28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Paradoxní situace

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Štváč 8.11.2006 11:23

Ano

Naprosto pravdivý článek, dokazatelný ve všech směrech.

Chris Kelvin 7.11.2006 16:08

Podmíněná volba...

...předsedy sněmovny mi také připadá jako, řekněme, velmi nestandardní. A zřejmě má ústava dost vážnou chybu v procesu volby tohoto postu. Každopádně pokud by Klaus byl tak dokonalý, jako zde píší někteří jeho nohsledi (omlouvám se za výraz, ale to co píše níže třeba eTony - nevěděl jsem, že obdiv ke Klausovi je povinný....:-/), nikdy by něco podobného jako osoba odpovědná za určitá rozhodnutí nepřipustil.

Šedovous 7.11.2006 13:50

To je slovo ! UMRNĚNOST !!!!

R^!!V>-VV;-D

Inžinier Buľa 7.11.2006 13:06

Čím více se současná púolitická situace rozebírá, tím se mi za daného stavu věcí jeví bezvýchodnější.

Zásadně nesouhlasím s tvrzením tvůrců ústavy (byť jsou to "slovutní profesoři práva"), že tato je skvělá. Naopak. Myslím, že je špatná, protože zcela pomíjí možnost, která právě nastala, a nenabízí žádné řešení. Cyhbí zde totiž úhel pohledu technika navrhujícího systém, který musí předvídat všechny jeho možné nedostatky a poruchy a  navrhnout jejich odstranění. Nevím, jaké mají v této situaci smysl další "pokusy", když je předem jasné, že jsou marné. Dohoda není možná. Tečka. Proto by měl jeden člověk, tedy prezident, mít právo rozpustit sněmovnu, která evidentně není ochotna dát důvěru žádné vládě, a vyhlásit okamžitě předčasné volby. Doplnil bych ještě (jako malý trest pro naše skvělé strany) - bez nároku na vyplacení jakýchkoliv dalších státních peněz stranám za hlasy či mandáty. Tak! Chtěl bych pak vidět tu stranickou rvačku o kandidatury. Nakonec by se možná ukázalo, že stranám (to slovo už mi pomalu zavání jako žumpa) nejde ani tak o podíl na správě (nikoliv drancování!) země, ale především o ty volební prachy!

Renata D. 7.11.2006 13:34

Re: Čím více se současná púolitická situace rozebírá, tím se mi za daného stavu věcí jeví bezvýchodnější.

Právě v tomto bodě Ústava nemá žádnou chybu.¨Tři pokusy a jde se do nových voleb. Nevím proč by měly být nové volby hned po první neúspěšné volbě. Kdyby prezident kvůli svému dalšímu zvolení postupoval rychle a nezdržoval to, byly by volby již na pořadu dne. A kdyby vláda v jednom ze tří pokusů dostala důvěru, neplatilo by Váš předpoklad že se strany nejsou schopny dohodnout.

Renata D. 7.11.2006 12:53

Souhlas,dík za článek..

R^R^R^

čtenář 7.11.2006 12:33

souhlas

konečněpříspěvek s hlavou a patou, kde se říká kdo je kdo a co je co. Stalinismus vedl k totalitě. Základem byla nenávist a touha po moci, Dnešní nenávist a touha po moci vede opět k totalitě- modré, růžově,černé??Jde jen o moc a peníze na úkor lidí, kteří už ani nepůjdou volit-kromě fanatikůstranických. A Santa je opravdová příčina ač si to málokdo uvědomuje

Mortimer 7.11.2006 11:38

A ještě poznámka

Co by se dělo kdyby komunisté ve volbách vyhráli? Provedl by Klaus s Topolánkem státní převrat? To že volby dopadly tak, že vyjma velké koalice každá vláda, která by měla získat většinu ve sněmovně, potřebuje nějakou podporu od komunistů, se nám sice nemusí líbit, ale je to fakt, se kterým můžeme těžko něco dělat.

vládík 7.11.2006 17:49

Re: A ještě poznámka

Trochu nepřesné. Stačilo, aby ČSSD umožnila vládu středopravé koalice. Nemuseli tedy souhlasit komunisti.  Problém ovšem je, že žádná vláda nebude skutečně vládnout. Proto jsou vhodným řešením volby.

