Neviditelný pes

POLITIKA: Paroubkův člověk Vyvadil

10.3.2009

Paroubkův poradce Jiří Vyvadil nám to zase ukázal. V sobotu, ve skrytu koncertů a víkendových setkání, vydal článek, ve kterém kritizuje kdekoho a kdeco v souvislosti s kauzou Právo. Na někoho či spíše na něco zapomněl.

U článku si zjevně s Jiřím Paroubkem prohodil roli a předseda ČSSD nyní radil jemu. Hned v úvodu podle vzoru svého šéfa uráží oponenta. Tak jako David Rath napadá poslance ODS soustavě z korupce a Paroubek je nazývá hochštaplery, Vyvadil charakterizuje Porybného jako člověka, který posledních 15-20 let nic nenapsal. Letmým prolistováním internetu lze zjistit, že třeba podepsal výzvu pod zákaz zveřejňování odposlechů. To však poradce předsedy ČSSD, která v minulosti prosazovala zpřísněný tiskový zákon, zřejmě nepostřehl.

Zmiňuje jej dále v souvislosti s majetkovými přesuny v Právu a vyšetřováními, která nejen že se kauzy netýkají, ale naopak ukazují, že ČSSD není pevná v kramflecích, a proto útočí na osoby s kauzami spjaté, aby odvrátila pohled od podstaty sporu.

Humorně působí Vyvadilova invektiva na Porybného činnost před rokem 1989. Je faktem, že šéfredaktorem Práva se Zdeněk Porybný stal až v prosinci 1989, což je až měsíc po revoluci, což zřejmě ČSSD nezaznamenala, soudě podle zástupu komunistů v jejích řadách, kteří dnes ovládají kraje (Palas, Emmerová, Martínek; Havel na kandidátce do EP,….). Zcela nesmyslně a překotně pak přechází k ministru vnitra Langerovi. Ten, ačkoliv s kauzou není nijak spojen, je v duchu ideje "za vše v této republice může Langer" označen za viníka a snad člověka, který na Porybného něco ví. Větší tautologii a domýšlivost snad ani poradce předsedy ČSSD vymyslet nemohl.

V závěru pak Vyvadil nejdříve hrozí (… dokud ještě Právo vychází….) a pak mentoruje, jak Právo brzy zanikne. Paroubkův poradce zřejmě neviděl nebo vidět nechtěl několikeré zprávy o hospodářských úspěších Práva. Nebo snad pan Vyvadil ví, co jiní ne, že Právo ekonomicky v budoucnu zhyne? To by potvrzovalo opravdové úmysly ČSSD. V závěru pak Vyvadil zařadil Právo mezi vládní listy - z opaku jej usvědčuje několik komentářů Jiřího Hanáka z poslední doby v údajně provládním Právu: "Z nekompetentnosti vlády řešit tyto otázky snadno bude ČSSD plést modrým smyčku. Jen tak namátkou: vláda snižuje odvody na sociální pojištění v době, kdy bude potřebovat peníze na nezaměstnané. Není zapomenuta ani superhrubá mzda, která tak lidumilně bohatým přidala hodně, chudým málo a těm středním nic. A to všechno ve jménu svého ideologického založení…. Poplatky byly jen pokusným balónkem před vytunelováním zdravotnictví do podoby "řízené péče". Čti zašantročení do soukromých rukou… Mám-li přinést hrstku své laické ekonomické vzdělanosti do mlýna, vidění bych kratší kousek provazu u ministra Kalouska. Nedovolil bych si ho (Miroslava Kalouska) podezírat z neodbornosti, z politické nemotornosti však ano - Miroslavu Kalouskovi nepřidává na důvěryhodnosti jeho kulhání za počínající ekonomickou tsunami.)." Víc netřeba dodávat, provládnost je v příspěvcích tak častá asi jako v Paroubkových nekonečných tiskových zprávách.

Z textu je zjevné, že ČSSD docházejí nervy. Poradce předsedy strany by měl vždy vykazovat vyšší míru racionality a uváženého jednání. Toho však Vyvadil zcela nebyl schopen. Mluvila z něj jen zášť, zloba a především nedostatek argumentů. Na hlavní otázku - vyhrožovala tedy ČSSD Právu nebo ne? - neodpověděl. Dalším a dalším mlžením a urážením budou socialisté dokazovat, že tomu tak skutečně bylo.

výkonný redaktor CEVRO Revue



zpět na článek