Neviditelný pes

POLITIKA: Patnáct procent

23.11.2020

Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se rozpadla dřív, než začala

Hlasování v poslanecké sněmovně o zrušení superhrubé mzdy ukázalo hluboké programové příkopy nejen mezi ANO a ČSSD s KSČM, ale i mezi opozicí. ODS podpořila návrh Andreje Babiše, zatímco Miroslav Kalousek ho nazval „zločinem“.

Počínání hlasovací koalice ANO, ODS a SPD při úpravě daně z příjmu ostře kritizoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Co děláte, je zločin,“ řekl Kalousek. Zhorší se podle něj vyhlídky na přijetí udržitelného důchodového systému a finanční trhy potrestají Českou republiku.

Podobně to vidí i STAN: „Před rokem, když tady přišel návrh na zrušení superhrubé mzdy z řad opozice, tak pan premiér v televizi vykřikoval, že zrušení superhrubé mzdy je megapodvod na voliče a že to je věc, která nám zničí ratingy, a že to je věc, která zničí Česko. A nyní přichází s takovým návrhem, o kterém tvrdí, že zničí Česko,“ uvedla Kovářová.

Sněmovna nakonec hlasy poslanců za ANO, SPD, ODS a několika poslanců KSČM schválila návrh Andreje Babiše, který stanovuje daň ze mzdy po zrušení takzvané superhrubé mzdy na 15 %. Všichni zaměstnanci tak ušetří na daních, samozřejmě ti s většími příjmy ušetří více. V tomto duchu se nesla i kritika, když například Jakub Michálek za ČPS o návrhu tvrdil, že „snížíme daně těm nejbohatším“. Touto pokřivenou Michálkovou optikou jsme všichni „bohatí“.

Opět jen stručně připomenu, jak to se superhrubou mzdou bylo. Před volbami v roce 2006 prosazovala ODS, zejména její ekonomický expert Vlastimil Tlustý, „rovnou daň“ pro všechny (firmy i zaměstnance) ve výši 15 %. Nakonec to dopadlo tak, že pro firmy nebyla sazba 15 % nikdy navržena a u zaměstnanců byla dodržena, ale „kouzelným způsobem“ se zvýšil základ daně, když se do něho započítaly i odvody na zdravotní a sociální pojištění. Však to tehdy ekonomové podrobili zdrcující kritice, že se platí daň dvakrát, tj. kromě odvodů na sociální a zdravotní pojištění ještě dalších 15 % z těchto částek.

Na příkladu schválení tohoto zákona lze dedukovat několik základních parametrů české politiky:

1. Rozhodující postavou je premiér Andrej Babiš.
2. ČSSD v menšinové vládě je dávno mimo hru, Jan Hamáček však stále tvrdí, že hraje.
3. Opozice nemá nic společného kromě odporu k Babišovi, její ekonomické programy jsou na „světelné roky“ daleko.

Hnutí ANO tak prosadilo výrazné snížení daní všem zaměstnancům s nadějí, že si udrží jejich podporu, když podpora mezi důchodci zůstává po „úplatku“ 5000 Kč stále vysoká. Takto se dělá „reálná politika“.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek