Neviditelný pes

POLITIKA: Pane Bohuslave Sobotko, zákon jste porušil

3.7.2009

Poslanec Bohuslav Sobotka se hájí v kauze zneužívání poslaneckých náhrad: "Pro využití prostředků není stanovené žádné přesné pravidlo. Zákon jsem neporušil."

Ale porušil, pane Sobotko, porušil.

Zákon 236/1995 Sb. říká ve svém § 5: „Náhrady výdajů spojených s výkonem funkce jsou peněžitá plnění poskytovaná za podmínek, ve výši a ve formách dále stanovených.“ A pokud zákon v konkrétním případě mluví „výdaje na dopravu vlastním vozidlem“ nebo „výdaje na stravování“ nebo „výdaje na ubytování“ nebo „výdaje na odborné a administrativní práce“ nebo „výdaje na odbornou literaturu“, jedná se o výdaje na výše popsané činnosti, na nic jiného, tzn. ani na spoření na vlastní byt.

Pane Sobotko, sice Vás vaše strana hájí se slovy, že „jde o paušální náhrady, které se nevyplácejí proti vyúčtování výdajů“, ale je to obhajování zjevně mimo mísu. To, že jiní neposlanečtí smrtelníci musí své náhrady prokazovat vyúčtováním, znamená jediné, a sice, že se jim nevěří. Naproti tomu, Vám zákonodárcům zákonodárci věří, věří, že nepodvádíte, proto nemusíte náklady na své náhrady prokazovati vyúčtováním. To Vás však nezbavuje povinnosti své nevyčerpané náhrady vrátit (i bez vyúčtování).

Váš kolega pan Koníček Vás prý obhajuje s argumentem, že „peníze dostane poslanec na svůj účet jako jednu částku“. No to jistě, ale snad jako bývalý ministr financí dokážete rozeznat jaká část této částky je Váš plat a jaké částky jsou jednotlivé náhrady. Nebo ne? Pokud opravdu ne, tak konečně chápu, proč brojíte proti státním maturitám.

Prý jste řekl, pane Sobotko, že neznáte ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval. Ale fuj, pokud snad máte pravdu, znamená to, že všichni ústavní činitelé patří do stejného pytle jako Vy. A to se mi nechce věřit. Nechce se mi to věřit, protože při čtení o tom, jak jste použil své poslanecké náhrady na koupi bytu, se mi dere na jazyk jedno nehezké slovo, které snad ani nechci použít. To slovo má šest písmen: zet, el, ó, ďé, é, jé. A takové slovo si – alespoň doufám – všichni ústavní činitelé nezaslouží.

V Chrastavě dne 1.7.2009

starosta Chrastavy www.chrastava.cz



zpět na článek