19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Plnou parou zpět

Článek zveřejněný v Právu dne 23. května 2020 pod názvem Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?, pod který se podepsali dva bývalí ministři zahraničí spolu s tím současným, vzbuzuje mnohé otazníky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Meišner 26.5.2020 18:47

no, víte, čemu se divit. stačí si přečíst ta tři jména. je to úplně stejné, jako když Piráti žalují v Bruselu na českou vládu, europoslanci hlasují proti zájmům vlastní země et cetera......a takhle my tady žijeme, --řečeno slovy klasika.......

M. Koutný 26.5.2020 16:29

Prosím všechny slušné a vzdělané diskutující, aby přestali používat pojem Palestinci pro palestinské Araby. Tento pojem nemá oporu v historii a slouží zamaskování historického práva Židů na svůj stát.

Čím? Zkuste si říct nahlas: "V Palestině žijí Palestinci a Židé." Automaticky se tím podsouvá představa, že prvně jmenovaní jsou tam doma, zatímco ti druzí jsou jakýmsi cizorodým elementem.

H. Lukešová 26.5.2020 16:39

Zkusme to říci jinak v Zemi Izraelské žijí Izraelité (Židé) a Arabové.

J. Ráž 26.5.2020 15:48

Nejde v tomto případě primárně o to, v jakém jsou vztahy mezi Palestinci a Židy, zda je anexe Samaří v pořádku nebo není, ale jde o to, že Petříček je minostrb zahraničí ČR a měl by si měl dávat velký pozor na to, co někde kecne. Když kníže pán něco kecne, jedná se o vyjádření soukromého názoru, ale když něco kecne ministr zahraničí, jedná se vždy o oficiální názor státu.

V normálním státu, by to žvanění ministra, které je v naprostém rozporu s oficiálním názorem státu (vlády, parlamentu, prezidenta) Petříčka stálo post.

J. Kanioková 26.5.2020 17:27

Přesně !

J. Pankovic 26.5.2020 18:45

Fajn, takže když domyslýme důsledky, Babiš bude muset ty dva soc-dem tajtrliky vyrazit. Tím se chudák Hamadja dostane dobezvýchodne situace a vláda možná padne. Že je Poche pjase o tom nikdo nepochybuje, ale takhle složitý plán... to nemá z vlastní hlavy!

J. Měska 26.5.2020 11:42

Vztah Izraele a Palestiny je velmi těžko řešitelný, protože jako takový byl už při vytvoření tohoto státu. Autor sleduje běžnou linii mnohokrát opakovaných polopravd, například, že Izrael byl v roce 1967 napaden, pravdou je, že Izreal zahájil preventivní válku. Argumentovat historickým Judskem je argumentace hodně sporná, v té době v Čechách byly germánské kmeny. Konference vítězů v San Remu nezakládá mezinárodní právo, zakládá pouze výchozí pozici pro mírovou smlouvu s Otomanskou říší, která bude platit tak dlouho dokud odpovídá rovnováze sil. Dokument tří ministrů je poměrně vyvážené stanovisko k obtížně řešitelnému problému.

H. Lukešová 26.5.2020 13:01

Ano, Izraelci zahájil preventivní válku, protože se okolní armády chystaly Izrael napadnout. Egypt vyhnal vojska OSN ze Sinaje, přesunul tam svou armádu, zablokoval Izraeli přístup k Akabskému zálivu, už tyto všechny činy jsou rovné válečnému napadení. Z druhé straně řinčeli zbraněmi Syřané a Jordánci.

Argumentovat Judskem rozhodně není sporné, ale je historickým faktem. Čím se můžou ohánět palestinští Arabové? Vůbec ničím, protože Palestinský stát neexistoval, stejně tak neexistuje palestinská kultura a palestinský jazyk. Kdežto přítomnost Židů v Eretz Yisrael byla, je a bude trvalá. Dokument tří ministrů je jen opovržlivým panfletem a je zajímavé, že Novinky toto stanovisko zveřejnily, aniž by uveřejnily polemiku Topolánka, Vondry, Svobody a dalších lidí.

Ano, vztah Izraele a Palestiny je těžko řešitelný kvůli nesmiřitelnému postoji palestinských politiků, který je ten samý od doby Muftího Husejního až do současné doby. Nejoblíbenější historickou postavou mezi tzv. "Palestinci" je Hitler, ano Hitler, který je podle nich největším Němcem a největším Evropanem.

V. Kučer 26.5.2020 19:33

Palestinský stát existoval v dobách biblických přibližně v pásmu Gazy. Tehdejší Pelištejci Byli poraženi teprve králem Davidem. Jejich genocidu provedl Alexandr Makedonský. https://cs.wikipedia.org/wiki/Peli%C5%A1tejci https://cs.qwe.wiki/wiki/Siege_of_Gaza

M. Koutný 26.5.2020 19:41

Pelištejci ale nemají nic společného s tzv. Palestinci. Ti jsou arabské národnosti, zatímco Pelištejci (bibličtí Filištíni) nebyli ani Semité, patřili zřejmě k tzv. mořským národům a nejpravděpodobněji do oblasti dorazili z Kréty.

I. Schlägel 26.5.2020 13:41

Vy se, pane kolego, nezmůžete ani na ty polopravdy.

J. Měska 26.5.2020 15:48

Jistě, již odmalička mne doma učili nelhat.

J. Ráž 26.5.2020 15:51

Jak daleko je dílčí pravda, která nezapadá do širšího kontextu faktů, od lži.

V. Petr 26.5.2020 16:04

Egypt vyhlásil blokádu Ejlatu, což je válečný akt. To úplně stačí k zjištění, kdo je agresor!

