29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Paroubek lepší Čunka?

3.3.2007

Nepatřím mezi příznivce silácké a humpolácké politiky, kterou prosazuje předseda ČSSD a nyní shodou okolností řadový poslanec Paroubek, ale v zájmu objektivity je nutné také občas ocenit to, co si pochvalu zaslouží. Nebo nezaslouží? Paroubek jako jediný vrcholný politik začal a zatím kupodivu pokračuje v odrovnávání politiků, kteří se namočili, kteří se zprofanovali a kteří došli morální újmy. Když se Paroubek velmi apartně zbavil profláknutého Grosse i s jeho strýčkem, považoval jsem to za normální kolorit boje o moc v politické straně a výměnu stráží. Poté ale Paroubek zatočil s lidmi okolo aparátčíka Šloufa a vystrnadil je na okraj sociální demokracie. Čítankový je smutný konec kakaového Krause, neochvějného vládce sociální demokracie v Liberci, který ze dne na den zmizel z kandidátek i úvah v sociální demokracii. Zločinci jako Doležal a starosta Peťa také v sociální demokracii rychle skončili a nyní je na cestě do zapomenutí i upovídaný Kavan. Kariéru mu nezlomilo opilecké nabourání aut v Malostranské ulici, ani zapomenuté peníze v ministerském trezoru, kamadíčkování s gaunerem Srbou nebo třeba pronájem Českého domu v Moskvě. Tento týden Kavan jako politik skončil a stačil jenom jeho nedostatek sebekontroly. Ani nemuselo dojít k nejhoršímu a již je z reálné politiky venku. Kandidovat už nikdy za soc.dem. nebude.

Postup Paroubka zdánlivě vyniká ve srovnání s břídilstvím dalších. Teď zrovna je na tapetě Čunek. Zapletl se s úplatky, okolo něj se odehrály podezřelé čachry s majetkem a policie toho na něj vytáhla již dost a dost. Čunek se ale poučil z chování českých politiků v 90. letech a rozhodl se, že aféru ustojí. K ničemu se nevyjadřuje, na otázky odpovídá jednoslovně, žádné výklady, kde by ho mohli novináři chytat za slovo a zpětně konfrontovat. Však ona ta kauza časem vyčpí. Když nic jiného, tak je to zajímavé srovnání přístupu obou politiků a Paroubek to moc dobře ví a rád to zdůrazňuje.

Je to ale tak? Nezbavuje se náhodou Paroubek za halasného troubení na všechny polnice pouze nepohodlných a neloajálních lidí, kteří spíše chodí za důchodcem na Vysočinu než k současnému vládci v Lidovém domě? Dokud vedle Paroubka bude stát v jakékoliv roli bývalý ministr obrany a zkrachovalý manažer ČSA Tvrdík, budou všechna slova na téma padni komu padni farizejská.

Paroubek má pravdu, Čunek nemá v politice dávno co dělat, ale stejně tak i Tvrdík a mnozí další ze ČSSD. Dokud se předsedo Paroubku nezbavíte Tvrdíka, nechoďte na nás s morálními apely o presumpci viny.

Institut evropské demokracie