19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Otočka ANO doprava má racionální důvody

14.2.2019

Čerstvý volební model agentury Kantar CZ musel v neděli Andreje Babiše potěšit. Hnutí ANO by volilo 32 procent voličů, zatímco druzí Piráti i třetí občanští demokraté lehce oslabili. Ukazuje se, že premiérovy kauzy voliče ANO neznepokojují a že Babiš dál nemá konkurenci v nastolování politické agendy. Tím, že stále chrlí nějaké nápady, se udržuje v centru pozornosti.

Z jeho plánů v posledním období zmiňme hrazení daní a zdravotních a sociálních odvodů živnostníky jednou pevnou částkou, snížení počtu státních úředníků o deset procent nebo výstavbu vládní čtvrti v pražských Letňanech. Kolem každého záměru dokáže Babiš rozproudit diskusi – od politických oponentů, přes média až po poslední hospodu. Co na tom, že některé jeho sny se rozplynou.

Takto třeba v pátek na koaliční radě odpískal obědy pro všechny školáky zdarma, jimiž se ještě před několika týdny směle oháněl. To ovšem ještě bylo v době, kdy ANO mínilo luxovat elektorát ČSSD a KSČM. Teď však hodlá oslabit ODS a Piráty, proto se obrací na voliče činorodé, podnikavé a řadící se ke středu či pravici.

Je zde ale ještě jeden důvod. V neděli se sejde volební sněm hnutí ANO. O tom, jak dopadne po personální stránce, není nutné pochybovat. Předsedou zůstane Andrej Babiš a prvním místopředsedou šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, jemuž již ustoupil brněnský exprimátor Petr Vokřál.

Ten by měl pokračovat coby řadový místopředseda a spolu s ním středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a ministr životního prostředí Richard Brabec. Sestavu nejspíš doplní předseda Sněmovny Radek Vondráček.

S místy v předsednictvu se pak počítá pro karlovarskou hejtmanku Janu Vildumetzovou, jejího olomouckého kolegu Ladislava Oklešťka či primátora Ostravy Tomáše Macuru.

Programovou debatu si ANO absolvovalo na nedávné uzavřené ideové konferenci. Leccos z ní se ale nejspíš vynoří i na sněmu. Na ten patrně přijede dost delegátů, kteří si pamatují začátky hnutí – když žádalo štíhlý efektivní stát, jednoduché daně či potírání korupce a klientelismu. Tenkrát ještě ANO fandilo Rekonstrukci státu či Transparency International.

Dnes se sice vláda pyšní umístěním České republiky na žebříčku vnímání korupce, který tato organizace zveřejňuje, avšak na ni samotnou Babiš soustavně útočí a spekuluje o tom, v čím prospěch pracuje. To jen kvůli tomu, že Transparency International premiérovi šlape na paty v kauze jeho střetu zájmů a propojení politické, ekonomické a mediální moci.

Když už hnutí ANO nezbývá mnoho prostoru pro antikorupční boj, vrací se nyní aspoň k liberální rétorice. Babiš, nejspíš i s přihlédnutím k vývoji ekonomiky a starostem ministryně financí Aleny Schillerové s přípravou státního rozpočtu na rok 2020, akceptuje pohled prezentovaný například Petrem Vokřálem. Ten MF Dnes řekl, že je potřeba, aby se ANO nenechalo vytlačit opozičními stranami do role levicového hnutí.

„Tím určitě nejsme. Musíme se profilovat na věcech jako třeba snaha o udržení daní nebo jejich snižování, na podpoře podnikatelů a vědy a výzkumu, což určitě nepatří do levicového spektra,“ míní Vokřál.

Otočku doprava lze podložit i volebními preferencemi. Zatímco ANO neoslabuje, jeho partneři z ČSSD a KSČM na tom slavně nejsou. Po příštích sněmovních volbách se může coby životaschopnější ukázat vláda orientovaná doprava. Chce-li být ANO u toho, musí se snažit již dnes.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus