Neviditelný pes

POLITIKA: Plné skříně kostlivců

10.11.2007

Základní instinkt Jany Bobošíkové

Jako když praskne vřed. Pach zanícené tkáně správy státu zavání ze stránek novin a obrazovek zpravodajských médií celý týden. Až si člověk musí přiznat, že by to snad raději neviděl, nevěděl a necítil.

Zoufalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká žádá nasazení zpravodajců z Bezpečnostní informační služby na orgány činné v trestním řízení – tedy konkrétně na policii a státní zastupitelství. BIS máme proto, aby chránila základy demokratického státu, což Renáta Vesecká jistě ví. Žádá-li tedy zásah této služby, pak z toho nelze vyčíst nic jiného, než že jsou základy naší demokracie vážně ohroženy. A není vyloučeno, že to tak skutečně je. Naprostý rozval a účelové jednání policie, státních zastupitelství i justice je již dlouho veřejným tajemstvím.

V tomto týdnu jsme byli navíc poučeni o mechanismech sdílení moci mezi státní správou a mafiemi. Své kostlivce ze skříně totiž vypustil i známý guru expremiéra Miloše Zemana a dodnes šedá eminence české politiky, ODS nevyjímaje, Miroslav Šlouf. Zprostředkoval nám poznání, že nekorunovaný král našeho podsvětí, dnes už „in memoriam“ František Mrázek, udržoval čilé vztahy s šéfem bezpečnosti Národního bezpečnostního úřadu Martinem Hejlem. NBÚ je přitom institucí, které byla svěřena ochrana utajovaných skutečností, čímž jsme se zavázali našim spojencům v rámci NATO.

Z toho všeho nevyplývá nic menšího, než že náš stát jako instituce, jejíž fungování určuje Ústava a mezinárodní závazky, je vlastně nebožtík, který po sobě zanechal milióny sirotků, jejichž budoucnost je nejistá. Patrně se v ní objeví kostka másla za více jak šedesát korun, litr mléka za pětadvacet či bochník chleba za třicet, stejně jako stokoruny měsíčně u lékaře pro rodiny s dětmi, novorozence, chovance dětských domovů i důchodce. A dost možná i kolaps důchodového systému, který, stejně jako ostatní pilíře zdravé ekonomiky státu, už léta nikdo vážně neřeší.

„Špičkoví“ politici mají jiné starosti. Kromě nákladného předstírání ve vyhaslých funkcích orgánů nebohého státu jsou tu ty plné skříně kostlivců. Nejen Šloufových.

(psáno pro deník Metro)

poslankyně Evropského parlamentu



zpět na článek