Neviditelný pes

POLITIKA: Parlamentní demokracie si žádá ochranu

3.12.2015

Projev Miroslava Kalouska na sněmu TOP 09 byl plný velkých slov o svobodě a demokracii, jež prý jsou pro TOP 09 nejvyššími hodnotami, k nimž se hlásí. To už tak na sjezdech bývá, že se takto vzletně hovoří, že se má vyvolat ve veřejnosti dojem, že ta či ona strana je nejlepším představitelem v zájmu občanů a ochráncem jejich práv.

Pravdivost takovýchto prohlášení se projevuje v praxi. A v té jednání TOP 09 ve Sněmovně prokazuje, jaký reálný význam, jakou skutečnou hodnotu hlavní představitel této strany ve své politické činnosti přikládá obecným pojmům demokracie a svobody. Před časem ve snaze znemožnit novou zákonnou úpravu hazardu poslanci TOP 09 a ODS různě obstruovali, aby znemožnili její projednání a přijetí. Kalousek právě z těchto důvodů několik hodin exhiboval před řečnickým stolkem.

Minulý pátek ze stejných obstrukčních důvodů, byť jinými prostředky, znemožnili poslanci TOP 09 a ODS projednání zákona o elektronické evidenci tržeb. Nevyužívali k tomu dlouhých vystoupení, ale desítkami pozměňovacích návrhů k programu schůze zabránili jeho schválení.

Už jsem psal o tom, že takovéto obstrukční jednání je protiústavní. Ústava ČR vychází ze základního předpokladu, že rozhodujícím demokratickým institutem jsou volby. Jestliže se v nich vytvoří většina poslanců, kteří jsou s to ustavit vládu, jež dostane důvěru Sněmovny, pak musí mít tato vláda reálnou možnost návrhy zákonů k uskutečnění svých záměrů schválit.

Obstrukce, jimiž se opoziční menšina snaží znemožnit tento legislativní proces, je v rozporu se základními pravidly Ústavy ČR a s principy politické demokracie. Lidská a mediální paměť, pokud jde o dějiny parlamentní demokracie v ČR, je krátká, takže jsou již zapomenuty různé podobné jevy. V letech 1996–1998 působili ve Sněmovně republikáni Miroslava Sládka. Ve snaze rozložit a znemožnit normální průběh jednání se také uchylovali k mnohahodinovým vystoupením nebo k jiným obstrukčním praktikám.

Je v zájmu naší parlamentní demokracie, aby se takovéto obstrukční jevy omezovaly a aby byl umožněn dělný průběh schůzí. Dosavadní ustanovení jednacího řádu, která připouštějí takovéto plýtvání s drahým parlamentním časem a zneužívání demokratické diskuse ke znemožnění pracovního jednání, vyžadují hlubokou revizi.

Vládní koalice má dost hlasů, aby o těchto otázkách začala vážně jednat, chce-li úspěšně plnit svůj vládní program. V této sféře by mohla nacházet pochopení i u poslanců opoziční KSČM, kteří jsou stoupenci pozitivní parlamentní činnosti, nikoliv její destrukce jako TOP 09 a ODS.

Autor, bývalý poslanec ČSSD, je ústavní právník

Právo, 1.12.2015



zpět na článek