22.5.2024 | Svátek má Emil


POLITIKA: Piráti na suchu?

14.8.2009

Tak nám vznikla další strana - Česká pirátská strana, jako by už stran a straniček u nás nebylo dost. Snaží se vyjadřovat k více problémům, ale jejich program mi připadá trochu úzce zaměřený. Jako zelení vidí jen ekologii, tak piráti vidí jen internet a jeho svobodu, autorský zákon a "výpalné" za prázdná média. Ale možná se pletu a jen ještě nestačili svůj program pořádně formulovat.

Naopak je na nich sympatické, že to není strana recyklovaných politiků z povolání, že se dali dohromady lidé, kteří se nikdy politikou neživili. Ale je to dobře, nebo špatně? Nebude to jen další ODA, o které se vyprávěl vtip, že schůzi všech jejích členů je možné uspořádat ve výtahu? Vstup amatérů do politiky znamená vstup lidí (zatím?) nezkorumpovaných, kteří se však v naší "politické žumpě" nedokáží dobře orientovat.

A neskončí náhodou na suchu? Na volební kauci potřebují 210 000 Kč a zatím mají sotva polovic. Vím to přesně, protože jejich partajní účet je veřejně přístupný na internetu. To je ctí, jiné strany své finance tak transparentně nezveřejňují.

Ovšem zdá se, že se jim dárci a sponzoři nijak nehrnou. I když je to, paradoxně, možná způsobeno právě tou transparentností. Anebo bohatí sponzoři nevidí žádný "volební potenciál" a nevěří, že strana získá potřebných 5% a do Sněmovny se dostane? Težko říct. Nestačí se jen spoléhat na to, že když se to povedlo švédské Piratpartiet, že se to povede i u nás. "Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky", a nebo naše české "Když dva dělají totéž, není to totéž".

Také není jasné, zda je strana levicová, středová nebo pravicová. Piráti sami tvrdí, že už takové dělení dnes ztrácí na významu, ale není to od nich jen omlouvání vlastní neschopnosti jasně definovat své místo na politické škále? Další nezodpovězená otázka.

Anebo ten jejich název. Pirátská strana. Pirát je přece člověk, který loupí, krade a vraždí. To samozřejmě naše zákony zakazují a piráti to ve svém programu nemají a ani mít nemohou. Oni tvrdí, že název je záměrně nadnesený a provokatívní, aby upoutal pozornost, a že do jisté míry navazuje právě na švédskou Piratpartiet a další pirátskou stranu, vznikající nyní v Německu. Už i ve Velké Británii byla oficiálně zaregistrována Pirate Party, a tak se možná právě rodí nová tradice pirátských stran, jako se zrodily strany sociálně-demokratické a křesťansko-demokratické. A třeba jde jen o další dot-com bublinu, která po čase sama splaskne.

Pro mne, jako pro občana-voliče, je to zatím více otázek než odpovědí. Asi nezbude než piráty a další nově vzniklé strany i nadále sledovat a pozorovat, co se z nich "vyklube".

Ovšem kardinální otázka i nadále zůstává - volit jednu z velkých stran, nebo volit některou malou? Velké strany už názorně předvedly, a v mnoha volebních obdobích, že jim jde převážně jen o vlastní koryta a úplatek považují za něco, co je nutné veřejně odsoudit, ale v tichosti strčit do kapsy. Co by se stalo, kdyby většina lidí volila některou malou neparlamentní stranu? Je jedno kterou, prostě nevolit ty velké. Na to nemají odpověď ani novodobé Pýthie - politologové.

Pavel Václav