24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Petr Nečas a příběh jedné fotografie (1)

23.9.2010

Tvrdé jádro pražské ODS se prý rozhodlo zlikvidovat Petra Nečase. Je proto namístě se podívat, co to ono tvrdé jádro je. Pražská ODS byla po dvacet let pevností poskytující svým věrným vždy bezpečí proti všem – s vlastním vztahem k Hradu, s vlastní zahraniční „politikou“, pokračujícím konkubinátem opoziční smlouvy s ČSSD a neproniknutelným rozpočtem v řádu desítek miliard korun. Co kdyby Nečas myslel řeči o boji proti korupci a kmotrům v ODS – ne, že by jich kolem sebe neměl dost – vážně?

fotografie1 

Politická moc doposud umožňovala vybraným „městským politikům“ korupci a v jejich poněkud primitivním světě především rozsáhlé manipulace s územním plánem a podvodné kšefty s anonymními spřátelenými developery. To všechno by bylo ohroženo, kdyby o moc měli přijít. Tolik teorie. A praxe? Tato fotografie zobrazuje megabillboard, který nechala radnice ODS v Praze 11, vedená starostou Daliborem Mlejnským (na billboardu uprostřed, fotografii ve větším rozlišení si můžete prohlédnout zde, nenechte si ujít, je to docela zážitek), pověsit na bývalý komunistický Kulturní dům Opatov. Tato skupina podporovatelů sportu dostává od radnice statisícové částky grantů a vedle toho i údajně pozoruhodně levné pronájmy tělocvičen a kluboven patřících městské části Praha 11. Kromě toho, opět údajně, slouží i jako neoficiální ochranka pana starosty. Členové ODS z Prahy 11 vyprávějí o situacích, kdy se na schůzích jejich organizace někdo při diskuzi odvážil nesouhlasit s vedením, přišel k němu, většinou zezadu, hodně ramenatý „příznivec“, dal mu ruku na rameno, a pošeptal mu: „Ty sis chtěl sednout, viď?“

Připusťme, že nic z výše uvedeného není pravda. Že jde jenom o sprosté drby roznášené politickou konkurencí. Pak ještě zbývá vyrovnat se s touto fotografií jinak. Uprostřed, jak řečeno, je starosta ODS Dalibor Mlejnský. Tři z borců mají na sobě tričko s heslem „South is Ours“, napsaným na pozadí číslovky 11. Český překlad jinak hodně známého anglického hesla praví, že „Jih je náš“. Původní heslo „The South Is Ours“ (kdo by si na Chodově dělal vrásky s anglickým členem) ovšem patří Kukluxklanu. Je tu snad někdo, kdo by nevěděl, co je Kukluxklan? To heslo je opravdu velmi známé a je odvozeno od chvály vlajky jižanské Konfederace - „two stripes, thirteen stars and the South is ours“ – tedy „Dva pruhy, třináct hvězd a Jih je náš“.

Vtipné, že? Nejméně zpěvák Daniel Landa, pokud jste to nepoznali, tak na fotografii druhý zprava, ale mnohem spíše tři z osmi podporovatelů sportu na Praze 11, mají na tričcích nápisy, nebo na kůži tetování s pseudokeltskými runami. Podle odborníků z Filosofické fakulty University Karlovy jde o úmyslně pozměněnou starogermánskou abecedu fulthark, bohužel často používanou nacisty v době Třetí říše. Opakování variací „sig rune“ (jako zdvojený blesk jde o známý znak jednotek SS), a dále „leben rune“ a „todes rune“, prakticky vylučuje, že by mohlo jít o náhodu. Při vší opatrnosti tedy lze říci, že jde, přinejmenším, o pozoruhodnou grafickou podobnost s nesporně nacistickou symbolikou. Samo runami napsané české heslo „Duše je síla – Odvaha cíl cesty“, také, řečeno jemně, není příliš původní. Se stejnou společností se při otevírání tělocvičny na Opatově v dubnu letošního roku fotografovali i primátor Pavel Bém, který si s nimi také zapózoval se zaťatou pěstí, a známý radní ODS Janeček (www.prazskyrohovnik.cz). Netvrdím, že nošení podobných rasistických symbolů je trestné, byť jde nesporně o situaci, kdy je podobný symbol nošen veřejně, tedy před nejméně dvěma lidmi. Zcela určitě však jde o míru nevkusu, pro kterou by ani v pražské ODS nemělo být místo. Co by na to řekl Petr Nečas?

Jako drobnost pak stěží může vypadat informace o tom, že na konci června se předseda opozičního Hnutí za Prahu 11 Ing.Jiří Štyler ocitl v Thomayerově nemocnici poté, co ho neznámý pachatel udeřil boxerem do obličeje. Policie zatím případ nevyřešila. Počátkem září tohoto roku napadli tři stejně neznámí útočníci kandidáta Hnutí za Prahu 11 Zdeňka Vítka, který se pokoušel rozdávat letáky svého hnutí. Půl hodiny předtím si ho fotografoval pracovník radnice Prahy 11. Útočníci se ho nejprve snažili vytlačit a poté ho jeden z nich napadl s tím, že narušuje „Dny Prahy 11“, oficiální akci, kterou pořádala radnice. Pod pohrůžkou násilí byl z místa vyhnán i další opoziční kandidát Ladislav Kos. Radnice se od potyčky, jak jinak, distancovala.

Autor, bývalý disident a novinář, učí na New York University v Praze

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora)