19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Osudová křižovatka ODS

17.1.2014

Nevěřím v nepopsaný list – tedy v Petra Fialu jako lídra pro obrodu ODS. Nemám důvěru ve vynořivšího se zachránce jeden úder kyvadla před dvanáctou. Naivní je víra ODS a tápání jen dotvrzující, že spasitel Fiala svou neposkvrněností sejme havarijní odium z ODS.

Lídr strany se generuje, obrábí v zápasech, roste měřen pády i vzestupy. Rychlorodka Fiala svědčí jen ukoptěně o jednom – že ODS je bezdechá a bezradná. Ať si strana nechá poradit od odborníků na koňské dostihy – kolik závodů musí běžet mocný, vítězný kůň, než se jím stane… Nechť si ODS poslechne, kolik náčrtků předchází velké dílo. Kéž politolog Fiala sdělí ODS, kterak zní heraldické heslo politikovo: "Kolikrát padneš v boji – rozumí se čestném – tolikrát vstaň a bij se dál."

I ptám se, kolikrát politolog Fiala padl v politických zápasech, že má tu prostoduchou odvahu arivovat na šéfa ODS! Soudím, že jako politolog věci rozumí. Ale asi tak jako kritik psaní knihy – prostě odjinud; tedy ze zcela odlišného úhlu. Asi tak jako rozumí koni stájník na rozdíl od žokeje, který koně jede. Politolog je o tezích, teorii, zákonitostech, analýze. Politik je syntetický, teplokrevný a jeho materiálem jsou lidé a děje. Politolog je bytost geometrická, politik rozsochatá. Politologovi stačí IQ, politik je určený navíc intenzitou EQ – tedy potenciálem emočním. Ergo kladívko: Politolog Fiala má jen malou aprobaci na politika tak vysoké ražby, jako je hlava strany důležitosti ODS. Jeho politická "čistota" je neposkvrněností impotentovou, ne cudného. Je čistý, neboť neprocházel pokušeními…

Nadto Fialovy teze při kandidatuře na předsedu ODS jsou konvenční, frázovité, prázdné, obecné (ODS je v krizi. Není čas na mesiáše. Třeba dělat nové kroky. Musí následovat kvalitativní změny. Zastavit pád ODS. Očista a cesta zpátky nahoru je možná. Obnovit důvěru lidí v ODS. Stranu sjednotit a oživit). Jak duté a jen formální a u politologa očekávatelné. Fiala umí vypočítat nějaké závady v mechanismu ODS – leč ne vykótovat cestu a určit prostředky k jeho opravě. Divím se přímo hloupému zaklínadlu: "Fiala neměl nic co do činění s předcházejícími vedeními ODS." Dobrý, pozitivní robotný "životopis" např. Němcové, Kuberův, Pospíšilův, Zahradilův jsou náhle ke škodě?!

ODS asi úzkostí po volebním K.O. pozbyla soudnost a je v panice. Tito čtyři politikové mají kredit, a to nekonečně cennější než Fialův. Oni za svou bezúhonnost a čistý politický glejt mnoho roků zápasili, zatímco Petr Fiala jej má zadarmo. Oni jsou kontinuita i reforma ODS. Oni tvoří moudrý paradox trvání i pohybu.

A nyní jen k Němcové. Skoro dvě desítky let kráčí politikou… Programuvěrná, etická, neúhybná, sama svá, vždy s otevřeným hledím vůči Klausovi, Topolánkovi, Nečasovi, Zemanovi. Ale i všem zdejším dějům občanským a politickým. Sleduji ji doslova od jejího prvního kroku do věcí veřejných, i její rostoucí politickou jakost. Drží slovo. Je uvážlivá. Autoritou je pro ni politikova mravnost a odpovědnost k občanovi. Korektnost. Tichá voda, která nejlíp břehy mele. Dvakrát měří, jednou řeže. Její ruka špinavou ruku nemyje. Dobře ví, že jak se na občana volá, tak se občan ozývá. V Němcové tedy vidím důvodně možnost reparátu ODS vrátit se k důležitosti v našem parlamentním systému.

Jinak je ODS sebeklamná, stojí před oloupaným zrcadlem a málo se o sobě doví… Leda to, že kompas Fiala je vadný a že ze závalu nevede. Neboť orientovaný lídr by řekl: "Odložme volbu nového vedení, dokud neprovedeme neúprosnou sebereflexi. Je nutný silný mobilizační a politicky invenční a inventurní pohyb odspodu. Ani letošní občanský volební rok nás nenutí jednat rychle, povrchně a jen rutinně. Chtěl bych např. konzultovat situaci s Klausem, Topolánkem, Nečasem. Máme čas. ODS se musí usebrat. V opozici je příležitost orientovat se v naší nové oslabené pozici. Svolejme ideovou konferenci (jak je dělával Klaus), abychom potěžkali, kdo jsme a jak dál. Vybrat nové vedení nakvap by byla kardinální chyba - protože tady je namístě racionalita, ne romantická spásonosná gesta… Mluvím proti sobě? Možná… Ale určitě ve prospěch ODS."

P. S. Výzkumy řekly, že Němcová jako tvář ODS v posledních volbách zvýšila volenost strany. Kéž ODS sebere rozum a politickou čest a Němcovou si i nyní postaví do čela.

Ve zkrácené podobě vyšlo v LN, 15.1.2014