25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Paroubkova příručka balonového létání

2.2.2006

Programová konference ČSSD skončila a je aktuální se ptát, kde je ten očekávaný sociálně demokratický program. Konference sice přijala dokument (který je možno si stáhnout ze stránek ČSSD), ale ten se dá spíše přirovnat k dopisu šestiletého prvňáčka Ježíškovi, než k vážně míněnému volebnímu programu politické strany.

Jistě se dají najít sporné body a důvody ke kritice Modré šance, ale jejím autorům se musí přiznat při nejmenším snaha seznámit voliče nejen s programovými cíly ODS, ale i s metodami, kterými svých cílů chce ODS dosáhnout.

"Jistoty a prosperita", což je název oranžově zbarvené brožury označené jako "Volební program ČSSD", je naproti tomu jen kompilátem zbožných přání, to v první rovině, a kompiláty zbožných přání v rovině druhé, třetí a snad i čtvrté či kolik jich v tom dokumentu nalezneme.

Pokud chcete zjistit, jak chce ČSSD realizovat "Deset závazků", tedy slibů, které chce prodat potencionálním voličům, a podíváte se hlouběji do Programu ČSSD, nenaleznete recept, naleznete jen další sliby.

Konkrétních hmatatelných čísel či vlastně hmatatelného čehokoliv v něm nenajdeme, pokud se podíváme na kterýkoliv slib, nalezneme ve vzduchu se vznášející neuchopitelnou a většinou nepochopitelnou vidinu. Chcete vědět, jak Sociální demokraté chtějí naplnit svůj slib a dosáhnout jedné "JISTOTY" svého programu, šestiprocentní nezaměstnanosti? Jak jednoduché - "Podpoříme vznik nových pracovních míst", "Efektivně využijeme vyjednané prostředky z fondů Evropské unie" a kdyby to snad nestačilo, "Zlepšíme strategické řízení rozvoje lidských zdrojů ve státní správě"!

Je pravda, program dává ještě několik receptů ke snížení nezaměstnanosti. Například "Zdvojnásobíme objem prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti" a "Budeme dále pobídkami podporovat nové investice". Ani tady se nedozvíme jak. Bude se jednat o stejnou metodu, jakou vláda "koupila" či vlastně "vytvořila" těch 1300 pracovních míst za 1,36 miliardy korun a pro jejichž záchranu chce nyní ještě 300 milionů připlatit?

"V letech 1997 a 1998 dostali zemi do stavu stagnace a v podstatě finančního rozvratu. Došlo tehdy de facto k rozvratu českého průmyslu, k bezpříkladnému propadu obchodní bilance. My jsme to dovedli do úplně jiných čísel, k vysokému hospodářskému růstu, k přebytku obchodní bilance. Za necelých osm let našich vlád jsme dokázali restrukturalizovat, modernizovat český průmysl. To je výsledek našeho vládnutí. Proti tomu ODS nemůže postavit nic. Kdo z jejích vedoucích představitelů něco řídil? Nikdo nic. Viděli jste kandidáty na ministry, a když je srovnáváte se stínovými ministry, je to rozdíl jedné, ale spíše dvou tříd."

Ano, za osm let sociálně demokratických vlád to přátelé z Lidového domu dovedli do úplně jiných čísel. Například ta nezaměstnanost. Pokud by se jim snad nějak podařilo nezaměstnanost skutečně snížit na šest procent, jak jejich program slibuje, nezaměstnanost by se po zvýšení do blízkosti deseti procent během dosavadního "řízení" ekonomiky vedoucími představiteli strany a vlády opět vrátila jen málo nad 5.8 procent, kde byla na konci vlády ODS, tedy v době toho "rozvratu českého průmyslu". Proti tomu ODS nemůže opravdu postavit nic.

A pro snížení nezaměstnanosti by asi pomohlo jen to, že by ČSSD byla ve své aktivní politice zaměstnanosti méně aktivní.

Starobní penze by měly podle slibů JISTOT růst. Nikde ale není vysvětleno, jak toho ČSSD dosáhne, když dnes je otázkou, zda náš přetížený důchodový systém vůbec přežije bez zásadních reforem, do kterých se ČSSD nechce. Důchodová reforma byla dlouho diskutována a připravována odborníky všech stran. Konsensus všech relevantních stran kromě komunistů byl dosažen. K dohodě přesto nedošlo - ČSSD nemůže souhlasit s dohodou, která by byla nepřijatelná pro KSČM.

Jak potom ale chce ČSSD splnit svůj další volební slib, totiž "Připravíme dlouhodobě stabilní a spravedlivou reformu důchodového systému"?

Pan Paroubek se nám zavazuje, že "udrží vysokou dynamiku hospodářského růstu v průměru 5% HDP ročně". Nepíše, jak to chce udělat. Asi tak, že bude dělat totéž co nyní, jen efektivněji (rozuměj s větší razancí). Je si jist, že to dokáže, protože je o dvě třídy "lepší leader než Topolánek". Ten, ani žádný jiný leader ODS nemá zkušenosti, "nikdy nic neřídil". To naznačuje, že snad pan Paroubek s jeho zkušenostmi ekonomického náměstka Restaurací a jídelen v Praze 1 a magistrátního radního nasbíral spoustu zkušeností a že je hodlá uplatnit řízením české ekonomiky. Ta se má asi opět stát řízenou ekonomikou, která nám přinese ten slibovaný nárůst HD o asi třicet procent (v porovnání s dneškem) v období příští Paroubkovy vlády. Můžeme jen doufat, že pokud se pan Paroubek rozhodne pro "efektivnější řízení" obnovit Státní plánovací komisi, nepovedou ji autoři brožurky "Jistoty a prosperita".

Program sociální demokracie slibuje ještě více. "Zvýšíme životní úroveň obyvatel, průměrná mzda dosáhne nejméně 26 500 korun a reálné důchody porostou."

Jestliže nyní činí průměrná mzda asi 17 a půl tisíce, na konci příštího volebního období bude, slibuje pan Paroubek, asi o osm tisíc větší. Platy budou asi o polovinu větší než dnes. A stejně tak i reálný důchod, ten bude podle slibů pana Paroubka dělat téměř třináct tisíc měsíčně.

Všichni budeme žít lépe a radostněji. Všichni dostanou vše. S milionáři zatočíme. Už s nimi točíme. Po lékárnících dojde i na ostatní parazity, kteří profitují na pracujícím lidu a vysávají systém. Poradíme si i s tiskem, který je dosud k ČSSD "nepřátelský". Připravíme, jak nám slíbil přítel Paroubek, nový tiskový zákon. Pravda, tady jsem odbočil. To v programu "Jistot" není, i když je to rozhodně jistější, než kterýkoliv ze sociálně demokratických "Závazků".

"Nafouknutá bublina (tzn. v podstatě já)", přihlásil se k novinovému titulku premiér Paroubek. Přihlásil se k němu on sám a jeho strana i její volební program skutečně vzbuzují představu čehosi obrovského, nápadného a impozantního. Při hlubším pohledu ovšem zjistíme, že jde jen o dojem, ve skutečnosti jde o tenkou, uvnitř dutou, barevnou obálku. Program Sociální byrokracie není jen bublina, je to reklamní balon, naplněný horkým vzduchem. A tím jsou naplněni i jeho autoři.

thaas@seznam.cz