Mortimer 7.11.2006 20:43

Re: Re: A ještě poznámka

A proč by to jako ČSSD měla dělat? Stejnou argumentaci můžete použít i obráceně.

Mortimer 7.11.2006 11:33

Souhlas s autorem

Veškerá činnost ODS po volbách je nepřipustit účast na vládě pro ČSSD a KSČM. Klaus je v tom podporuje - a činí tak značně neobratně.

Přitom je i žáku základní školy jasné, že takové řešení prostě najít nejde. 100 = 100 i kdyby čert na koze jezdil.

Mimochodem - ta myšlenka přenosu práv na některého z místopředsedů sněmovny je zajímavá, a chtělo by to jednoznačný výklad, jestli je to možné. Protože jde o výklad ústavy, měl by v tomhle podat výklad Ústavní soud.

PetrH 7.11.2006 18:09

Re: Souhlas s autorem

Částí činnosti ODS, nikoliv veškerou činností, vážený soudruhu, je nepřipustit účast na vládě pro KSČM. To bylo samozřejmě přáním většiny voličů, doufám, že nejen pravicových. Ta "levicová" stovka, povinná pro všechny poslance ČSSD, je ukázkou Paroubkova politického stylu. Něco takového by se za Miloše Zemana ani za Špidly nemohlo stát, těm ještě záleželo na tom, aby jejich strana byla vnímána jako demokratická, má to nakonec i v názvu. Při nedělním prohlášení Kováčika na ČT1, že bez jejich strany je v současnosti jakákoliv dohoda nemožná, mě zamrazilo. Samozřejmě je možná libovolná dohoda bez komunistů. Záleží jen na postoji ČSSD. Jenže, jak je vidět, přátelé-soudruzi již vystupují jako jednotná KSČSSD. Ano, mají zatím z formálních důvodů dva předsedy. Ale politika i metody už jsou jednotné. Bolševické.

Mortimer 7.11.2006 20:50

Re: Re: Souhlas s autorem

Omyl. ČSSD před volbami jasně deklarovala, že do vlády komunisty nepozve, ale že jejich případnou podporu nebude odmítat. A voliči ji i tak dali dost hlasů - polovině národa tedy vláda s komunisty zjevně až tak tolik nevadí. Ona je již jen otázka času, kdy budou komunisti ve vládě. Resp. KSČM, komunisti tam byli vždycky, a jsou tam pořád.

mh od Labe 7.11.2006 11:08

Ze slov autora

čiší 4 koala. Víme jak dopadla, takže nechme oposmlouvu být. Tento výraz vytvořili sympatizanti zmíněné 4 koaly a stal se kladivem na ODS. Lidé z toho zhloupli a ODS na to dojela ve volbách 2002 a vládní, za vše zodpovědná ČSSD vládla vesele dál pod vedení všech 3 premiérů. Teď máme všichni po 100.000 Kč dluh. Miliardy z korupce mají jen někteří.

Lájoš B. 7.11.2006 11:22

Re: Ze slov autora

Ale kdepak.

Od té doby máme nový dHontův koeficient, na který dojela letos ODS, protože zafungoval, přesně podle plánu Zeman-Klaus, ale ouha. Přiškrtil přirozené koaliční partnery. Bez opo-smluvních dopadů už by tady dávno vesele vládla 3kolační vláda s pohodlnou většinou v parlamentu.

JK 7.11.2006 10:07

Další demagog

Přece podstatou věci je, aby nevládli komunisté. To autor ještě nepochopil. Jenom říká postupy, které k vládě komunistů vedou. Když domyslíme článek, je vlastně jediné řešení a to, Paroubek s podporou / spoluúčastí komunistů + nějaký KDU. TIto lidé zasadí tvrdou ránu celému polistopadovému vývoji. Důkazem, že nepřeháním, je poslední půlrok vládnutí ČSSD. A tomu je třeba zabránit. Registrační pokladny jsou jen legrační předzvěstí. Všichni estébáci a přisluhovači už by měli do konce života klid. K tomu se druží Zemanovi, Špidlovi, Grossovi a Paroubkovi šibalové, včetně posledně dvou jmenovaných. O to tady jde. Snaha udržet ústavu beze změny je jen nástrojem této početné skupiny. Ústava je zcela evidentně paskvil, který umožňuje takto kličkovat a blokovat. Čím dříve se změní, tím lépe.

vita 7.11.2006 10:37

Re: Další demagog

Mohu vám navrhnout změnu Ústavy, jež by byla dle vašeho gusta - článek 4, Demokracie v ČR je zaručena vedoucí úlohou ODS.

