Neviditelný pes

POLITIKA: Paní Schillerová jako Obama

7.7.2017

Už jsme dohnali svět a USA. Paní Schillerová, tak jako Obama, dostala medaili za ideologii. Na iDnes napsali 9. října 2009: „Nobelovu cenu za mír dostal americký prezident Obama. Svět je překvapen.“ Barack Hussein Obama je americký politik, v letech 2009–2017 prezident Spojených států amerických.

Popravdě řečeno, svět nebyl překvapen tou cenou, ale tím, že ji Obama dostal de facto za nic. Jen za plno krásných keců v předvolební kampani. Výbor udělující cenu pravil, že je to za „výjimečné úsilí o posílení světové diplomacie a spolupráce mezi národy, hlavně odhodlání zbavit svět jaderných zbraní“.

To bylo v době, kdy mohl mít západní levicový idealista ještě nějaké sny o „obamismu“. Uvedení ideologie „obamismu“ do praxe vedlo pak k rozpoutání krvavých revolucí „muslimského jara“ v zemích kolem Středozemního moře. Halasně propagovaný a oslavovaný „restart“ vztahů s Ruskem skončil vzájemnou politickou a obchodní krizí, zabráním Krymu Ruskem a občanskou válkou na Ukrajině, obchodní válkou EU-Rusko a dalšími „chuťovkami“. V samotných USA to pak postupně dospělo k mediální a ideologické válce mezi tzv. liberály a druhou polovinou národa.

Ke cti Obamovi však dodejme, že on sám se ve svých výrocích zpočátku krotil, oproti blouznění mnoha novinářů a intelektuálů, a omezil se na konstatování, že ocenění bere jako „výzvu k akci“.

Jak dopadla výzva k akci, ví každý. USA jsou vnitřně politicky v rozkladu a Británie odešla z EU - mimo jiné v reakci na obamistickou politiku Bruselu.

To u nás momentálně nemáme žádnou Nobelovu cenu, a tak si pomáháme jinými „oceněními zasloužilých“. Takže proslavená náměstkyně ministra financí pro daně a cla, paní Alena Schillerová, převzala cenu za “zákon o evidenci tržeb (tzv. EET)“, který se umístil na druhém místě v anketě zákon roku 2016.

Podklady naleznete na „Shrnutí výsledků ankety k pohledu podnikatelů na nově přijatou povinnost vedení elektronické evidence tržeb“ Hospodářská komora české republiky viz zde.

Když si však anketu otevřete, zjistíte, že někdo chce lidi oblbnout. A že titulek v LN u článku paní Aleny Schillerové „Byznys chválí EET“ je docela obyčejná lež.

Hospodářská komora České republiky mezi svými členy (pouze mezi svými členy!) realizovala anketu, jejímž cílem bylo shromáždit názory podnikatelů na vybraná ustanovení zákona a některé další souvislosti EET.

Anketa probíhala na konci měsíce května roku 2016, kdy se o důsledcích EET v praxi prakticky nevědělo nic, zúčastnilo se jí 402 respondentů různých co do velikosti i oblasti podnikání.

firmy

Podle informací Business info však existuje v ČR 441 000 firem, takže ankety se zúčastnilo 0,01 % firem a prakticky nula celá, nula nic z mikrofirem. Mikrofirma je firma do 10 zaměstnanců. Už chápete, jak tady někdo strašně lže? Uměle vytvořená jakoby anketa pak vyrobila falešný výsledek. No a ten byl náležitě oslaven.

Paní Schillerová tak převzala podvodné ocenění a není ani tak pokorná při hodnocení „zásluh“ a „významu“ EET, jako byl Obama. I vytvořila pro deník LN „ódu na radost“ nad EET a jásání nad úspěchy tohoto geniálního zákona, v článku „Byznys chválí EET. Proč asi?“ V něm prohlašuje, že „podnikatelé jásají nad tím, jak jsou stanoveny „férové“ podmínky“ a metajazykem normalizačních kádrů tvrdí: „Vyslechla jsem si od nich (podnikatelů - kterých?) mnoho příběhů o tom, jak jim likviduje jejich podnikání někdo, kdo například zcela v nesouladu s realitou není plátce DPH a účtuje tak zákazníkům o pětinu nižší ceny. Co potom zoufalému podnikateli zbývá? Začne gumovat své příjmy také. A začarovaný kruh se uzavírá.... A daně se přece jen platí s menší nechutí, pokud víte, že je platí i vaše konkurence.“

Tak za prvé, o „hlasování“ o udělení té ceny nerozhodovali žádní „podnikatelé“, ale komise organizovaná shora advokátní kanceláří Deloitte Legal s.r.o ve spolupráci s 18 dalšími organizacemi. Protože se hodnotilo za rok 2016, mohly se ony organizace (jako Komora daňových poradců České republiky, Hospodářská komora České republiky a další, přičemž většinou jsou to spolupracující lobbistické organizace anebo politické skupiny) možná, ale jen možná domnívat, že to k něčemu dobrému povede..