President Násir jednal s plným vědomím toho, že jeho kroky MUSÍ vést k válce (dokonce to sám řekl, pamatuji si to), jen se poněkud spletl ve výsledku.

Původní Palestina, která se měla dělit mezi Židy a Araby zahrnovala celý Izrael (včetně "palestinských" území") a celé Jordánsko!

J. Kanioková 26.5.2020 17:28

Blbost !

J. Uzel 26.5.2020 11:10

Ti tři jsou probruselští vrtichvosti a jen sledují, odkud vítr fouká.

P. Brich 26.5.2020 13:05

A doufají v dobře placený důlek u bruselské vrchnosti.

T. Hraj 26.5.2020 9:41

Schwarzenberga jsem se skřípěním všech zubů volil (já blázen). U Drahoše jsem tu chybu už neudělal.

M. Krátký 26.5.2020 11:36

byl jsem na tom stejně - hlavně, když jsem zjistil, že prof Drahoš umí stahovat králíky - hezký den

P. Dvořák 26.5.2020 8:53

Schwarzenberg byl švihnutý od samého začátku. Kdo to nepochopil zavčas, musel to i při mdlém rozumu pochopit jeho uznáním Kosova.

Ale jak se dal dohromady kníže z TOP 09 a socan Zaorálek, to mi fakt nejde na rozum.

H. Lukešová 26.5.2020 9:17

TOPka nikdy nebyla pravicovou stranou, nikdy.

A je ostudou pro TOPku, že se přidává k takovým antisemitům jako jsou Zaorálek, absolvent univerzity marxismu-leninismu a Petříček, kterého do tohoto antiizraelského pamfletu dohnal jeho přítel arabista.

Těší mě, že se ODS, Lidovci a SPD přidali na stranu Izraele. Z ODS Vondra, Topolánek, z KDU-ČSL Svoboda a ještě jeden.

Od komunistů a Pirátů nic dobrého nečekám. Komunista Filip podpořil Schwarzenberga. No Schvarzenberg má být na co hrdý, je v dobré komunistické společnosti. Komunisté s Piráty hlasovali také v Evropském parlamentu pro odsouzení Řecka kvůli tomu, že brání své hranice proti islámským teroristům podporovaným Tureckem.

P. Victorin 26.5.2020 9:25

Pí. Lukešová, svým způsobem je od zúčastněných nechtěně komické, že náčelník komunistů podporuje představitele feudálů - knížete, ovšem uvědomíme-li si, že již ideologický zakladatel komunizmu - Karel Marx kooptoval s buržujem - kapitalistickým vydřiduchem Bedřichem Engelsem, původně komický současný příběh, začíná dávat smysl...

PS Že komunisté nikdy neměli, nemají a nemohou mít žádné etické zásady.

H. Lukešová 26.5.2020 9:44

No jo no, komunistka paní Konečná si hraje ráda na českou vlastenku, ale právě v Evropském parlamentu se svou frakcí hlasovala pro odsouzení Řecka za to, že brání evropskou hranici proti muslimským dobyvatelům, samozřejmě se i blýskla sepsáním protiizraelského článku, reagující na Trumpův mírový plán.

Také mě skoro bije do očí spojenectví šlechtice s komunisty. Jo jak pan šlechtic mohl klesnout. Stejně tak paní Konečná se šchwarzenbergem odsoudili zneškodnění toho íránského islámského vraha Sulejmáního. Kdyby znala historii lépe, věděla by, jakým způsobem ajatoláh Chomejní, peřdchůdce Chameneiho zakročil proti íránským socanům a komunistům. Nechal jich tisíce popravit.

Ale pro Schwarzenberga, komunisty Konečnou a Filipa je nejdůležitější, že je někdo proti Židům a Izraeli, každý antisemita je pro ně dobrý, každý. A byli to komunisté s muslimy, co tlačili jednu protiizraelskou rezoluci za druhou, jedna z nejohavnějších rezolucí byl útok na sionismus, kteří tihle antisemité označili jako rasismus a formu rasové diskriminace. Zpochybnili tím samotné základy Izraele. Přitom rasistické jsou muslimské země a komunisté. Sionismus, ušlechtilé vlastenecké hnutí, zachránil židovský národ, v Izraeli se všichni lidé, Židé, Arabové, drůzové, černí, bílí, muži a ženy těší stejným právům a povinnostem. Na Blízkém východě neexistuje svobodnější zemí nežli Stát Izrael. Neexistuje.

M. Koutný 26.5.2020 16:44

A pozor! Marx byl, díky své manželce, hrabě!!!

P. Staronový 26.5.2020 9:24

Uznání Kosova za samostatný stát bylo rozhodnutí VLÁDY, ne jenom ministra.

Mimo to, ono to stejně lepší řešení nemělo (a nemá). V okolí není nikdo, kdo by tam vládl lépe.

J. Jurax 26.5.2020 21:39

To nic nemění na tom, že to bylo rozhodnutí špatné.

F. Navrátil 26.5.2020 8:51

Trio zpívá podle bruselských not. Diriguje Poche.

H. Lukešová 26.5.2020 9:21

Pan autor je z křesťanské organizace ICEJ, tak ocituji něco ze stránek ICEJ "...... Je neuvěřitelné, že mocnosti temnoty použily Ježíšův plášť a ďáblův meč, aby bojovaly proti židovskému národu. To je velké zlo".

A to se děje dodnes,ne jenom uvnitř křesťanských církví. Všelicí lidé a NGO se zaštiťují dobrem, láskou a spravedlností, přitom ve skutečnosti podporují jenom zlo a terorismus.

P. Lenc 26.5.2020 10:53

Ano!

M. Krátký 26.5.2020 8:12

moc zajímavá by byla informace jak se tito tři klauni dali dohromady - já bych si tipnul na Pocheho - hezký den