Lájoš B. 7.11.2006 11:23

Re: Re: Další demagog

Mě by stačilo, kdyby se na komunisty nahlíželo stejným metrem, jako na fašisty a na ústavu se nemusí ani šáhnout.

MM 7.11.2006 9:49

Mistrovske dilo

Tak Kalus muze za to, ze se strany nedohodly.  Copak predsedu snemovny volil Klaus? Copak podminku, ze v pripade tretiho pokusu Vlcek odstoupi, definoval Klaus. Copak volbu predsedy snemovny totalne blokoval Klaus?   Kdyby jmenoval predsedu vlady pred zvolenim predsedy snemovny, kam by si takto jmenovana vlada mela jit pro duveru.  Vsichni tihle rozohneni kritici Klause by nejradeji prezidenta pasovali do role pasivniho ourednicka, ktery jen podepisuje lejstra. Prezident je jednou z instituci politickeho systemu a chova se naprosto samostatne a dle sveho presvedceni (nakonec jak mu ustava narizuje). To jestli mi jeho chovani vyhovuje z hlediska mych politickych nazoru je samozrejme druha vec. Reknete mi prosim jediny pripad, kdy se prezident choval v rozporu s ustavou?   

vita 7.11.2006 10:35

Re: Mistrovske dilo

Plácáte nesmysly.

Presidentovi dává ústava právo (a povinnost!) jmenovat předsedu vlády. Ne někoho "pověřit jednáním" a vykládat, že by byli dva předsedové vlády a to by bylo špatně - ústava předpokládá, že budou a president není Ústavní soud, aby ústavu vykládal. Natož kroutil. Jmenovat novou vládu nemusel - až do ukončení ustavující schůze Sněmovny, ale ještě ten den mohl přijmout demisi Paroubkovy vlády (Paroubek neotálel ani den - taky proč, president by ho stejně mohl, ba musel odvolat) a jmenovat novou vládu.

Nebyl vůbec žádný důvod čekat na dohodu a na podmíněného předsedu Sněmovny.

Zrovna tak nebyl žádný důvod pro Toplánka čekat týden poté, co nedostal důvěru, s demisí. Tím méně byl důvod aby president čekal další zhruba měsíc s jmenováním předsedy vlády pro druhý pokus, až po sněmovních a obecních volbách - co mají společného se Sněmovnou a vládou?

Nebýt presidentových obstrukcí, mohly už proběhnout tři předepsané pokusy - a buď bychom měli vládu s důvěrou Sněmovny nebo bychom šli k předčasným volbám.

MM 7.11.2006 11:00

Re: Re: Mistrovske dilo

Priteli, vse, co mi zde vyjmenovavate, je pouze Vas politicky nazor na to, jak se Klaus choval. Nema to nic spolecneho s tim, ze porusil ustavu.  Podle Vas mel Klaus jemovat predsedu vlady, bez ohledu na to jak se politicke strany dohodnou. Primarne je preci dohoda v rokou politickych stran, nikoli prezidenta. 

Znovu opakuji: Vase argumenty jsou naprosto irelevantni. Jsou jen a jen vyjadrenim vaseho politickeho presvedceni a nemaji nic spolecneho s "porusenim" ustavy.    

Tvrdite: "Nebyl vůbec žádný důvod čekat na dohodu a na podmíněného předsedu Sněmovny". Zapomnel jste dodat "podle meho nazoru". Prezident mel naprosto legitimni pravo takto jednat, i kdyz si o tom kdokoli muze myslet cokoli. Jak tim ale porusil ustavu mi neni jasne?

vita 7.11.2006 11:21

Re: Re: Re: Mistrovske dilo

Netvrdil někdo, že zatímco občan smí vše, co není zákonem zakázáno, politik smí jen to, co je povoleno?