Ovšem těch nejpostiženějších, OSVČ, tedy řemeslníků všeho druhu, ale i advokátů, překladatelů a jiných „svobodných povolání“, kterých u nás v prosinci roku 2016 ČSSZ evidovala více než 677 tisíc, se samozřejmě nikdo neptal. Jak požadoval ministr ČSSD Mládek a předseda Senátu Štěch, ty je nutno stejně zničit, jsou to příživníci (Babiš měl alespoň politický fištrón a držel hubu).

Z jejich hlediska, tedy z hlediskapřátel velkého kapitálu v ČSSD,možná ano. Zastupují totiž místo zaměstnanců a drobných živnostníků, jak hlásají oficielně, hlavně velké firmy. Například takzvané „duální monopoly“ na našem území, geopolitické monopoly v EU a, obecně, zájmy multinacionálních firem. Pro které není vedení elektronického účetnictví a hlášení všech pohybů na účtech zvláštní problém. Obrovské a silné firmy na to mají techniku a personál.

Menší firmy, většinou české či regionální, mají s EET obrovský problém. Odčerpává jejich již tak omezené finanční zdroje a lidské kapacity a náklad na jednotku získané informace, proti velkým firmám, u nich stoupá geometrickou řadou.

Také nemají prakticky žádnou možnost „optimalizovat toky peněz a daně“. Kolem velkých firem, nejen obchodních, se vždy vytváří konglomeráty společností, dceřiných sdružení, právně a personálně propojených kartelů, takzvaných sdružení atd.

Takže je běžné, že obchodní středisko s názvem „12345“ (vymyšlené jméno!) má pronajaty budovy od vlastníka s názvem „567“, parkovací plochy patří firmě „8910“, účetnictví jim dělá firma „11-12“, do obchodního kolosu dodávají výrobky spřátelené firmy „A,B,C,D, E až Z“. A všichni si navzájem fakturují a „optimalizují“. A patří těm samým lidem a finančním skupinám, hlavně zahraničním.

Ukázkou takovéto praxe jakoby české firmy je třeba Agrofert. Jak sami píší, koncern Agrofert v současnosti sdružuje více než 250 subjektů ze sektoru chemie, potravinářství, zemědělství, pozemní techniky, dopravy a technologií, lesnictví a dřevařství, obnovitelných zdrojů a médií.

(Některé tyto firmy mají rozpočty větší než malé a střední státy EU, jako třeba ČR. A podle toho i politickou a ekonomickou sílu. Nerad to říkám, ale Marx nebyl takový blbec, když napsal „Der Imperialismus als höchstes Stadium des Kapitalismus“, aniž by tušil, že jednou budou celosvětové firmy silnější než velké státy.)

A když i to se jim zdá málo, vydají si „dluhopisy“, kde účetními kouzly neplatí daně z miliardových zisků, jako guru paní Schillerové, bývalý ministr financí a sám doufající, že budoucí předseda vlády Babiš. Jeho Agrofert jich vydal za tři miliardy a Babiš z toho neplatil ani korunu daní. A nebyl sám. Takovouto fintu, jak neplatit daně využilo celkem 440 velkých firem, celkem za 250 miliard. Takže stát přišel při teoretickém zdanění jejich zisku jen 10 % o 25 miliard.

Běda však lakýrníkovi anebo malému hospodskému! Na něj číhají desetitisíce úředníků a mastné pokuty.

No a tito pánové - Babiš, Jančura, Karel Janeček, často financiéři různých protikorupčních aktivit jako Rekonstrukce státu, Transparency International, Nadační fond proti korupci, bývalý Ekologický právní servis dnes Frank Bold atd. atd. - jsou, jak prasklo, zároveň ti, kteří „legálně“ okradli stát korunovými dluhopisy a z obrazovek a novin hlásají, jaký tu bude blahobyt, až každý hostinský, švec, lakýrník a zelinář bude „spravedlivě“ platit daně.

