Neviditelný pes

POLITIKA: Paroubek diktátorem

29.1.2007

Před časem jsem poslouchal rozhovor na ČRo 1 Radiožurnál a byl jsem opět velice zaskočen rétorikou předsedy druhé nejsilnější strany v ČR. Pan Paroubek prý bude navrhovat obnovení vázaného mandátu (popis viz článek Paroubkovi přeběhlíci, chyťte je!)

Představa poslance - stroje na hlasování - je ideou totalitní, nikoli demokratickou. Podle představ pana Paroubka bychom zrušili de facto zastupitelskou demokracii a nastolili bychom vládu jedné či několika stran. Chápu, že volební systém v podobě poměrného zastoupení není ideální a zvolena je téměř jakákoli osoba na předních příčkách kandidátky (u vybraných stran - ODS, ČSSD, KSČM).

Pane Paroubku, je toto Vaše představa?:

  • nemusíme volit osoby na kandidátkách, ale vybereme pouze strany, které by si po volbách rozdělily úřady a dobře placená místa (tedy ne že by to tak dnes nefungovalo)
  • zbytečně utrácíme za Parlament, kde sedí lidé, za které stejně rozhoduje strana
  • navrhneme zrušení Parlamentu, vládnout budou strany, které lidé demokraticky vyberou (nebo ani nemusí, vláda na čas je stejně jenom mrháním peněz daňových poplatníků, je lépe je rozdat nebo si rozebrat)
  • když nás někdo neposlechne, tak ho propustíme (politika z politiky, úředníka z úřadu a občana….třeba zavřeme)
  • stranická disciplína budiž chráněna přísněji než majetek (neposluchy stihne přísný trest)
  • pluralitu názorů nahradíme pluralitou různých funkcí pro loajální

    Podobnost s bývalým režimem není čistě náhodná.

    Mohl bych takto pokračovat dál a dál. Možná, že když v kontextu uplynulých dní dává mnohý občan Paroubkovi za pravdu, nevědomky tak podporuje budování státu, o který, alespoň doufám, většina nestojí. Než s něčím tak radikálním, jako je rýsování poslaneckého rozhodování stranickým diktátem, souhlasíme, vzpomeňme prosím let nedávno minulých a představme si, co podobná změna může pro stát znamenat.

    Nerad bych vyhrožoval komunistickým pučem, protože se žádný nekoná, ani snad v současné Evropě není možný. Měly bychom však vždy zůstat obezřetní ke změnám zákonů, kterým ve zkratce říkáme ústavní pořádek - kam patří také volební zákony. Hodnotit je objektivně není snadné a vždy bychom si měli představit to nejzazší, k čemu by změna mohla vést a zda jde opravdu o změnu k lepšímu.

    Nejsem fandou přeběhlictví, ani moc nevěřím ve státotvorné úmysly pánů přeběhlíků (přeběhlý poslanec Melčák a Pohanka), přesto je to čistý parlamentní boj, který do politiky patří. Samozřejmě ne, pokud se za ním skrývá korupční jednání, ale presumpce neviny je stále základem našeho právního řádu.



  • zpět na článek