Neviditelný pes

POLITIKA: Plná huba Zaorálka

27.4.2009

Nedělní Otázky Václava Moravce začínají být na můj vkus poněkud stagnující. Moravec svým opakujícím se výběrem hostů přivádí diváka do vážných problémů. Již po několikáté tak Moravec pozval do studia proti Alexandru Vondrovi, ministrovi pro Evropu, experta ČSSD „na všechno“, hlavně na levicovou propagandu, Lubomíra Zaorálka. Je na moderátorovi, který se dokonce pyšní tím, že byl zvolen nejlepším „politickým bavičem“ televizí za rok 2008, jaké si zve hosty. Pokud však má alespoň nějakou dramaturgii, měl by své hosty přeci jenom uvážlivěji vybírat. Poslouchat totiž stále dokola tytéž fráze o „zkorumpované vládě“, „neschopném premiérovi“ a bůh ví co ještě, mi už vážně nedává smysl.

Slova z titulku jsem si s dovolením vypůjčil od dosluhujícího ministra Vondry. Ten v reakci na jeden z obvyklých výlevů Zaorálka mimo jiné řekl, že Zaorálek má „plnou hubu“ proevropských řečí, když jde ale o to dokázat tuto politiku v praxi, skutek utekl. Je skutečností, že se ČSSD svou politikou zcela vymkla tomu evropskému proudu, ve kterém se formálně nachází, a sice v klubu socialistických a sociálně demokratických stran. Nedosti na tom, že se v tomto společenství stává advokátem údajného sociálního demokrata Fica, který uzavřením koalice s extrémní protimaďarskou národní stranou způsobil exkomunikaci svého politického hnutí SMER ze společenství těchto levicových stran.

V současné ČSSD totiž převažuje zřetelný politický posun k Rusku. Není lepšího důkazu o této orientaci než nedávné vyjádření předsedy PS Vlčka na Radiožurnálu. Česko se dle Vlčka musí v nadcházejícím období přeorientovat na Rusko, neboť Západ nám v současné hospodářské krizi nic nenabízí. Otevřenost, se kterou Vlček prozradil budoucí plány své strany, je pozoruhodná. I když specielně Vlček není vnímán jako někdo, kdo vládne v ČSSD silným hlasem, přeci jen z hlediska své ústavní funkce to není zas až tak zanedbatelný hlas. Zaorálkovo mnohomluvné žvanění lze tudíž v tomto kontextu mnohem lépe pochopit jako snahu orientovat Česko více na Rusko. Není ostatně tajemství, že tato politika vznikla jako doplněk protiradarového boje. Právě ČSSD se mnohokrát jasně postavila za právo Ruska jednat s námi z pozice síly a vyjádřila mnohokrát své plné pochopení pro ruskou politiku - nejvýrazněji tím, že si v den podpisu smlouvy s USA pozvala do svého sídla ruského generála. Nyní vysoce postavený člen ČSSD jasně deklaroval záměry své strany z hlediska geopolitické strategie.

Zaorálek se i svým typickým způsobem snažil v pozadí nedávného teroristického útoku na romskou rodinu ve Vítkově vytlouci z této události politický kapitál. Boj proti pravicovému extremismu (rozuměj neonacismu či fašismu) musí být dle Zaorálka prioritou. K tomu jen jednu poznámku. Až policie dopadne viníka či viníky a budou to význační představitelé českého neonacismu či jejich sympatizanti, pak bude na místě určité konkrétní akce proti politické struktuře českého neonacismu a fašismu připravit a podniknout. Zatím, bez znalosti viníka, se sice o pachatelích spekuluje jako o příznivcích českého neonacismu, jsou to ale pouhé dohady. Je také možné, že v tomto případě šlo o čin nikoli rasisticky, ale kriminálně motivovaný. Na to právě musí dát vyšetřování jasnou odpověď.

Pokud se Zaorálek tváří, že údajné extrémně pravicové nebezpečí je prvořadé a extrémně levicové v Česku neexistuje, je to jen další důkaz jeho pokřiveného vidění světa. V nelehkých hospodářských časech platí, že z takové situace se snaží těžit jak extrémní komunistická levice, tak nacionálně orientovaná politická hnutí. Česku patří v rámci Evropy ne zrovna lichotivý primát, že má jednu z mála volebně úspěšných komunistických stran. Jak si komunisté představují řešení současné ekonomické recese, je rovněž známé. Je jím okleštění svobody podnikání a restaurace socialismu. Blok socialistů a komunistů na krajské úrovni už dokazuje, co dokáže, když se tyto partaje spojí. Extremismus se v podání krajských samospráv projevuje očividnou snahou o podkopání základů právního státu. Nedávno se předseda Nejvyššího správního soudu Baxa v Radiožurnálu vyjádřil k tématu pochodů neonacistů, povolených soudy, velmi trefně. Řekl, že úkolem soudů je hájit vládu práva, nikoli vládu většiny. To se v případě politiků jako Paroubek či Zaorálek nedá realizovat právě proto, že tito lidé jsou posedlí nikoli dodržováním vlády práva, ale bojem za práva amorfní většiny. Jsou vždy na čele tam, kde jakýkoli sociologický průzkum najde nějakou většinu. Obcházení zákona o regulačních poplatcích je zřetelným projevem neúcty k vládě práva. ČSSD, která má ambice na vládu práva kašlat, rozhodně není tou stranou, která by nás mohla či měla něčemu zásadnímu o demokracii učit.



zpět na článek