19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Paroubkův spouštěč

17.7.2009

Každý politik má svůj spouštěč, který ho vyvede z navyklé role. Václava Klause rozhodí zvonění mobilu. Před lety osobně inzultoval novináře a jeho telefonem praštil o zem. Mirka Topolánka vytočí dotěrní paparazziové. Kdo nechce riskovat tvář či blatník svého auta, ať mu nestrká foťák ke kočárku. A Jiřího Paroubka spolehlivě rozhodí průzkumy. Klesá-li hladina preferencí, stoupá hladina adrenalinu. Ta rovnice funguje spolehlivě, třeba zrovna teď.

Proč Paroubek ve svém prohlášení tak uráží sedmdesátníky Schwarzenberga a Dobrovského? Protože ho kritizovali za jeho nadbíhání Putinovi? Ne. To by se samo o sobě dalo zvládnout chladně a racionálně. Jenže o racionalitu teď Paroubkovi nejde. To by pořád neopakoval, že Topolánkovo jednání s Putinem nikomu nevadilo, že je to dvojí metr. Ještě jednou, pane předsedo ČSSD: Topolánek jednal s Putinem jako předseda Rady EU, v tom je ten zásadní rozdíl. Jasno?

Zádrhel není v tom, že Paroubek do omrzení opakuje demagogie – jako že vztahy s Ruskem se zhoršily právě za Topolánkovy vlády (to snad Topolánek vyhrožoval namířením raket, mluvil o Česku jako součásti východní Evropy, vpochodoval do Gruzie, manipuloval s plynovými kohouty?). Zádrhel pro komunikaci je v osobním napadání. Luboš Dobrovský podle Paroubka „vylezl z nějakého politického hrobu“. A když píše o lotyšské straně velebící členy zbraní SS, formuluje to „Waffen SS (pro pana Schwarzenberga píši raději německy)“.

Co to má znamenat? Chce snad Paroubek ukázat, že už překonal proletářský internacionalismus komunistů? Že mu není cizí boj proti „šlechtě a cizákům“, rozuměj německým? Že solidaritu se seniory hbitě nahradí „politickým hrobem“? Samozřejmě že ne. Tady totiž nezapracoval Paroubek, ale jeho spouštěč. Tak reaguje lídr opozice na vývoj skóre, na situaci, kdy to Schwarzenbergovi stoupá, zatímco Paroubkovi klesá, máme-li použít výrazivo z prostředí Restaurací a jídelen.

Vždy je dobré vědět, jak příští premiér jedná pod tlakem. Je známo, že Topolánek ze sebe tlačí dobré výkony. A teď už i víme, že Paroubek v tísni ze sebe tlačí urážky.

LN, 15.7.2009