Neviditelný pes

POLITIKA: Otázky

15.5.2021

Specialitou politiků je neodpovídat na položené otázky; někteří jsou skutečně experty na mlžení. Obvykle bez ohledu na stranickou příslušnost. Občas jsou výjimky, leč vzácné. Samozřejmě, že od politiků, a to na celém světě, nežádáme vždy to, co evangelista Matouš v Novém zákoně: „Vaše slovo budiž ano, ano − ne, ne; co je nad to, je ze zlého.“ Jsou však situace, kdy by jasné a srozumitelné slovo mělo zaznít.

Slyšel jsem v jednom radiu diskusní pořad se dvěma poslanci, jeden za ANO, druhý za ODS. Jak tušíte, protiklady. Ten za ANO je lékař. Moderátor se věnoval především dnešní situaci, v níž stále dominuje pandemie. Hned první otázka se týkala toho, proč praktičtí lékaři pořád nedostávají vakcínu, a pokud ano, tak jen málo. Přitom padaly cifry, kolik je v kategoriích 80+ a 70-79 těch, kdo žádají vakcinaci u svého praktika, protože ten zná jejich zdravotní stav. Navíc to bylo doplněno poznámkou, že ne každý z nich má možnost transportu do očkovacího centra.

Poslanec za ANO začal, vcelku očekávaně, odpovídat jaksi mimo; dozvěděl jsem se, že personál očkovacích center je velmi empatický, což je jistě chvályhodné, ale neodpovídá to na položenou otázku. Když ji moderátor opakoval, dozvěděl se to, co ostatně víme, totiž že vakcín je málo. Bohužel nepadla otázka, která měla následovat – proč je vakcín málo? Odpovídám za pana poslance. Už se o tom hodně psalo: protože jich vláda objednala na podzim méně, než kolik bylo nabídnuto. Poslanec za ANO si nepochybně oddechl, protože pak by bylo třeba se zeptat, kdo že ta vláda je? Andrej Babiš, který rozhoduje o všem. Jeho svěřenec byl loajální straník.

Navíc se pan poslanec za ANO rozhovořil o tom, jak počet nakažených klesá „dech beroucím tempem“. Nejsem si jist, co by mu mělo brát dech. Naštěstí opravdu číslo klesá, ale zas ne tak rychle. Počet nakažených stoupal v jednu dobu exponenciálně, pokles je pozvolný, takže dech zůstává zachován. Oponent z ODS vcelku případně poznamenal, že v tom hraje roli nejen lockdown a očkování, ale také promořeni populace, kdy v některých krajích byla nemocnost velmi dramatická. Něco na tom je. Stačí se podívat, jaké byly před časem počty nových případů v okresech Cheb a Trutnov, kde, snad si ještě vzpomeneme, byl jednu dobu stav opravdu katastrofální. Teď tam už pomalu nemá kdo nemocnět. A cena? Na Hradě hořelo třicet tisíc svíček. Nebudu tu akci komentovat. Spíš jde o to, že jsme byli v úmrtnosti na prvním místě na světě, teď jsme snad třetí. Indie, dávaná jako otřesný případ, potřebuje dělit počty mrtvých počtem obyvatel, jichž je přes miliardu. I tak vyjde velké číslo, ale zatím nižší, než bylo u nás vztaženo na milion. Samozřejmě, že to nic nemění na tragice celé situace, kdy řada států, spíš většina, pandemii zpočátku vůbec nezvládla. My naopak právě jen z počátku.

Poslanec za ODS splnil očekávání aspoň potud, že očkování zkritizoval jako chaotické. Teď už snad tolik ne, ale rezervy v organizaci by se nepochybně našly. Ještě téhož dne jsem na jiné stanici slyšel, že nemocnice v Uherském Hradišti má přebytek vakcín. Ano, pan premiér už dávno říkal, že je to složitá logistická operace, což jistě je, nicméně se jmenoval hlavním koordinátorem. Uvážíme-li, že musí vést vládu, o sporech o střetu zájmů nemluvě, pak se sotva dá čekat, že bude mít čas na takovou akci. Připomínám, že se nabízeli experti na logistické operace, ale byli odmítnuti. Ti dokázali brát v úvahu všechny faktory, nedostatek vakcín nevyjímaje, případně přebytek v některém místě.

Přišel na přetřes i současný ministr zdravotnictví. V otázce moderátora, zda může být ministrem někdo, kdo ani neví, jaký je rozdíl mezi majetkovým a daňovým přiznáním, měl poslanec za ODS jasno: nemůže. Ne tak jeho oponent, který začal naprosto očekávaně opakováním, že „je to problém“. To opravdu je, což víme i bez této bezvýznamné informace. Ale prý pan ministr vše napravil novými přiznáními, takže je to vlastně v pořádku. Trochu to připomíná katolický zvyk zpovědi – vyzpovídat se, dostat rozhřešení, a hřeší se dál. Ve státech na západ od nás ministr odchází, ale to by nás opustilo více politiků a zvlášť ministři zdravotnictví by měli doslova velký obrat. A navíc, prý si pan ministr vede dobře, tak proč to dál rozebírat. Jistě, zamést pod koberec. Jen zatím nevíme, jak si pan ministr vede, protože pandemie opravdu pomalu ustupuje a jde o to, zda díky němu, nebo prostě, že jednou musí ustoupit? Zatím víme nejvíc o těch přiznáních. Jak už říkali naši dávní předkové – slova hýbají, příklady táhnou. Kdo další bude následovat tohoto páně ministrova příkladu?



zpět na článek