29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Paroubek ohrožen na životě!

15.10.2008

"Tak si představte, pani, nějakej grázl vytáhnul na pana Paroubka kudlu!" sdělovala včera dobře oblečená dáma své známé ve frontě před pokladnou v jednom supermarketu.
"Ježíšikriste, snad se panu Paroubkovi nic nestalo?" zděsila se oslovená, podle dikce a uctivého titulování předsedy ČSSD jistě rovněž volička levice.
"Naštěstí nic, ale bylo to určitě hrozně nebezpečný, vnuk to četl na tom svým počítači."
Víc jsem neslyšel, postoupil jsem ke kase a začal vykládat zboží na pás. I to málo ale stačilo, abych se po návratu domů podíval na internet. A záhy jsem na Novinkách spatřil hrůzu vzbuzující titulek: Muž šel na mítink ČSSD s velkým nožem. Nic o tom, že by byl předseda ohrožen na životě, navíc obsah článku uváděl nadpis na pravou míru:

14. 10. 2008 08:40 - KLADNO Na pátečním mítinku ČSSD v Buštěhradě na Kladensku se objevil muž s velkým nožem a chodil mezi lidmi. Podle Jiřího Paroubka byl opilý. Muž odešel po upozornění jednoho ze členů, že by ho mohla odvést ochranka.
"Jeden z našich členů ho oslovil, že není vhodné, aby tam s nožem chodil, že by mohla zasáhnout ochranka Jiřího Paroubka, ale to se stát nemuselo. Muž pochopil, že to nemá cenu, a odešel," řekl mluvčí středočeské ČSSD Jan Cihlář.
Potvrdil to kladenský člen ČSSD Miloš Vrchlavský: "K incidentu nedošlo, pan Paroubek nebyl napaden a jeho ochranka nemusela zasahovat." Paroubek Právu řekl, že událost nepovažuje za podstatnou. "Ten člověk byl v silně podnapilém stavu, vrávoral. Ke kontaktu nedošlo. Necítil jsem se ohrožen," dodal.

Protože server Novinky.cz přebírá informace z Práva (a naopak), otevřel jsem později v kavárně zmíněný deník a vskutku: Na druhé stránce jsem uviděl poněkud zkrácený titulek, Na mítink ČSSD s nožem, jinak byl text totožný s webovou verzí a na rozdíl od Novinek byly připojeny šifry rap a tri.

Člověk si musí položit otázku, proč jsou čtenáři s tak otřesnou zprávou seznamováni až s pětidenním zpožděním, vždyť správně měla viset na internetu už v pátek a v novinách se měla objevit v sobotu. A tak se vkrádá podezření, zda nejde o další pokus šedé eminence Lidového domu Jaroslava Tvrdíka odvrátit pozornost od čtvrteční vraždy v restauraci Monarch. První pokus, s velkou pravděpodobností Tvrdíkův, trapně selhal, když v pátek doručil "spolupracovník ČSSD" do redakce Mladé fronty Dnes "kompromitující" fotografie Bohumíra Ďurička ve společnosti Václava Klause, Lucie Talmanové a někdejšího primátora Jana Koukala (snímky se současným pražským primátorem si v Lidovém domě zřejmě nechávají až na chvíli, kdy se Pavel Bém přestane s Jiřím Paroubkem přátelit). Bohužel pro ČSSD, redakce MfD podstrčené fotky otočila opačným směrem a zdůraznila, že ČSSD panikaří.

Šéf sociální demokracie je zřejmě vraždou spáchanou jedním svým kamarádem na druhém svém kamarádovi otřesený, když jeho spolupracovníci dělají takové nepředloženosti. Místo aby Lidový dům nechal události, k nimž došlo po křtu Paroubkovy knížky, vyblednout (paměť lidu je krátká a včerejší senzace je dnes jen vyčpělou informací nevalné důležitosti), pozornost k vraždě spíš znovu a znovu obrací.

A tak předkládá naivnímu čtenáři "sólokapra", jímž je ve skutečnosti bezdomovec šťourající se rybičkou v zubech. Samozřejmě opilý, jak nonšalantně sdělil národu bystrý pozorovatel Paroubek, přestože muž byl od něj tak daleko, že ani ochranka nemusela zasahovat, a střízlivý natolik, že stačilo několik slov a on se vzdálil. (Očividně nebyl na mítinku mezi VIP hosty, protože místo bouchačky měl kapesní nožík a prkenici naditou bankovkami nahrazovalo pár cinkajících drobných v kapse.)

Předpokládám, že při této vzrůstající závažnosti informací týkajících se (ne)ohroženého předsedy se ještě před volbami dozvím o šílenci za volantem kamionu, který se pokusil srazit pana předsedu Paroubka. To si aspoň budou povídat ony dvě dámy v samoobsluze. Už ale nebudou tušit, že pod strašlivým titulkem se skrývá zpráva, že oním vražedným šoférem byl důchodce, který se na výpadovce ve své obstarožní škodovce vyhýbal zaběhlému psovi, zatímco Paroubek řečnil kdesi ve městě na náměstí...