24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Parodie na pravici

18.6.2013

O podvodech, lžích, trafikách, konci vlády a hrobnících pravice

Vláda Petra Nečase vznikla na základě podvodu Miroslava Kalouska na voličích KDU-ČSL a v průběhu doby byla doplněna politickou stranou, která se do sněmovny dostala mimo řádné volby. V době svého trvání prohloubila státní deficit a odevzdala bez referenda, garantovaného v programovém prohlášení, další části naší státní suverenity do Bruselu. Opakovaně zvýšila daně a sérií zákonů posílila moc státu nad občany, kterým jejich práva rozhodovat sami o sobě opět ubrala. Je to parodie na pravicovou politiku. Parodie, která jen posílila otevřenou levici u nás takovým způsobem, jak se to ještě nikdy nikomu od roku 1989 nepovedlo.

Podvody a lži

Podívejme se do historie. Miroslav Kalousek založil jednu z vládních stran, TOP09, v průběhu předchozího volebního období za peníze KDU-ČSL a podvedl voliče této politické strany, kteří dali mandát svým zástupcům se zcela jiným politickým programem. Pokud kdy kritizoval systém přeběhlíků v poslanecké sněmovně u ostatních, pak on ho vybrousil do křišťálové formy. Strana LIDEM, další součást vládní koalice, vznikla naprosto stejným způsobem. Údajná opatření vedoucí k zásadně vyšší míře transparentnosti v oblasti veřejných zakázek a opatření snižujících prostor pro korupci ve veřejném sektoru se ve skutečnosti stala jen prostředkem k eliminaci nové tržní konkurence a ukotvení pozic stávajících politicko-podnikatelských struktur, napojených na veřejné peníze. Jejich rozpočtová odpovědnost znamenala stovky miliard korun nového státního dluhu a z vládního prohlášení, se kterým získali důvěru ve sněmovně, si udělali toaletní papír a vytřeli si s ním zadnici, když se ani jednou nezeptali občanů České republiky skrze všelidové hlasování, zda chtějí například Evropský stabilizační mechanismus, tedy další významné přesunutí pravomocí mimo území našeho státu. Tohle jsou základy, na kterých stojí dnešní vláda.

Trafiky

Systém trafik je jedním z úhelných kamenů problémů dnešní podoby demokracie. Jejich existence, kterou někteří lidé považují za zcela normální a běžnou, stojí na samotném počátku všech problémů. To kvůli trafikám, které nejsou pro trafikanty samy o sobě cílem, ale jen nástrojem a cestou k cílům v podobě ovlivnění a přidělování veřejných zakázek, jsme v oblasti korupce a úpadku politické morálky tam, kde jsme. Kvůli trafikám do politiky lidé chodí, kvůli trafikám a z nich vyplývajícího vlivu na veřejné peníze je skrytě sponzorují kmotři. Kvůli existenci trafik a skrze ně vlivu na veřejnou kasu posiluje moc státu nad občany, protože jen blázen trafikant by předložil takový návrh zákona, který by znamenal konec tohoto zajetého systému. Nemám nic proti tomu, když v rámci politického(!) vyjednávání dojde k dohodě o obsazení politického(!) postu za jiný politický(!) post, avšak uklízení politiků za jejich loajalitu do státních firem, aniž by základem jejich jmenování byla skutečná odbornost, a jejich jmenování podle toho, kam si to oni sami vyberou, aby to spadalo do oblasti obchodních zájmů jejich kmotrů, to je prasárna, kterou dnešní stav demokracie umožňuje. Pokud někdo z vás souhlasí s trafikami jako součástí parlamentní demokracie a zároveň chcete štíhlý stát, jehož moc nad občany bude podstatně menší, než je teď, trpíte buď schizofrenií, nebo nedostatkem soudnosti.

Hrobníci pravice

Jakmile se z politiky vytratí ideje a stane se z ní jen "politický deal", jehož podstatou není většinou nic jiného, než osobní touha po moci nad veřejnými statky, je vlastně jedno, kdo do Strakovky zasedne. Zkuste se bez růžových brýlí podívat na dosavadní výsledky drtivé většiny vlád od roku 1989. Ideje opravdové pravice a levice a jejich principiální souboj jsou v trapu. Výsledkem je zvyšování daní, prohlubování státního deficitu a předávání pravomocí rozhodovat o nás do rukou těm, kteří buď nebyli zvoleni vůbec, nebo zvoleni byli, ale ne občany České republiky. Do rukou lidem, kteří mohou otočit naším kormidlem do hlubin socialistické unijní žumpy, ačkoli jsme stále ještě v lepší kondici, protože prostě mají více hlasů a plnou hubu solidarity. To vše bez rozdílu toho, kdo do naší vlády usedl a zda si říkal pravice, nebo levice. S odkazem na předchozí pasáže tvrdím, že ve sněmovně žádná skutečná pravice není. Jsou tam jen menší a větší levičáci, přičemž ti menší levičáci si říkají pravice, čímž skutečné pravicové hodnoty v očích občanů zcela devalvovali a pohřbili.

Jsem rád, že vláda Petra Nečase končí. Nechci, aby tato koalice ve vládě pokračovala, a přeji si, aby byly co nejdříve předčasné volby. Jsem si vědom toho, že předčasné volby téměř jistě vyhraje otevřená levice a nijak mě to netěší. Považuji to však za férovější, než aby nám vládla dosavadní levice skrytá. Jedině tak totiž vznikne prostor pro možné očištění a ideové prosazení skutečných pravicových hodnot v době budoucí, založených na maximální možné svobodě a odpovědnosti jednotlivců a minimální moci státu nad nimi. Hodnot, ke kterým mají současná ODS a vládní koalice tak daleko, jako ještě nikdy před tím.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora