25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Pavel Rychetský zase „perlil“

Předseda Ústavního soudu prohlásil, že jarní uzavření hranic Česka bylo „jasným protiústavním krokem“ české vlády. Pavel Rychetský tak opět nadřazuje literu zákona nad jeho obsahem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 3.12.2020 8:54

Pane Janoušku, nejen ve vládě, ale na svobodě.

M. Valenta 3.12.2020 8:54

1. ÚS není od zasahování, ale o rozhodování.

2. Ohledně těch dvou výtečníků má R. svatou pravdu.

P. Kmoníček 3.12.2020 8:53

A dodávám. Největší chyba bylo tehdy heslo : Nejsme jsko oni !

P. Jirkovský 3.12.2020 8:52

Dodatek: chtěl jsem napsat, že plácáte nesmysly stejně jako pan Bartoň.

A. Jaroš 3.12.2020 8:52

Rychetský vstoupil do ksč aby ji zevnitř rozložil, ne to nebylo proto, že jako mladý právník rychle zjistil, že bez členství v ksč a bez "znalosti nepravidelných sloves" to v praktickém socialistickém juristickém životě nikam nedotáhne!

O. M. 3.12.2020 8:51

A k té vaší poslední větě: máte vůbec právo bránit někomu ve svobodném vyjadřování názorů?

P. Kmoníček 3.12.2020 8:50

Po bitvě je každý generálem. Kdo z vás, kritiků pana Rychetského, tušil před třiceti lety co se z toho všeho vyklube ?

P. Jirkovský 3.12.2020 8:50

Plácáte nesmysly, ÚS rozhoduje v senátech, někdy rozhoduje ředseda senátu sám, někdy i plénum ÚS. Rychteský má samozřejmě pravdu, protože není v jeho působnosti, aby psal ústavu, ÚS je tu od toho, zda je to či ono (třeba rozhodnutí nebo předpis) v souladu s ústavou. Žádnej "bobřík" pro soudce neplatí, soudce je především občan a jako takovej má práva jako každý. Pokud by se ovšem objevila námitka podjatosti, pak o ní v KONKRÉTNÍ VĚCI musí soudce rozhodnout a případně se vyloučit z projednání této věci. No a nakonec - posouzení StB jako servisní organizace, to už je kvapnou návštěvu psychiatra.

J. Svoboda 3.12.2020 8:49

Super, takže náš US je úřad, který pracuje na podnět předsedy. Tak to už jste s Bartoněm dva. Rv

Pěkný den.

O. M. 3.12.2020 8:48

Pane Bartoni, tak jste si kopnul (ale že vám to trvalo!). To nic nemění na tom, že pan Rychetský má pravdu - ona ta opatření jsou opravdu brutálním pošlapáváním občanských práv, byť ústava a zákony je za určitých podmínek povolují. Argumentovat tím, že okolní státy své hranice zavřeli, takže je jedno, že stát zakázal vycestování, je zcela mimo. I kdyby všichni okolo své hranice pro vstup tisíckrát zavřeli, ČR hranice pro výstup podle ústavy zavřít prostě NESMÍ, a to ani za nouzového stavu.

Proč pan Rychetský "nekonal"? Nu, protože soudnictví (včetně ÚS) má své procesní postupy a lhůty, se kterými se do tak rychlého vývoje událostí nevejde (o tom pan Rychetský také hovořil).

P. Janoušek 3.12.2020 8:42

Mýlíte se. Ani po 31 letech nemá agent STB co dělat ve vládě.

J. Fráňa 3.12.2020 8:36

Jste vedle jak ta jedle. Evidentně si plete pravomoci ÚS a policie. Vy jste snad slyšel, že by policie vyšetřovala špatný zákon či nařízení vlády. Snad alespoň víte jak vypadá trouba.;-D

K. Kik 3.12.2020 8:32

Hezky jste to vystihnul, souhlas

M. Zikmund 3.12.2020 8:12

Na vystoupení pana Rychetského není ani tak hrozné to, co pronesl (i když v obou případech lze mít výhrady právě k jeho osobě), ale že to pronesl jako předseda ÚS. Dokážete si představit, že by předseda nějakého soudu či soudního senátu veřejně a dopředu sděloval, kdo podle něj je zloděj a kdo nevinný? Absolutní nesmysl. ÚS rozhoduje ve sboru a bude-li podána stížnost, pak rozhodnutí neučiní pouze předseda, ale celý senát. Předseda ÚS nemůže dopředu dávat stanoviska a snažit se tak ovlivňovat ostatní soudce ÚS.

Stejně tak platí, že předseda ÚS má absolutního bobříka mlčení v komentování politiky ve stylu kdo má či nemá morální právo zastupovat voliče. Jak potom má občan věřit ve spravedlivé rozhodnutí ÚS, až některý z politiků bude stranou sporu? Nebo chce p.Rychetský naznačit, že i politici ve funkcích mají komentovat, kdo by měl či neměl být soudce ÚS? To by p.Rychetský nepovažoval za útok na nezávislost ÚS?

Pan Rychetský byl, pokud se dobře pamatuji, členem legislativní rady vlády za premiera Čalfy. Pan Čalfa byl nejen komunista, ale i člen ÚV KSČ, tedy jeden z nejvyšších komunistů. STB byla servisní organizací a sloužila ÚV. Z toho vyplývá, že z morálního hlediska bylo členství v ÚV KSČ morálně daleko horší, než že někdo podával zprávy ze svých zahraničních cest STB. Pár let po revoluci mělo smysl bránit agentům STB vstupovat státní správy, ale teď po 31 letech je to už mimo. Před těmi 30 lety panu Rychetskému spolupráce s členem ÚV zjevně nevadila, ale nyní se snaží na tuto strunu hrát, přestože ví, že jsou to dnes už jen frustrační pseudoargumenty.

