24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Pád české pravice

Zeman na Hradě si ze svých manů vytvořil vládu, sněmovna gaullistický diktát odmítla, ale hned se sama rozpustila a nenechala zemanovce do června politicky vyhnít. Znamená to konec dvou malých stran a osmi přeběhlíků včetně expremiéra Paroubka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 3.9.2013 14:05

kult?

Inu, definování Deklarace nezávislosti jako projevu "kultu liberální sekty humanistického náboženství" mne celkem pobavilo, jinak ovšem je zde celá řada podnětů k zamyšlení - třeba sousloví "defenzivní pravice" - vskutku, není to opravdu problém, že většinou tzv. pravice jen obhajuje staré zavedené? Lze formulovat nějaký pozitivní, ve změnách k lepšímu spočívající pravicový program? Jak?

Jinak ke "kultu..." - zdá se mi, že úroveň lidského společenství se měřila a měří podle úcty k lidskému životu a, vskutku, individualitě a svobodě jednotlivce. Leč svoboda není totéž co nárok, individualita totéž co bezuzdnost. Pojem svobody má smysl je se svou druhou stranou, povinností, a pojem individuality s odpovědností. Právo (třeba na lidskou důstojnost) nelze zaměňovat s nárokem. Přece pokud se někdo dopustí prohřešku proti normě, jeho právo je tím negováno - tedy např. spáchá-li zločin, je jeho právo na svobodu (alespoň dočasně) anulováno v zájmu vyššího principu. Myslím, že podobně by se mělo nahlížet i na ostatní práva.

Ovšem, nic se nesmí přehánět. Těžko horovat pro trest smrti, jestliže se např. po provedení dodatečných testů DNA zjistilo, že kolem deseti až dvaceti procent odsouzených (a popravených) bylo ve skutečnosti nevinných.

J. Navrátil 3.9.2013 18:44

Re: kult?

Velmi dobrý příspěvek