23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Paroubek na vlastních vidlích

16.9.2006

Říká se tomu dát si vlastní branku nebo naběhnout na vlastní vidle. Z nedostatku lepšího materiálu začala ČSSD využívat okolností kolem úvěru firmy VAE, v níž Mirek Topolánek vlastnil čtvrtinový podíl, ve snaze skandalizovat současného předsedu vlády i ODS.

Co se vlastně stalo? Firma VAE si u banky vlastněné Prahou vzala úvěr za velmi tvrdých podmínek splatnosti, které nedodržela. Po krachu banky úvěr přešel na město Praha. To ovšem jeho splacení v plné výši nevymáhalo od ručitelů, mezi nimiž byl i Mirek Topolánek, ale prodalo tuto pohledávku za cenu o osm milionů korun nižší než činila její nominální hodnota. Nový vlastník pohledávky se nakonec s VAE dohodl, firma přežila, svoje závazky splácí a Topolánek svoje akcie před několika lety prodal.

Propagandisté ČSSD se snaží vyvolat dojem, že způsob vyrovnání mezi VAE a novým věřitelem, firmou Eltodo, byly jednostranně výhodné pro VAE a Mirka Topolánka. Nijak jim nevadí, že se snaží mluvit do způsobu vyrovnání mezi dvěma soukromými subjekty hospodařícími s vlastními penězi, tedy - na rozdíl od vlády či zastupitelstva - hospodaří na vlastní zodpovědnost. Jejich neúnavnou činností tak vyplynula na světlo boží zatím jediná nesporná věc.

Osobou, která nese jednoznačnou politickou zodpovědnost, politikem, který svojí nedbalostí nebo snad zlou vůlí zapříčinil, že hlavní město Praha tratilo na úvěru firmy VAE osm milionů, je Jiří Paroubek, radní zodpovědný za ekonomiku a předkladatel prodeje balíku nebonitních pohledávek. Až po vyřešení role Jiřího Paroubka a objasnění okolností, za kterých byl nesplacený zůstatek úvěru a jeho příslušenství firmy VAE prodán pod cenou překupníkovi, je možno dál řešit, zda na této transakci měl nějaký podíl Mirek Topolánek.

Jiří Paroubek na adresu Mirka Topolánka prohlásil, že být v takovém podezření, je to na složení funkce. V tuto chvíli to vypadá, že jediným, jehož politická zodpovědnost za škodu osm milionů je jednoznačně prokazatelná, je Jiří Paroubek. Ve smyslu vlastních silných slov, měl by sám sebe na hodinu vyhodit z ČSSD. Demokraticky, jak pravil!