevypadá špatně.

Wir schaffen das!

M. Mařák 26.5.2020 6:54

Vášně budící článek jsem si pozorně přečetl a je podle mne napsán rozumně a moudře. Chápu, že ve sporné otázce by bylo vhodné dospět k nějakému kompromisu a nazývat jeho autory antisemity, jak to dělají někteří diskutující, je z mého pohledu přemrštěně dogmatické.

Anexe cizího území je v dnešním světě z různých důvodů součástí možného řešení vnitřně státních konfliktů viz např. Kosovo a Krym. Každý si jistě dokáže představit, co podobný akt vyvolá nejen v arabském světě, ale Izrael si ta pro a proti jistě zvážil a je ochoten nést možné následky.

Co k tomu dodat...

K. Salajka 26.5.2020 7:38

Takovým hezkým řešením vnitřně státního konfliktu byla Mnichovská dohoda. Oblasti v našem pohraničí byly rozděleny do 5ti zón. Ve čtyřech měli nadpoloviční většinu Němci a tu pátou, kde bylo Čechů víc obsadili a germanizovali taky. /Češi nebyli vyhnáni, ale nejspíš citlivě odsunuti a za svoje vyvlastněné nemovitosti dostali určitě náhrady/. Za rok následovala okupace. Trio výtečníků se tváří, že palestinským Arabům jde o něco jiného. Mírové dohody z Osla z roku 1993 nerespektují ani Palestinci, ani EU, dvoustátní řešení asi v arabských učebnicích nenajdeme.

H. Lukešová 26.5.2020 8:40

Anexe cizího území? A to je které? Žádné palestinské území neexistuje, v dějinách nikdy neexistoval samostatný Palestinský stát, neexistuje palestinský jazyk, ani palestinská kultura, zkrátka nic takového.

Co vyvolá uplatnění suverenity v arabském světě uvidí čas. Vztahy Izraele se s státy Perského zálivu oteplují, zejména se Saudskou Arábii, Ománem, Spojenými arabskými emiráty. Možná budou Arabové řvát a hudrovat, ale do války s Izraelem kvůli tomu jistě nepůjdou.

Nejvíc s palestinskými Araby řvou eubolševičtí pohlaváři, ale ty doby, kdy mohli poroučet všem Židům a mít nad všemi Židy moc je pryč. Izraelci nemusejí poslouchat eunijní papaláše, jsou samostatní a zváží možnosti a zařídí se podle svého.

Samozřejmě že Schwarzenberg, Petříček a Zaorálek antisemité jsou, neměří stejně, jinak posuzují Izraelce, jinak tzv. Palestince a dvojí metr proti Izraelcům je antisemitismus. Pohlížet jinak na Židy než na ostatní národy.

L. Kubeš 26.5.2020 13:10

Mařák, těch lysohlávek bylo asi v té smaženici moc.... No souznění marxisty Zaorálka s knížetem, kterého chválí komunisté a nedouka Petříčka by zamotalo hlavu i většině chovanců v Bohnicích, to je fakt.

V. Petr 26.5.2020 16:09

Izrael nemá co ztratit. Musí pouze obávat antisemitismu EU a amerických Demokratů.

Vyklizení Gazy byla fatální chyba!

P. Victorin 26.5.2020 6:00

Zdejší paní Lukešovou bych jmenoval náměstkyní nového schopného ministra pro Blízký východ /bez ironie/.

PS Jestli takový náměstkovský post na ZAMINI není, tak bych ho zřídil.

M. Mařák 26.5.2020 6:57

Patří k jedné ze zainteresovaných stran a její pohled na věc nemůže být objektivní.

Podle mne by to nebyla vhodná volba.

H. Lukešová 26.5.2020 8:32

Nezaujatý člověk neexistuje, nezaujatý člověk nemá názor. V mediální sféře je to bohužel samý propalestinský fanatik, pproizraelského novináře, abychom hledali. většina médií je levicových a bohužel platí pravidlo, že čím je kdo více levicový, tím je větší antisemitou.

P. Victorin 26.5.2020 8:58

Pí. Lukešová - děkuji za reakci a můj celkový názor znáte... Přátelsky zdravím!

H. Lukešová 26.5.2020 9:11

Pane Viktorine, také Vám děkuji za Vaše příspěvky a Vaše postoje.

M. Mařák 26.5.2020 12:07

Nepíší o zaujatosti, ale o tom, že patříte k jedné ze stran konfliktu. Váš postoj je tím prostě ovlivněn a je předem čitelný.

I. Schlägel 26.5.2020 13:44

Účastníci onoho prohlášení třech nepatří rovněž k jedné ze stran konfliktu a zaujatí jsou poměrně dost.

J. Vintr 26.5.2020 10:25

Vztah mezi židovským státem a takzvanými Palestinci je tak černobílý, jak jen může být. Pravda a právo je jednoznačně vždy na straně civilizovaného Izraele.

V. Petr 26.5.2020 16:11

ANO!

J. Pankovic 26.5.2020 5:09

Pan miniminist Petříçek opět prokázal svoje "Kvality". Měl by dostat Řád Pepka Vyskoče...

I. Pávek 26.5.2020 6:06

Ale pane Pankovici, vždyť i tento řád by byla pro takového blba pocta. Já bych ho prostě odvolal z funkce. Už pro ten ksicht, už ten není na bál.

J. Minarčík 26.5.2020 4:26

Jsou národy,které si nikdy nebudou umět vládnout-tzv.Palestina a většina přední Asie i Afriky,k jakésimu částečnému klidu musí mít diktátora,o demokracii vůbec nejde uvažovat,stojí to mnoho lidských životů a financí-výsledek nula.Obdivuji Izrael za to,že teror nejen palestinců snáší,divím se ,že se připojil i Zaorálek-měl jsem o něm jiné mínění,tzn.nepřipojí se k rudozelené neomarxistické sqadře,asi mu hoří koudel v upadajícím ČSSD,šláfenberg byl vždy skrytým antisemitou,Petříček je poskok-to se divit nejde.

H. Lukešová 26.5.2020 0:22

Jaká je skutečná realita Palestinské samosprávy? Zaorálek, Schwarzenberg a Petříček se starají, co bude s palestinskými Araby, ale co by bylo s izraelskými Židy, kteří by se dostali pod nadvládu Palestinců? Nyní jen krátký souhrn z listopadu roku 2018 a prosinci 2018

Vlna palestinského teroru v listopadu 2018 a prosinci 2018Dne 3.12.2018 arabský gang zaútočil pomoci kamenů na rabína Itamara Libermana děkana ješivy Ner Tamid pro studenty středních škol, který jel autem k izraelskému městu v Neve Tzuf v západním Samaří. Kameny dopadly na přední sklo vozu a rabín Liberman dočasně ztratil kontrolu nad nad vozidlem během útoku. zasáhla celý Izrael. Palestinští teroristé se neštítí se vůbec ničeho, ani vraždění těhotných žen a malých dětí. Nejvíce šokující událostí se stala vražda malého dítěte, chlapce, kterému rodiče nestihli dát ani jméno.

Dne 14.11.2018 palestinský terorista se pokoušel pobodat izraelské policisty poblíž policejní stanice Oz ve čtvrti Armon Hanatziv v Jeruzalémě. Terorista poranil jednoho policistu, další policista byl zraněn v důsledku výbuchu šrapnelu během pokusu izraelských policistů ve snaze teroristu zneutralizovat. Terorista byl zastřelen, dva policisté byli zraněni. Dne 20.11.2018 palestinský terorista pobodal Izraelce (30) v Har Gilo nedaleko Jeruzaléma. Dne 26.11.2018 palestinský terorista zaútočil nožem na 3 izraelské vojáky v Gush Etzion jižně od Jeruzaléma. Terorista byl během útoku zastřelen izraelskými bezpečnostními silami.

Dne 27.11.2018 třicetiletý Izraelec byl zraněn během útoku Arabů, kteří vrhli kameny na jeho auto u vesnice Sinjil v Binyaminu.Dne 9.12.2018 sedm Izraelců, včetně jedné těhotné ženy byli zraněni poté, co palestinští teroristé zahájili palbu u autobusové zastávky v Ofře, severně od Jeruzaléma. Podle svědků teroristé stříleli z projíždějícího automobilu. Jedna z identifikovaných obětí je jednadvacetiletá těhotná žena Shira Ish Ran, v současné době se její zdravotní stav zlepšuje, dítě však po vynuceném císařském

H. Lukešová 26.5.2020 0:25

řezu po třech dnech umírá. Poznámka([ Rodiče (Shira a Amichai Ish Ran) dítě po jeho smrti pojmenovali Amiad Yisrael. (Jeden z vrahů terorista Salah Bergouti (29), syn teroristy Hamasu Omara Bargoutiho, na doživotí odsouzeného teroristy, zakladatele hnutí BDS) byl zabit při pokusu o napadení izraelských vojáků, kteří se ho pokusili zatknout, druhý ze zodpovědných teroristů Asem Barghouti byl později zatčen a dopaden)

Dne 11.12.2018 Palestinští teroristé dvakrát zaútočili na příslušníky izraelských bezpečnostních sil v Judsku a Samaří. Jeden útok se odehrál ve městě Idhna poblíž Hebronu kdy palestinský řidič začal střílet na izraelské policisty, kterým se podařilo útočícího teroristu zastřelit. Druhý incident se odehrál na severu jordánského údolí, při němž palestinský terorista opět střílel z projíždějícího automobilu na příslušníky izraelských bezpečnostních sil.

Dne 13.12.2018 palestinský terorista začal střílet na skupinu čtyř Izraelců mezi Beit El a Ofrou v oblasti Byniaminu, během útoku dva Izraelci (Yuval Mor-Yosef (20), z Aškelonu, Yosef Cohen (19) Beit Shemesh z bojové jednotky Netzach Yehuda-Nahal Haredi) zahynuli, další dva jsou těžce zraněni. [Palestinský terorista Assem Barghouti, který zahájil palbu na na Givat Assaf Junction, kde dva vojáci byli zastřeleni a další dva zraněni byl zajat dne 8.1.2019].

Tolik realita Palestinské samosprávy. Zatímco v Izraeli nejsou Arabové napadáni a zabíjeni Židy, tak na území, které si nárokuje Palestinská samospráva je situace pro Židy velmi nebezpečná. Palestinský stát v srdci Země Izraelské bude pro Izrael velmi nebezpečný.

L. David 26.5.2020 0:19

U těch třech "světových" politiků - Petříčka, Schwarzenberga a Zaorálka - nejde o nic jiného, než o to, že jejich doposud skrývaný hnis antisemitismu vystříknul na povrch.

Jejich touha po veřejném projevu osobní nenávisti k Izraeli je pro ně důležitější, než pověst ČR v Izraeli i v ostatním světě..

Kdyby raději drželi ústa v záležitosti, na kterou se jich nikdo neptal.