Přitom se informace o katastrofickém dopadu EET na základ státní ekonomiky, tedy malé a střední firmy, dnes už běžně vyskytují v mediích, daně jsou již tak velké a nesmyslné, že ničí běžné firmy, ale „anonistka“ Schillerová blouzní v článku neuvěřitelně: „Věřím tomu, že většina podnikatelů EET vždy tiše podporovala. Protože ačkoliv její zavedení nebylo zadarmo, její přínosy pro podnikatele se nedají penězi vyvážit...“

Ta paní buď strašlivě lže, anebo vůbec neví, o čem mluví. Už i její guru a „dovozce“ EET Babiš přiznal, že tvůrci EET vůbec netušili, kolika způsoby a jak se u nás podniká. A nakonec i on začal mediálně „couvat“ se zaváděním EET u řemeslníků, a vypouští pokusné balonky, co například bude s EET a u nás běžnými hasičskými, mysliveckými, dětskými, sportovními akcemi, které nechával na pokoji z hlediska daní i bolševik.

Představa propagátorů a zaváděčů EET, že každý je „stejný podnikatel“, a tedy musí fungovat jako velkopodnikatel, je obludně blbá. Statisíce těch malých firem a takzvaných OVSČ, což nejsou žádní podnikatelé, ale řemeslníci a drobní živnostníci, jsou EET ohroženy. Stejně jako Gottwaldovými bolševiky po roce 1948! A nakonec to odnesou, jako tehdy, běžní lidé.

Tvrdit, že „pro lidi, kteří dnes začínají podnikat, je zcela normální řídit své finance použitím elektronické pokladny“, svědčí o tom, že náměstkyně ministra financí žije - anebo předstírá, že žije - v bublině vrcholové byrokracie, ve světě milionářů, kde nejsou potřeba řemeslníci a drobní živnostníci.

Bez těch řemeslníků to ovšem nejde. Ani bez malých truhláren, zámečnických dílen ap. Na to přišel nakonec i bolševik. Až když začal být velký malér, vesnice byly prázdné a rozpadaly se, umístěnky do STS a JZD všichni ošulili a na různé „náborové akce“ se lidi vykašlali, vesnice a malá města děsivě upadala, pak začali couvat i komunisté. A jejich ideologické hlásné trouby.

Nakonec i bolševik pochopil, že se musí něco změnit. A protože „soukromníci“ byli ideologicky zakázaní, vynalezli soudruzi „občanskou výpomoc“. A řemeslníci, truhláři, kominíci atd. žili sice na okraji společnosti, ale nějak nenápadně byli legalizováni. Jistěže bez daní a faktur. To pochopili i stalinisti. Ale „jakoby to nechápe“ dnešní byrokracie. Takový malíř pokojů s elektronickou pokladnou a tiskárnou účtenek, s fakturami a příjemkami a napojením na EET je hovadina nesmírná.

Prostě to nebude fungovat. A je jen otázka, jak dlouho to pachatelé tohoto ekonomického zločinu budou tlačit před sebou a lhát a lhát. Jako ti bolševici předtím.

Ostatně před týdnem jsem projížděl Rakouskem a Německem, všude se prodávaly jahody a třešně u silnic, ale žádné EET účtenky nikdo nevydával.

P. S. Naše vesnice opět upadly do spárů „inženýrů lidských duší“, dnes pod vedením vlády ČSSD, ANO, KDU-ČSL a našich byrokratických pomatenců. Už zase jim vláda a eurosoudruzi zlikvidují malé ochody, vesnické hospody daněmi většími než pro TESCO a BILLU, už zase jim likvidují venkovské bály, tancovačky a vůbec vesnickou společnost.

To ovšem paní Schillerová naprosto nechápe a raduje se a vykládá „rozumy“. Vypadá jako Chruščov, když nechal všude pěstovat kukuřici a vykřikoval, jak je to báječné a jak budeme odteď bohatí a šťastní. Ve spojení s „protikuřáckým zákonem“ je to největší útok na českou vesnici a malá města a jejich společnost, sociální zařazení, ekonomickou samostatnost od doby pobělohorské a poúnorové.

„Blahoslavení chudí duchem“ tyto politiky volí.

No, ještě štěstí, že Babiš, v jehož zastoupení ocenění převzala náměstkyně a jejímiž ústy k nám promluvil, nemá tu moc, co by chtěl.

Jako měl Obama a jako má dneska Merkelová. To bychom se teprve divili.



zpět na článek