19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Piráti a marxismus

Tak si ministra Bartoše znovu zvolili za předsedu v pirátském hlasování. Zatímco on ujišťoval veřejnost, že jeho strana je jistojistě středově liberální, střed totiž nemá žádnou politickou filosofii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. David 17.1.2022 23:19

Pirátské svoloči dávám rok, maximálně dva.

K. Filip 17.1.2022 20:19

Výborně napsáno.

Š. Formánek 17.1.2022 18:34

Přiznám se, byl jsem jako hacker v tý partaji taky, vydržel jsem to 3 měsíce, pak jsem slyšel naprosto zmatený předvolební projev Richterové, ve kterém vyznávala lásku svojí koučce, pozvracel jsem se a odešel navždy.

Š. Formánek 17.1.2022 18:24

Zapoměli jste na tu glbt duhovou. Stupka, který rozjel aféru Ferri je člen mladého pirátstva.

https://www.expres.cz/zpravy/dominik-feri-krystof-stupka-pirati.A210527_112932_dx-zpravy_stes

ale špiní ČR udatně i ve Francii, kde studuje politologii:

https://tetu.com/2021/10/20/tribune-europe-elections-legislatives-republique-tcheque-victoire-democratie-prague-jeunesse-lgbt-inquiete/

J. Černý 17.1.2022 19:05

O Ferim se nesmi mluvit, psát...?

Š. Formánek 17.1.2022 19:25

Feriho aféra mně osobně probudila k občanské aktivitě. Stát na straně morální většiny je amorální a zároveň nuda. (Za komunistů jsem byl teplý aktivista, už dávno ale jdu LGBT mafii po krku).

P. Brich 17.1.2022 16:54

"Je téměř nevyhnutelné, že internacionálně zakotvená marxistická frakce získá za čas u Pirátů většinu. Stanou se bolševiky a sesadí Bartoše." - netřeba sesazovat. Bartoš se vyznal ze své víry v bolševické ideály:

Bartoš a Antifa | Pravý prostor (pravyprostor.cz)

J. Jurax 17.1.2022 14:38

Vstávají noví bojovníci, rudý prapor zavlaje ... no u Pirátů spíš kombinace - rudá marxismu, zelená greténů, černá anarchie a modrá eurohujerů v proměnlivém poměru.

K. Křivan 17.1.2022 14:16

Piráti patří na ráhna. Případě na kandelábry.

J. Černý 17.1.2022 13:25

Marx odhalil, jak vzniká kapitál a tim se dopustil smrtelného hříchu.

Paynisnus to vysvětluje jak ?

P. Černý 17.1.2022 13:47

Marx údajně, snad svému zeti, sdělil, že on, Marx, je všechno možné, ale není marxista.

Sociálně ekonomická analýza Marxe pracovala se společenskými třídami při zkoumání dialektiky vývoje společnosti.

Pokud Marx vyzýval proletariát je sjednocení, pak to mělo mít především ze cíl prosazení sociálních požadavků. Marx nikdy, pokud vím, nenavrhoval zničení buržoazie, potažmo kapitalismu, násilím.

A pokud se v Manifestu KS mluví o diktatuře proletariátu, pak tam chybí už zcela chybí podobně hluboká sociálně ekonomická analýza fungování společnosti, která by byla na této diktatuře založena.

K. Křivan 17.1.2022 14:18

Odhalil ? Blbost ! To odalili ti, kteří ho vytvořili a stali se kapitalisty. Marx byl jen škrabálek a parazit.

P. Černý 17.1.2022 15:32

I tak je to možné napsat. Přesto, všechny ekonomické teorie jsou svého druhu modely. Marxův sociálně ekonomicky model kapitalismu své doby je, až na to, že je vlastně jen částečný (chybí v něm např. analýza finančního trhu), výstižný. Jako ekonom jsem nikdy nelitoval, že jsem Marxův Kapitál kdysi pracně prelouskal.

M. Sedláček 17.1.2022 17:22

Teorie nadhodnoty byla dávno vyvrácena a tím to celé padlo. Proberte se.

