25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Paroubek vs. Topolánek 1:0

1.7.2006

Při čtvrteční volbě předsedy nové sněmovny nám ODS předvedla smutné divadlo své taktické neobratnosti. Mirek Topolánek nepochopitelně vsadil na „divoké hlasování“ a souboj kdo s koho s Jiřím Paroubkem projel na celé čáře.

Premiér si loajalitu sněmovního klubu ČSSD pro všechny případy pojistil tak, že poslanci vyzvednuté hlasovací lístky nevhodili do hlasovací urny a museli je uschovat pro případ „namátkové kontroly“. Topolánek vyzkoušel soudržnost poslanců vznikající trojkoalice a ukázalo se, že byla pouhou chimérou.

Jiří Paroubek při sněmovní rozpravě vystoupil s připraveným projevem, v němž podrobil koaliční dohodu zdrcující kritice; Topolánek na to reagoval úsměvným přemítáním o tom, že „spal a probudil se za čtyři týdny“, přidal další ze svých oblíbených minipřednášek o potřebě číst ústavu a skončil vzkazem kolegům poslancům: „Miroslavu Němcovou vám vřele doporučuji.“ Takhle zní stanovisko koaličního šéfa a nadcházejícího premiéra před volbou kandidáta na jednu z nejvyšších ústavních funkcí?

Poslanci ČSSD a KSČM samozřejmě nenechali na Němcové nit suchou; Rath nezůstal nic dlužen své pověsti a označil ji za „drobného kleptomana“. Povinností Němcové nebylo reagovat na urážky, přesto měla předstoupit před sněmovnu a vyjádřit se ke své kandidatuře; místo toho se ani nepřihlásila do diskuse. Před druhým kolem volby teď deklaruje ochotu jít za sebe orodovat do poslaneckých klubů ČSSD i KSČM. Její kandidatura je už ztracená, ale aspoň jsme se dozvěděli, kam je ODS, která „s komunisty nemluví“, ochotna ustoupit, jde-li o funkce.

Šéf ODS sbírá plody své zásadově protikomunistické předvolební kampaně i opakovaných vyhlášení, že do koalice s Paroubkem nepůjde. Své slovo musí dodržet, a pokud se mu tak nepodaří prosadit projekt stovkové trojkoalice bez programové dohody s ČSSD, bude kvůli záchraně vlastní kůže tlačit na předčasné volby. Vítěz ale nese za osud vyjednávání hlavní zodpovědnost a v předčasných volbách by mu voliči najisto vystavili účet.

www.danes.cz