24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Paroubkovo adieu

18.10.2011

ČSSD mi mohla nabídnout pracovní uplatnění. Taková nabídka ale nepřišla, vysvětloval Jiří Paroubek kromě jiného důvody odchodu ze strany

Bývalý šéf sociální demokracie Jiří Paroubek v pátek skutečně učinil to, co od něj všichni už několik týdnů očekávali. Napsal rezignační dopis předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi i do své domovské organizace v Praze 5 a definitivně se se svojí bývalou stranou rozžehnal. Nyní už formuje nový politický subjekt, pro který si nechal zaregistrovat název Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21). Podle očekávání si s sebou z poslanců vzal svého chráněnce z Ústeckého kraje Jiřího Šlégra a také tamní kontroverzní postavu Petra Bendu. Socialisté svého bývalého předsedu marně vyzývali, aby složil poslanecký mandát. Lidé z jeho okolí naopak naznačují, že se do budoucna k Paroubkovi mohou další poslanci z řad ČSSD ještě přidat. "To ukáže čas," uvedl expředseda ČSSD. Zájem má kromě jiných i o bývalého člena véčkařů Jaroslava Škárku.
Za důvod svého odchodu bývalý předseda socialistů oficiálně označil to samé, co straně vytýkal už několik posledních měsíců, prakticky od svého vynuceného odchodu z jejich čela po "nevýhře" ve volbách do sněmovny v roce 2010. Stručně řečeno: odklon od volebního programu. Sám také zmínil, že mu strana nedokázala předložit žádnou důstojnou nabídku funkce v rámci ČSSD. "Jiří Paroubek nemá žádný programový ani jiný důvod k tomu, aby z ČSSD odcházel a zakládal novou politickou stranu. Několikrát jsem ho osobně žádal, aby v ČSSD zůstal, a navrhoval několik konkrétních možností, jak by se mohl více podílet na aktivitách strany,"reagoval současný předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Paroubkovi poděkoval za vše, co pro stranu od roku 1989 udělal.

Předsedou. Tak či tak…
Jak bude jeho strana konkrétně vypadat, nebylo v době páteční uzávěrky tohoto vydání týdeníku Euro jasné. Záleželo totiž na sobotním jednání pětadvacetičlenné Ústřední rady ČSNS 2005. Předseda této strany Karel Janko totiž s Paroubkem nejprve vyjednával o spojení obou stran, aby se pak proti spolupráci s bývalým premiérem ostře postavil. Většina představitelů ČSNS 2005 ale s Paroubkem svoji budoucnost spojit chce, takže na sobotním jednání hrozilo Jankovi vyloučení. Pokud k němu došlo, chtěl Paroubek spojit síly a stranu přejmenovat právě na Národní socialisty – levice 21. století. Pokud by ale Janko svoji pozici ustál, expředseda ČSSD by jen přetáhl ze strany většinu lidí a založil zcela novou stranu pod výše uvedeným názvem. "Nevím, kolik lidí je zkorumpovaných a kolik zblbých, netuším tedy, jak hlasování dopadne. Pan Paroubek chce převzít naši stranu, život půjde dál," sdělil v pátek týdeníku Euro Janko. Lidé z Paroubkova okolí přitom naznačují, že za Jankovým názorovým obratem jsou kontakty na ústecké socialisty Romana Housku a Arno Fišeru. Ti prý podle Paroubkových spolupracovníků přesvědčili Janka příslibem peněz do budoucna, jestliže příchodu bývalého předsedy ČSSD zamezí. "Není to pravda, nevzal jsem ani korunu. Za Fišerou jsem byl, abych se vyptal na situaci v Ústeckém kraji. Nabídl peníze jen mě osobně, na benzin, na cestování. Já jsem to ale odmítl, a kdo tvrdí opak, toho chytnu pod krkem," tvrdí Janko. "Ústřední rada ČSNS 2005 je orgán, do kterého nechci zasahovat. Myslím si, že bratři ho musí odplevelit sami. Pak s nimi mohu jednat. Já se se svými přáteli sejdu a uděláme kroky, abychom vytvořili novou politickou stranu pod názvem Národní socialisté – levice 21. století," komentoval v pátek pro Týden.cz sobotní rozhodování ČSNS 2005 sám Paroubek. V obou případech by ale mělo vše dopadnout tak, že se předsedou stane bývalý premiér osobně.

První meta? Krajské volby
Jako první cíl si bývalý Jiří Paroubek stanovil volby v Ústeckém kraji v příštím roce, kde by se chtěl stát novým hejtmanem. Poté by rád zaútočil i ve volbách do sněmovny. Tvrdí, že na rozdíl od Miloše Zemana, který v posledních volbách do sněmovny neuspěl, mu hraje do karet dostatek času. "Mám dva a půl roku, budu velmi trpělivě vybírat lidi a pracovat na programu, objíždět tuto zemi. A upřímně – kdyby Miloš Zeman neudělal dvě tři taktické chyby, o kterých já hovořím otevřeně v knize mých pamětí, tak by v Poslanecké sněmovně byl," tvrdil serveru iDnes Paroubek.
Mimochodem, ačkoli Zeman z ČSSD odešel především kvůli Paroubkovi, v posledních týdnech si oba politici notují. Paroubek opakovaně vzkazuje, že by si Zemana přál na Hradě a podporoval ho v případné přímé volbě prezidenta. Jeho předchůdce v čele ČSSD minimálně upustil od útoků, jimiž dříve Paroubka častoval. V pátek mu popřál "nikoli politický, ale lidský úspěch, tedy hodně zdraví a osobní pohody", s tím, že jsou stále konkurenty. V politických kuloárech se však už před několika týdny spekulovalo, že by tomu tak nemuselo být navždy. V jedné chvíli už prý dokonce byla dohoda o spolupráci stran obou expředsedů ČSSD na spadnutí, Zeman pak ale v poslední chvíli vycouval. Nikde však není psáno, že by se situace nezměnila, pokud by oba političtí pragmatici vyhodnotili, že mají společně více šancí na úspěch.

Finance? Prý podpora podnikatelů
Na rozjezd nové strany bude Jiří Paroubek potřebovat spoustu peněz. Prozatím ale nechce sdělit, od koho je získá. V pátek mluvil o "úsporné činnosti" a víře, že "nás podpoří některé podnikatelské subjekty". Jako příklad zmínil nové sídlo v Radlické ulici v Praze 5, které straně poskytne ústřední tajemník ČSNS 2005 Jaroslav Andres. Více se prý všichni dozvědí z výročních zpráv nového subjektu.
Z nespecifikovaných darů a příspěvků je financován také server Vaše věc, nynější hlavní platforma pro šíření názorů Paroubka a jeho nejbližších spolupracovníků. Patří mezi ně například bývalí členové tiskového oddělení Lidového domu Ondřej Macura s Tomášem Sazimou či jeden z nejbližších spolupracovníků někdejšího předsedy sociální demokracie Petr Dimun.

Týdeník EURO 41/2011, 9.10.2011