18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Pavel Dobeš ministrem

2.7.2011

„Klíčový muž véčkařského zákulisí. Na tajně pořízené nahrávce z jednání špiček VV o něm Vít Bárta hovoří jako o muži, který de facto drží stranickou kasu. Posledních několik měsíců pro VV řídil a vlastnil Vydavatelství Pražan, které pomocí inzerátů v časopisech Pražan a Věci veřejné finančně pomáhá straně. Vloni dělal volebního manažera při pražských volbách (Pozn. autora: hodně neúspěšně) a také partaji pomáhal s účastí na ústavní stížnosti zelených na rozdělení Prahy na 7 volebních obvodů. Za své služby pro véčkaře, a Víta Bártu zvlášť, dostal letos v březnu luxusní trafiku - hlídá zájmy VV v dozorčí radě Českého aeroholdingu, pod který spadají jak aerolinky ČSA, tak Letiště Praha. S ministrem školství Josefem Dobešem není v příbuzenském vztahu.„ (Zdroj: iHned 30.6.20011, autor: dom).

Jak je zřejmé, pokud někdo hledá potvrzení dopravní odbornosti nového ministra, těžko nalezne. V minulosti údajně pracoval ve společnosti Deloitte. To ovšem nic neříká. Později byl projektovým manažerem při zpracování žádostí o granty ze strukturálních fondů EU a státních fondů (honosný titul úředníka zpracovávajícího tabulkové žádosti) a vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze, obor evropská studia. (Zdroj: První zprávy 30.6.2011). Pokud někdo hledá jeho zkušenosti s řízením a kontrolou velkého celku, jakým resort dopravy je, i tady asi bude zklamán. Nejvyšší kvalifikací nového ministra bylo zřejmě ono „hlídání stranické kasy“.

Není a nemůže být překvapením, že skutečný vládce strany Věci veřejné, Vít Bárta, si prosadil za ministra svého oddaného člověka. Překvapením je fakt, že Petr Nečas takový návrh přijal. Je to návrh opravdu už na hranici důstojnosti této vlády a umím si představit matadora politiky, ministra Kalouska, jak se směje na celé kolo, neboť politický holobrádek Dobeš mu ani omylem nemůže být důstojným partnerem. A nejen Kalouskovi.

Petr Nečas se vydal cestou, jakou kdysi nastoupili Jakešovi komunisté. Výměny vládních činitelů vedly k obměně buď horší, nebo ještě směšnější, než byl sám Milouš Jakeš. Petr Nečas ve snaze udržet svoji vládu ustoupil tam, kam by moudrý muž ustoupit neměl. Nakonec to bude ODS samotná, která vypálený cejch „bártismu“ na své tváři těžko ponese a Nečasovi jeho nepolitický kousek spočítá. Nebude až takovým překvapením, že nejbližší kongres ODS bude znít hlasy těch, co navrhnou oddělení funkce předsedy strany a premiéra. Jen tak si snad ODS podrží tvář politického partnera, nikoliv submisivního, Bártou okopávaného chudáka.

Každý politik jednou skončí a historici pak hledají onen časový bod a čin, který byl pro jeho konec rozhodující. Zdá se, že Petr Nečas už jej má určený. Nevím to, ale tuším, že prezident Klaus jen nevěřícně kroutí hlavou. Tohle jmenování totiž až příliš připomíná „grossovskou“ epizodu, se stejným pozadím a pravděpodobně i se stejnou budoucností. Podepsat takové jmenování není lehké ani pro tak zkušeného politika, jakým Václav Klaus nepochybně je. Rozhodně mu není co závidět. Stejně jako lidem v dopravních oborech. Je vidět, že to může být ještě horší, než už to bylo…..