J. Černý 17.1.2022 17:30

Pište pište jsem jedno voko.:-)

P. Černý 17.1.2022 17:34

Zvítězil jen jiný ideologický konstrukt. Pracovní teorie hodnoty ve spojení s definici abstraktní prace je minimálně stejně dobrý a současně nedokonalý konstrukt, jako třeba teorie mezního užitku. Obě teorie postihují pouze určitou skupinu problémů.

Do dnešní doby se jen víc hodí názor, že hodnota je vlastně cena, za kterou se zboží prodá, a že hodnota statků nemusí pocházet z práce.

P. Černý 17.1.2022 13:14

A kde má pan autor v dnešní politické praxi ideologii, která programově prosazuje rozdělení společnosti do tříd?

To už přeci dávno nahradilo pěstování vnějšího nepřítele. Momentálně jde, spolu s klimatickými změnami, o všeobecnou rusofobii.

Ne že by ke klimatickým změnám nedocházelo. Nebo že není pravdou, že Rusko je mocnost, která má své zájmy a může být naším konkurentem či dokonce soupeřem.

Jde o to, že nejsme schopni vidět nic jiného. Klima a rusofobie se staly v rukou politiků tak populárními hračkami, že se jich nejsou ochotni zbavit ani pod hrozbou, že za to všichni možná brzy zaplatíme neúnosnou cenu.

P. Molík 17.1.2022 12:59

Ale po volebním fiasku se snaží Piráti udržet u vládních krmelců stůj co stůj. Bartoš stále zaujímá pozici hlavního moralizátora Pirátů, ale už mu to jde ztuha, vždyť sám porušoval pravidla, které předtím prosazoval. Piráti se nechtějí vnitřně očistit, proto si opět zvolili Bartoše, tedy chtějí dál kráčet cestou vedoucí do politického propadliště. Michailidu rozhodně byla při volebním klání upřímnější než falešný moralizátor a politický hochštapler Ivan Bartoš.

K. A. 17.1.2022 12:39

To jsou věštby.

F. Zrcek 17.1.2022 12:04

To je pesimistická verze vývoje. Ta optimističtější je, že se piráti stihnou historicky znemožnit (Bartoš, Hřib) dřív, než se projeví. Pětikolka není moc festovná, pirstan od začátku nestačí hasit vnitřní problémy a řevnivost mezi lidovci a stanaři bije do očí. Nejvyšší čas uzavírat sázky, jestli se Fiala toho předsednictví v EU vůbec dočká.

J. Janotová 17.1.2022 12:19

Hmm, v neděli jsem si "dopřála" po delším čase Otázky V .Moravce. A ejhle: I.Bartoš byl jediný diskutující který beze vzteku diskutoval. A podle mého, laického, pohledu viděl jak příčiny příšerného fungování státních úřadů, tak měl i konkrétní návrhy co s tím dělat. Takže zatím se znemožňuje spíš STAN a taky TOPka.

L. Šimon 17.1.2022 11:54

Ano pane Payne, souhlasím s Vámi. Jen jsem přesvědčen že za tím vším jsou zlodějiny všech minulých vlád ( a to jsem 20 let volil ODS). Není koho volit, lidi jsou roztrpčeni ai když Andrej nebyl až takový debil jak o něm pětikolka šířila tak to pro spoustu lidí také není to pravé ořechové. Svobodní a Trikolota neumí přesvědčit o potřebě změny. Tomio má nasazenu psí hlavu a byť má svou pravdu tak mnoho voličů má strach z referenda o setrvání v EU. Asi tak...

J. Jurax 17.1.2022 14:50

Referendum?

Fuj, přece nemůžete svěřit rozhodování do rukou sprostného lidu, mohl by rozhodnout špatně a jak bychom to v bruseli pak vysvětlili?

Na rozhodování je třeba si vybrat z nabídky, kterou nám určí politické subjekty na kandidátkách, ty nejlepší z nás při volbách a pak držet hubu a nechat je rozhodovat, jak chtějí. O příštích volbách je stejně vybereme znova, nabídka je omezená a furt stejná.

D. Ondrejkovič 17.1.2022 10:37

Článek mi připomíná tu reklamu na Českou spořitelnu ve které žvatlají malé děti a jejímž mottem byl "Splácejte všechno dohromady!"

P. Manda 17.1.2022 11:50

ič promluvil !

D. Ondrejkovič 17.1.2022 13:48

da promluvil ! ;-D

D. Ondrejkovič 17.1.2022 13:47

Podobný čánek jsem už kdysi četl. Obsahoval asi toto:

1. Vice nez 98 procent odsouzenych pachatelu zavaznych trestnych cinu konzumovalo chleb.

2. Plna polovina deti, ktery vyrustaly v domacnostech konzumujicich chleb, ma v testech inteligence podprumerne vysledky.

3. V 18.stoleti, kdy se prakticky vsechen chleba pekl doma, byla prumerna delka zivota mensi nez 50 let, detska umrtnost dosahovala hrozivych cisel, mnoho zen umiralo pri porodu a nemoci jako tyfus, zluta zimnice a chripka decimovaly cele narody.

4. Vice nez 90 procent nasilnych trestnych cinu je spachano do 24 hodin po poziti chleba.

5. Chleb se vyrabi z tzv. "testa". Bylo prokazano, ze jiz neceleho pul kilogramu teto hmoty muze udusit mys. Prumerny Cech sni za jediny tyden vetsi mnozstvi.

6. Primitivni kmenova spolecenstvi, ktera neznala chleb, trpela v nesrovnatelne mensi mire rakovinou, Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a osteoporezou.

7. Chleb je prokazatelne navykovy. Osoby, kterym je odepren chleb a dostavaji pouze vodu, se nejpozdeji do dvou dni vehementne dozaduji chleba.

8. Chleb je casto pouze prestupni stanici ke konzumaci "tvrdsich" potravin, jako je maslo, dzem, burakova pomazanka a dokonce cokolada.

9. Je dokazano, ze chleb absorbuje vodu. Protoze lidske telo obsahuje vice nez 60 procent vody, vyplyva z toho, ze konzumace chleba muze mit za nasledek, ze vase telo bude pohlceno timto absorbujicim potravinarskym vyrobkem a stane se z vas houbovita rosolovita hmota.

10. Novorozenci se mohou chlebem zadusit. 11. Chleb se pece pri teplotach kolem 200 stupnu Celsia. Takova teplota zabiji dospelou osobu za dobu kratsi nez 1 minuta. 12. Vetsina konzumentu chleba nedokaze odlisit zavazna vedecka fakta od nesmyslnych statistickych blabolu.

H. Lukešová 17.1.2022 10:04

Piráti jsou neomarxisté. Ne ti stalinští, ale ti noví. Marxismus jako marxismus...

V. Chrastina 17.1.2022 9:50

Nechať je to jak chce, piráty nám byl čert dlužen. Jsou nebezečím pro každou entitu, ať už jako anarchisti, nebo vřelí vítači muslimských nelegálních migrantů a bezostyšně baží po moci. Člověk nedokáže pochopit, čím pohrozili poseroutkovi Fialovi, že jim na 4 poslance udělil tři ministeria a v parlamentě na 4 poslance poslanecký klub, což je v přímém rozporu s parlamentními předpisy. Ke všemu, kdyby se se Starosty nesvezli, tak se se svými dvěma procenty, co dostali ve volbách, do parlamentu ani nepodívali. Inu, jak se říká, čiň čertu dobře, peklem se ti odmění! :-/

F. Navrátil 17.1.2022 8:39

Těžko se vyznat v autorově popleteném textu. Zejména pasáž "Podobný příběh pamatujeme z historie. Jak se objevili naivní zapálení utopičtí vyznavači Marxe v sociální demokracii. Jak si všichni mysleli, že přece nemohou ohrozit hlavní sociálně-demokratický proud." Marxismus by totiž oficiálním programem sociálně demokratických stran od jejich založení. První internacionála, která v roce 1864 sdružila Engelsovy marxisty a Bakuninovy anarchisty, se právě kvůli jejich rozporu rozpadla a v roce 1889 byla založena čistě sociálně demokratická marxistická Druhá internacionála.