Klaus se vydal mimo ústavní rámec. To není žádný politický názor, to je fakt. Neudělal nic, co by mu ústava zakazovala, ale neudělal to, co mu ústava předepisuje. Bohužel psali ústavu lidé, kteřáí věřili, že ji bude používat demokratický politik, ne exponent jedné strany. Zdvořilostní obraty typu "president jmenuje" evidentně nejsou vhodné pro české prostředí - "president musí jmenovat do XX dnů, pod sankcí YY" by byl vhodnější.

MM 7.11.2006 11:27

Re: Re: Re: Re: Mistrovske dilo

Takze ustava nepovoluje "čekat na dohodu a na podmíněného předsedu Sněmovny"? 

Vy vydavate tvrzeni "Klaus se vydal mimo ústavní rámec" za fakt, ja jej uvadim za politicky nazor a navic si to ani nemyslim. 

Mimochodem, zvyk "poverit nekoho jednanim" zavedl sveho casu Vaclav Havel. 

vita 7.11.2006 16:57

Re: Re: Re: Re: Re: Mistrovske dilo

A ona to někde povoluje? Ukažte...

Havel pověřil jednáním Luxe v naprosto jiné situaci - a především situaci, kterou ústava neřešila a neřeší. Když se Klausovi rozpadla pod rukama jak vláda, tak strana. Složení Sněmovny přestalo odpovídat výsledkům voleb a hledala se cesta k předčasným volbám. Cesta, se kterou ústava nepočítala - dnešní situaci má ústava zvládnutu dobře. Tři pokusy a volby.

Byla to situace, kdy jsme MĚLI vládu, vládu, která získala důvěru Sněmovny, byť se držela s pomocí přeběhlíků.

Nalezené řešení nebylo zrovna elegantní, ale zafungovalo.

vita 7.11.2006 9:48

Máte sice pravdu,

ale to nezabrání adorátorům Jeho Profesorstva vás znectít tak, že by od vás hladový Bart voňavou šunku nevzal...

Ale jste učitel, tudíž zvyklý.

pepa 7.11.2006 10:22

Re: Máte sice pravdu,

no on každý učitel není moudrý a osobnost, že

vita 7.11.2006 10:35

Re: Re: Máte sice pravdu,

Ale je zvyklý na nadávky od póvlu.

Pavel 7.11.2006 9:32

Souhlasím s článkem

 asi proto, ze jsem taky učitel. Bůh ochranuj deti pred jejich rodici.

L.P. 7.11.2006 7:36

Nevidím to růžově

Miloslav Vlček patrně nenavrhne nového předsedu vlády, ale bude postupovat podle

Zákona č. 90/1995 Sb. ze dne 19. dubna 1995 o jednacím řádu Poslanecké sněmovny ve znění zákona č. 47/2000 Sb., 39/2001 Sb., 78/2002 Sb., 192/2002 Sb., 282/2004 Sb., 359/2004 Sb., 482/2004 Sb., 167/2005 Sb. a 205/2006 Sb., § 30 Místopředsedové Sněmovny odst(1) Místopředsedové Sněmovny zastupují předsedu Sněmovny na jeho pokyn nebo v určeném pořadí. odst(2) Při zastupování předsedy Sněmovny mají místopředsedové Sněmovny práva a povinnosti předsedy.

Předsedu, který odstoupí tedy budena jeho pokyn zastupovat ten místopředseda, kterého on určí. A místopředsedové nejsou žádným slibem vázáni.

§ 30 Místopředsedové Sněmovny odst(1) Místopředsedové Sněmovny zastupují předsedu Sněmovny na jeho pokyn nebo v určeném pořadí. odst(2) Při zastupování předsedy Sněmovny mají místopředsedové Sněmovny práva a povinnosti předsedy.

Předsedu, který odstoupí tedy budena jeho pokyn zastupovat ten místopředseda, kterého on určí. A místopředsedové nejsou žádným slibem vázáni.

eTony 7.11.2006 6:32

Teda Vrbo,

co vy jste za patlala, to se jen tak nevidí. Vám bych své děti nesvěřil ani náhodou. Příště napište hned : nenávidím Klause a je to, ušetříte čtenářům čas. Takhle to dopadá, když se slova ujme politolog - amatér.. Přečtěte si prohlášení prezidenta k současnému stavu na politické scéně ještě jednou a pak si dejte facku přes celou hlavu, i třeba v Sarajevu, kam se, dle vás,  Klaus schoval před zodpovědností.