25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Planeta je prý přednější

Vlna veder, kterou jsme zažili letos, odhalila naši nepřipravenost. V nemocnicích i domovech důchodců chybí klimatizace. A existuje ideologický zájem to tak nechat dál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 22.8.2018 15:20

Kremlikova hloupost nebo drzost?

Je obecně zámé, že pan Kremlík opakovaně celá desetiletí popíral na veřejnosti existenci GW a poslézese vysmíval přehnanosti obav s důsledků. Kdo nevěří necht si projde jeho blog. Ještě před dvěma roky napsak článek ..."V druhé půli roku se prudce ochladilo, ale pst!"... Celá desetiletí byl takto ikonou bagatelizování dopadů GW ačkoli věda už od od 70tých let GW indikovala a posléze varovala před negativními dopady jako jsou rostoucí rizika extrémních projevů počasí.

Celá naše země má navíc analogicky postojům Kremlíků poslední desetiletí na velitelském můstku presidenty kteří rovněž ignorují GW a tak není divu, že i bezzubou Pařížskpu dohodu ratifikoval náš parlament jako jeden s posledních na světě. Podobné postoje ignorace zaujímají v naší zemi i mapř. resorty zdravotnoctví ale i zemědělství.... a tak není divu, že prostředky alespon na zmíněnou adaptaci v nemocnicích nebyly všas vyčleněny. Podobně po celá desetiletí lesnictví odalovalo nezbytná opatření ale i další resorty si s riziky moc nelámaly hlavu.

Popagování ignorace nebezpečí je politika svou pohodlností velmi podbízivá ale hloupá. Přetrvává přitom jako dominantní postoj v ČR už dlouhá desetiletí. Dnes kdy odumírají lesy a hrozí úmrtí oslabeným lidem začíná klimaskepticismus nést velmi trpké ovoce. Dnešní článek proto považuji po plejádě článků dehonestikujících rizika GW za nejen krutou hloupost ale už přímo za drzost. Byl a je to totiž on kdo je v česku vedle Klause hlavním popíračem negativních vlivů GW a nyní se na tragických dopadech dokonce dál zviditelnuje.

L. Novák 22.8.2018 16:26

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

No vida, zelený magor "Rada" v akci... Rado, zelený komunisto, největším rizikem této planety jsou iniciativní blbové, kteří chtějí "řídit klima planety" Země. Ty se potřebuješ hlavně vyléčit (je -li to ještě vůbec možné, obávám se, že ne) z umanutého fanatizmu a blábolení, možná by pomohl dobrý psycholog, možná psychiatr. Lidé jako ty se pokoušejí zmagořit lidskou společnost tak, aby nasměrovala peněžní toky na "řešení" pseudoproblémů a utrácení stamiliardových částek, které lidské společnosti ani planetě Zemi nijak nepomohou. Denně se o tom můžeme přesvědčit.

J. Svoboda 22.8.2018 16:35

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Vaše hrubost a sprostota nešjsou žádné argumenty, vy hlavo :o)

Pěkný den.

L. Novák 22.8.2018 16:48

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Raději si nastudujte, kolik má bilion miliard, a proč se zákonu 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE) říká "Bilionový tunel OZE" (mimochodem, pozdější odhady důsledků už ukazují spíše na biliony dva). ;-) A ty tisíce miliard škod, které jsem uvedl v prvním komentáři na začátku, jsou jenom malá kapka v astronomických částkách v dolarech nebo EUR, které byly naprosto nesmyslně vyhozeny bez hmatatelného užitku na "zelenou politiku" v mnoha vyspělých státech světa.

M. Těhanová 22.8.2018 17:56

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

To není sprostota, to je realistické zhodnocení zcestných názorů.

