28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Pavel Bém už si chystá nůž

8.10.2008

Chudák Červíček! Aniž by sám chtěl nebo se o to nějak přičinil, stal se nadějný policejní kádr politickou žíněnkou, na níž si poměřují svaly dva korunní princové ODS.

O samotného Červíčka přitom vůbec nejde. Je možná mladý a málo zkušený, avšak lidé podobných kvalit byli v minulosti katapultováni i na vyšší posty. Někteří uspěli, jiní nikoli. Personální politika u policie také často vyvolávala politické jiskření. Mediální přestřelka mezi primátorem a ministrem z téže strany je však nevídaná.

Skoro to vypadá, že rozdělení na „zlé“ vedení včetně poslanců a „hodné“ dolní politické patro je takovou taktickou figurou před nadcházejícími volbami. Opozice je staví jako referendum úspěšnosti vlády, kterou vede právě ODS. Jejími členy jsou až na jednu výjimku všichni hejtmani. Z výzkumů vyplývá, že jsou ve svých krajích celkem oblíbení.

Paradoxně jsou v opačné situaci, než když se o posty hejtmanů coby lídři kandidátek ucházeli poprvé. Tehdy jim ke zvolení pomohla právě značka ODS. Dnes mají pocit, že jim stejná značka může uškodit. Mnozí se také od ní už více či méně distancovali. Nejhlasitěji středočeský hejtman Bendl, který v jednom rozhovoru řekl, že by poslanecký klub své strany nejradši vyhodil do vzduchu.

Sází vedení ODS na to, že když se s hejtmany veřejně nepohodne, zvětší tak šance na jejich zvolení? Ne, to je příliš vyspekulované a riskantní. Spíš je to tak, že se pražský primátor nabízí hejtmanům jako spojenec a vůdce vzpoury. Sám nic neriskuje a krajské volby se ho netýkají. Cynicky vzato je stranický neúspěch jednou z posledních šancí Pavla Béma na předsednický a výhledově i premiérský post. Proto teď sází na to, že by mu hejtmani rozzlobení svým volebním neúspěchem mohli k obojímu pomoct. A to hned na nadcházejícím prosincovém kongresu.

Bylo by to od nich však krátkozraké a nerozumné. Hejtmani reprezentují to zdravé a silné, co ODS odlišuje od ostatních stran. Je to početná a dobře organizovaná členská základna, která produkuje schopné a úspěšné lokální politiky. Proto ODS přežila všechny krize včetně „sarajevského atentátu“ a proto má navzdory poslaneckým skandálům stále tak silnou podporu. Byla to politická prozíravost a instinkt Václava Klause, který stranickou strukturu takto od začátku postavil. Vyplatilo se mu to.

Dnes je to však čestný předseda Klaus, kdo stojí okázale na straně Pavla Béma a představuje v ODS spíše destruktivní sílu. Není náhoda, že nedávno pozval k sobě na Hrad právě hejtmany a zahrnul je slovy chvály. Bylo jistě příjemné si je vyslechnout, ale hejtmani by neměli zapomenout, že je to jejich dnešní „nepřítel“ Topolánek, který v ODS představuje pro ně přijatelnější a bližší politický styl.

Pražský primátor se nedávno v rozhovoru s Hospodářskými novinami chvástal, že „Praha vyhrála Mirku Topolánkovi volby“. Je třeba říct, že ODS dlouhodobě a tradičně nevítězí v Praze kvůli Pavlu Bémovi. Bylo by mnohem zajímavější nechat primátora mluvit o tom, jak v Praze jím vedená ODS dlouhodobě politicky kšeftovala s ČSSD a jmenovitě s Jiřím Paroubkem. Ale to se mu pochopitelně nechce.

Když byl na posledním kongresu ODS zvolen Pavel Bém prvním místopředsedou, říkal Mirek Topolánek, že bude mužem, který mu bude krýt záda.

Ano, pražský primátor si pečlivě hlídá, aby to byl právě on, kdo do těch zad vrazí nůž.

Už už se to chystá udělat.

MfD, 7.10.2008

Autor je novinář