J. Svoboda 3.12.2020 7:53

Přemluvil ho Zeman, ať to nedělá. Teď se za to nenávidí.

Pěkný den.

J. Svoboda 3.12.2020 7:50

Proč US nezasáhl?

Tím dotazem jste potvrdil, že jste trouba, který si plete US s policií. Rv

Pěkný den.

M. Grundmann 3.12.2020 7:42

Jedná se o spekulaci, která není nijak vědecky podložena. Stejně tak není nijak podloženo, že by byl nějaký rozdíl v neprospěch Babiše mezi Babišem a jinými politiky, kteří měli za komunismus jinou minulost.

Jediné, co se z toho dá vydedukovat, je fakt, že je Babiš kariérista. To dokázal i svým pozdějším chováním při budování skupiny Agrofert. Babiš rozhodně není nezištný idealista, který je připraven se nezištně obětovat pro nějaký ideál. Určitě by se nikdy neupálil jako Jan Palach. Potíž je v tom, že takovéto čistě pragmatické chování je velmi blízké velkému množství lidí, pokud to není většina. A útokem na toto chování opozice přímo útočí i obrovské množství lidí, kteří se chovají podobně. Bez ohledu na jejich politické názory.

Podle mě je to politická chyba.

L. Novák 3.12.2020 7:31

Pochopil jste obsah napsaného textu? 8-o

J. Elias 3.12.2020 7:29

Kozel zahradníkem, pyroman hasičem, kanibal vegetariánem a Rychetský taky prozřel...

I. Štípek 3.12.2020 7:26

Čtyřikrát STB! Že vy jste jim to podepsal a teď se za to stydíte!?

L. Novák 3.12.2020 7:23

Potíý je v tom, že Babiš má svou bohatou praxi agenta StB a členství v KSČ vypálené v mozku a podle toho se i chová... :-/

L. Novák 3.12.2020 7:19

Rychetský si své dřívější členství v KSČ vymazal svou další činnosti proti KSČ v disentu. V polistopadovém období byla jeho dobrá znalost problematiky a politiky KSČ velkou výhodou. Osobní zkušenost s komunistickým režimem a jeho represemi vůči oponentům režimu mu byla konkurenční výhodou proti těm, kteří jen "drželi hubu a krok" a po pádu totality měli "čisté ruce".

;-)

J. Elias 3.12.2020 7:16

Největšími nepřáteli komunistů byli vždy komunisté. Nechme mrtvé ať pohřbí své mrtvé.

M. Grundmann 3.12.2020 7:12

Hlavním argumentem opozice proti Babišovi jsou události z jeho osobního života, které se staly nebo se měly stát před 35 lety. Existují lidi, pro které je něco takového zásadní věc, která je důležitější než cokoliv jiného. Existuje však i velké množství lidí, pro které je podobná věc naprosto nepodstatná bez ohledu na to, jaké jsou jejich politické postoje a názory. Je jim prostě úplně jedno, co mladý Babiš udělal či neudělal na nějakém podniku zahraničního obchodu nebo při svém služebním pobytu v Maroku. Taková je realita. Jedná se o čistě emoční záležitost, která není nijak racionálně podložena.

Proto je velká chyba, když opozice neustále vytahuje tento argument a nic jiného.

Z. Bureš 3.12.2020 7:07

Bartoň - milovník slovenského STBáckého Mafiána ..... už zase perlí kydy, poplatné jeho STBácké lásce .....

V případě slovenského STBáka má Rychetský 1000% pravdu : Ani já NIKDY nedokážu vstřebat, že po 30-ti letech nabyté svobody máme v čele země prokazatelného udavače bolševického gestapa - STB, který nám tuneluje naši zem !!!

S tímto FAKTEM se NIKDY nesmířím !!!

M. Němec 3.12.2020 7:02

Přesně.

Názory jakéhosi Pankoviče jsou reprezentativní hospodské bláboly nounejmů, kteří většinou dělali svojí manuální práci a ani strana o ně zájem neměla.

Dnes vydávají svojí pasivitu a neatraktivitu za hrdinství typu "mě komunisti nikdy nedostali".

J. Novák 3.12.2020 6:58

A já jsem si zase nikdy neuměl představit, že ústavnost bude v této zemi 'dozorovat' bývalý komouš.

L. Novák 3.12.2020 6:54

Máte to v hlavě pomotané. V době, kdy se Babiš stal členem komunistické mafie a agentem StB, už byl Rychetský dávno disidentem vystupujícím proti KSČ a byl osobou nebezpečnou komunistickému režimu. Když tohle nedokážete rozlišit, tak byste se tím ani neměl chlubit... :-P

L. Novák 3.12.2020 6:49

Bartoň zase blábolí hlouposti. Rychetský má nejspíš pravdu:

https://www.lidovky.cz/domov/jarni-uzavreni-hranic-bylo-protiustavni-sdelil-rychetsky-ct-myslel-si-ze-babis-se-premierem-stat-nem.A201129_213424_ln_domov_sed

Babiš vzhledem ke své rozsáhlé spolupráci s StB (úplně stačí ta část, kterou se KSČ a StB nepodařilo po 17. listopadu 1989 zničit) by vůbec neměl být představitelem českého státu. Jeho postavení i chování svědčí o tom, že už zase žijeme v Absurdistánu.

P. Theimer 3.12.2020 6:39

netřeba více slov R^:-)