Neviditelný pes

POLITIKA: Pět miliard dobra

25.8.2008

Poslanecká sněmovna schválila návrh na finanční podporu rodinám, které pečují o těžce nemocné. Stalo se tak na základě pozměňovacího návrhu k vládní předloze a pro přijetí návrhu hlasovala celá opozice a pět poslanců ODS. Poslankyně za ODS Páralová v Radiožurnálu vysvětlovala svůj postoj tím, že to byl její návrh schválený sociálním výborem poslanecké sněmovny. Poslanec Tlustý (ODS), další z podporovatelů této změny vládního návrhu, to údajně okomentoval tak, že se jedná o „lehký podraz za pět miliard“.

Stojí za to připomenout, že se podobné věci v českém parlamentu dějí s jakousi železnou zákonitostí pravidelně, pokud Česko čekají volby. Stačí si vzpomenout na onu „smršť dobra“, která byla českým parlamentem schválena těsně před volbami do poslanecké sněmovny v roce 2006. Po volbách a po vzniku nové koaliční vlády bylo nutné řadu tehdy přijatých zákonů novelizovat, protože hrozil velký deficit státního rozpočtu.

Teď jsme v podobné situaci. V Česku se blíží podzimní senátní a krajské volby a poslanci opět konají „veřejné dobro“. Na rozdíl od poslance Tlustého se domnívám, že se v daném případě nejedná o podraz „lehký“, ale velmi těžký. Velmi vážně dlouhodobě nemocní lidé se vyskytují ve všech sociálních skupinách. Cílem vlády bylo pomoc těmto rodinám cíleně podrobit kriteriu, zda se v daném konkrétním případě skutečně jedná o sociálně potřebnou rodinu. Plošně schválený příspěvek všem rodinám bez ohledu na jejich sociální postavení, který byl podpořen i pěti poslanci ODS, ukazuje, jak je cílená sociální politika dnešní vlády zaměřená na pomoc skutečně potřebným, vystavena experimentům několika vládních poslanců z řad ODS.

Domnívám se navíc, že by část podpory rodinám s dlouhodobě vážně nemocnými pacienty mohla být zaměřena i na podporu firem či společností, které se sociálními službami tohoto typu zabývají a mají je ve svém předmětu podnikání. Je totiž hezké dát rodinám s těžce nemocnými pacienty peníze. Pokud si za ně nemohou opatřit lepší standard péče pro své nemocné a státem poskytnuté peníze pouze zvyšují životní standard zdravých členů dané rodiny, je to naprosto nesmyslně vynaložená sociální dávka.

Pokušení konat dobro se ukazuje jako velmi silný motiv konání některých poslanců. Rozhazování peněz ze státního rozpočtu a kupování si předvolební přízně je přitom doménou levice. Pokud se k této politice sníží i někteří poslanci, kteří sami o sobě tvrdí, že jsou „pravicoví“, ukazuje se, že i tito lidé, přes všechnu svou údajnou pravicovost, trpí chorobným pocitem nutnosti konat dobro, ať to stojí, co to stojí. I tak lze totiž číst hlasování v českém parlamentu. Nyní nezbývá nic jiného, než v senátu podrobit schválený pozměňovací návrh z poslanecké sněmovny důkladnému rozboru a v případě, že hrozí výše uvedená nebezpečí zneužívání takto postavené sociální „pomoci“, tuto novelu zamítnout a vrátit do poslanecké sněmovny k novému projednávání.



zpět na článek