P. Rada 22.8.2018 22:26

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Paní Těhanová já sice jednoduchou klimatizaci doma mám ale letos jsem ji ještě zapnout nemusel. Mám totiž už mnoho let tak dobře zaizolovaný dům a na oknech okenice a větrání s rekuperací... že mi výkyvy teplot tolik nevadí. Toto vše udělané zavčas jsou opatření šetřící energetickou náročnost budov jak v zimě tak v létě ktré jsem i zde často propagoval už někdy před desetiletím i dříve. Právě v rozkolísaném podnebí se mi tento pasivní přístup ukazuje nejpraktičtější.

Opak ale navrhuje Kremlík který dopady změn klimatu celá léta bagatelizuje. Vnímáteli můj postoj jako zcestný pak zřejmě i Vy nedomýšlíte, že jen nahonem ted ve vedrech klimatizovat adekvátně nezaizolovaný dům/nemocnici... je jak se říká o "vytloukání klínu klínem" s momentální vysokou nákladovostí, riziky že to elektrorozvody nezvládnou... i dlouhodobým důsledkem v růstu zatěžování životního prostředí.

Pokud se značná část společnosti chová podobně stupidně = bez efektivních zpětných vazeb k dlouhodobým jevům s naprostým minimem racionality při včasném rozhodování...- nutně to zejména při vysoké náročnosti na zdroje má až tragické dopady jak na ni samotnou - tak na devastaci prostředí ve kterém působí.

Začátky takových konců je dnes vidět všude kolem nás. Jak od zoufalé situace nemocných - tak v ještě zoufalejší situaci celé biosféry kde nejenže schnou stromy... ale dokonce celé živočišné druhy mizí z povrchu planety už více jak 1000X rychleji jak před příchodem antropocénu o kterém Vy ani Kremlík nechcete zřejmě vědět - natož nést důslredky.

L. Novák 23.8.2018 0:41

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Bude konec světa a lidské civilizace. Stačí už jenom napsat, kdy přesně to bude.... :-D Rok 2012 už je za námi.

R. Langer 22.8.2018 18:43

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Na věřící a hlupáky žádné argumenty neplatí, vy hlavo. :-P

M. Prokop 22.8.2018 17:18

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Šejna odpadl, nastupuje Rada.

P. Rada 22.8.2018 22:29

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Vidím, že tragický vývoj ve společnosti i přírodě vnímáte s povzdálí jak nějaké sportovní soupeření.

Hlavně ,že Vás osobně vývoj podnebí momentálně nic nestojí - že sobče!

L. Novák 23.8.2018 0:50

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Jestli cítíš osobní odpovědnost za vývoj klimatu na Zemi, pak uděláš nejlépe, když se oběsíš na nejbližší suché, ale dostatečně silné větvi. :-P

B. Rybák 22.8.2018 17:41

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

V tomto článku se pan Kremlík oprávněně rozčiluje nad tím, že se stát nedokáže postarat teplotní bezpečí (klimatizaci)občanů, kteří jsou zcela odkázáni na jeho péči! Takže jde výhradně o vaši hloupost nebo drzost!

Současná vedra jenom dokazují, že koncentrace CO2 není dostatečně důležitým faktorem pro předpověď vývoje klimatu (protože ta se tak rychle nemění). Mnohem důležitější je proudění vzduchu, na něž má vliv tisíce faktorů (hokuspokusy environmentalistů počínaje a jimi vyvolané brzdění svobodného vědeckotechnického rozvoje konče...)!

R. Mayer 22.8.2018 23:00

Re: Kremlikova hloupost nebo drzost?

Vážený pane Rado,

doba potřeby používání klimatizace je do značné míry synchronní se slunečním svitem. Kdybych to řešil pro sebe, tak si dám do okna klimatizaci a na střechu FV panel. Řešení pro instituce bude jistě složitější (cokoli u nás jde přes Úřad a do čeho mohou vrtat Aktivisté je složité), ale princip lze dodržet. Vše ostatní, co jste napsal jsou zbytečné řeči, zakrývající skutečnost, že racionální řešení je Aktivistovi cizí.

Srdečně zdravím ze své nory.

Z. Lapil 22.8.2018 12:45

Nás na stavárně v 80. letech učili

že klimatizace je berlička pro neschopné projektanty a hodí se pouze tam, kde to opravdu jinak nejde. Například operační sál, když jsme u těch nemocnic, dost dobře nevyvětráte. Tedy rozhodně ne asepticky.

Kombinací žaluzií, možná termálních skel, řízeného průvanu (plynule otvíratelné otvory; průvan, který bere papíry ze stolu, vetchým stařečkům krade prostěradla a k tomu ke všemu bouchá dveřma a rozbíjí okna, není dobrý sluha, ale zlý pán) a případně nějakého větráku puštěného přes mokré prostěradlo dokážete divy.

Doporučená literatura: M. Horníček: Pětatřicet skvělých průvanů.

M. Prokop 22.8.2018 12:49

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Jen jestli důvodem toho učení nebyl nedostatek klimatizací i proudu pro ně.

Každopádně, jistý teplotní komfort by v nemocnicích být měl, pro pacoše i personál. A, většinou není.

V. Kain 22.8.2018 13:05

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Vsadím se,že tito zelení a jiní paznehti sedí v klimatizovaných kanclech.Něco jako All Gore.Kázat vodu a chlastat koňak.

M. Prokop 22.8.2018 13:15

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Taky bych to tak odhadoval.

M. Šejna 22.8.2018 13:16

pane Kaine

a proč by neseděli?

Nebyli to oni, kdo tvrdili, že žádné oteplování neexistuje a že to je podvod století.

M. Prokop 22.8.2018 13:22

Re: pane Kaine

Už si zase pletete politický pojem globální oteplování a fyzikální jev neustálé změny klimatu. To se pak člověk ani nediví, že svou dceru vyhlašujete za londýnskou uklízečku.

R. Langer 22.8.2018 18:45

Re: pane Kaine

A ono se otepluje? A dřív se neoteplovalo? Jejda. A on to je podvod století! :-P

O. Zuckerová 22.8.2018 20:11

Re: pane Kaine

Správná poznámka, pane Langře. 16. století, jak jsem četla, bylo oproti jiným velmi teplé a právě tehdy došlo ke značnému kulturnímu i civilizačnímu rozkvětu Evropy. O tom, že tehdy možná zase jednou ledním medvědům tají cesty za potravou, nikdo nevěděl, a jak vidět, zeměkoule se z éry renesance docela dobře zmátořila! Jak vidno z hemžení klimatických, politkorektních a dalších magorů, dneska opravdu žádná renesance nehrozí!

Z. Lapil 22.8.2018 13:19

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Svůj vliv nepochybně měl, a že lidstvo civilizací leniví, to je taky fakt.

Já jen vím, že jsem svého času dělal v kanceláři "skleněného typu" s okny otočnými kolem středové osy a když jsem si je otočil žaluziemi proti slunku a tak, aby dovnitř nesvítilo, bylo vevnitř subjektivně zásadně chladněji, než venku. Dodnes nechápu to, že jsem sice ze sousedních stejných kanceláří vodil exkurze, ale všichni se radši pařili, než by provedli pokus.

A taky vím, že jsem byl na několik dní na zájezdu autobusem - tehdy obyčejnou zájezdovou Karosou - bez klimatizace, ovšem se zatmavenými "autobusově" otevíracími okny a bylo v něm dobře: po dni na parkovišti v něm nebyl ten příšerný žár a za jízdy to bylo naprosto v pohodě i na sluneční straně.

A VELMI DOBŘE vím, že co mi tady, kde teď sedím, porazili před oknem vzrostlou tůji, bude tu, počínaje 14 hodinou ZÁSADNĚ hůř, než bývalo.

Chce to prostě nechat lidem svobodu přemýšlet, pak nebudou plakat a chodit "Státe, zařiď". JENŽE: teď mám čerstvou zprávu z muzea, popravdě nevím, jakého. Romská kultura nebo tak něco. Provozuje neziskovka, nikoliv přímo stát. V r. 2002 jakýsi pamětník ohlásil, že má fotky. Muzeum sice už fotky má, ale nikdo nenašel čas, aby si s majitelem sedl a nějak je popsal a zkatalogizoval nebo co to v muzeu s fotkami dělají. V roce 2009 pamětník umřel a muzeum má "nějaké fotky".

V. Braun 22.8.2018 14:35

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Souhlas s tím, že se dá dělat hodně i bez klimatizace. Před 20-ti lety jsme se přestěhovali do bytu pod střechou, nebo spíše ve střeše, včetně několika střešních oken. Zateplení se o moc zlepšit nedalo, i když i tam se něco podařilo. Také po výměně oken za lépe izolující a namontování předokenních protitepelných roletek i na střešní okna se to podstatně zlepšilo.

Klimatizaci nechci, jednak to beru jako svého druhu změkčilost, a dále klimatizace sama o sobě moc zdraví neprospívá. Což neznamená, že bych byl nějaký skalní odpůrce, když už jsem někde v kanceláři nebo v hotelu s klimatizací tak ji nevypínám, maximálně o něco zvednu nastavenou teplotu.

Z. Lapil 22.8.2018 14:56

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Tak nějak. Pár týdnů mám prvně v životě auto s klimatizací. Když zrovna neuváznu v koloně nebo necítím potřebu jet dlouhodobě přes zhruba 110, tak ji vlastně nepotřebuju. To, že jsem z těch lidí, co cestou vlakem z Prahy do Ostravy vybíhá na každé stanici za douškem čerstvého vzduchu jak nikotinový závislák na cigáro, to je, dejme tomu, můj problém. Inu, prý je nás takových jen deset procent.

S klimatizací a chlazením platí obecné: perfektní je nepřítelem dobrého.

B. Carina 22.8.2018 15:15

Pane Lapile, jestli mezi Prahou a Ostravou vlakem skutečně nepospícháte a půl hodina není pro vás rozhodující, doporučuji vybrat spoj, který ještě zařazuje do souprav opravdové vagóny. Tedy ty, kde se dají stáhnout okénka. Je pak celkem snadné nastavit okénka na chodbě či v kupé tak, aby poskytovali příjemný vánek. Čerstvý, voňaví podle krajiny, nepřefiltrovaný vzduchotechnickým agregátem. Pravda, na spojích Praha - Ostrava aby tyto soupravy člověk pohledal.

P. Portwyn 22.8.2018 20:42

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Díky za racionalitu a nepolitičnost.

Jinak rozdíl mezi oknem za stromem/bez stromu je obrovský. U nás bohužel v zimě bouře vyvrátila dva smrky přímo před okny... Na chalupě máme lipové stromořadí.

Co nepochopím, je, že ve městech se technické služby snaží vykácet nebo aspoň co nejvíc ořezat cokoli zeleného...

M. Prokop 22.8.2018 15:00

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

"Chce to prostě nechat lidem svobodu přemýšlet, pak nebudou plakat a chodit "Státe, zařiď". "

Jenže, to by byla potřeba desetina úředníků. A to zajisté není ani cíl úředníků, ani politiků. Rozhodování a přerozdělování dává MOC.

Z. Lapil 22.8.2018 15:17

Re: Nás na stavárně v 80. letech učili

Heleďte nechte si to. Já byl 14 dní na dovolené a slíbil jsem si, že se aspoň do konce týdne nerozčílím.

:-)

J. Novák 22.8.2018 11:16

Ono to bude spíše tak, že se dvakráu ušetří. V prvé řadě se ušetří na zařízení a jeho provozu. V druhé řadě se ušetří na důchodech mrtvých seniorů.

J. Svoboda 22.8.2018 11:34

Re:

To si hrajete na tvrďáka nebo jste jen hloupej?

Pěkný den.